Operațiunea „Arca lui Noe”: Debarcarea lui Putin. Prigojin vrea să ia puterea cu mercenarii Wagner

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.12.2022 - 18:55
Prigojin vrea puterea/Foto: moscow times

Putin, din ce în ce mai slăbit, se confruntă cu presiuni la Moscova, în condițiile în care eșecul continuu al armatei ruse în Ucraina a stârnit noi zvonuri potrivit cărora foști oameni loiali din interiorul Kremlinului se pregătesc să îl înlăture din funcție după Anul Nou.

SHARE

Oameni cândva loiali liderului de la Kremlin ar fi pus la cale o lovitură de stat împotriva acestuia, potrivit unor noi rapoarte postate pe Telegram.

Potrivit unor persoane din interior, joi, 15 decembrie, au avut loc două întâlniri cheie în care Putin a trebuit, la recomandarea doctorilor săi, să rămână în aceeași poziție și să stea pe o pernă specială.

Cu datele din interior despre problemele medicale ale lui Putin și slabele rezultate ale războiului din Ucraina, „bucătarul” lui, Evgheni Progojin, este omul cel mai vocal care ar putea iniția o lovitură de stat, bazându-se pe armata sa privată, Wagner.

Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a avut o misiune mult mai mare decât aceea de a servi mâncare elitei de la Kremlin. Putin i-a încredințat formarea unei armate private, care să fie folosită în teatre de operații peste hotare, în sprijinul intereselor Rusiei, fără implicarea armatei naționale.

Citește și

Încă un oligarh rus a murit în mod misterios, în Franța. I s-a făcut rău și a căzut pe scări

Rușii instalează o „cupolă de protecție” la centrala nucleară Zaporojie, ca cea de la Cernobîl

Acum, acea armată de mercenari, Wagner, se poate întoarce împotriva lui Putin. 

„Acesta este un teritoriu neexplorat pentru Putin", a declarat Christo Grozev, investigator pentru Rusia al organizației Bellingcat.

„Prigojin are 20.000 de oameni însetați de sânge, înarmați și agresivi, care se întreabă acum dacă n-ar trebui să depună armele în Ucraina pentru că au fost transformați în carne de tun și să meargă la Moscova. Asta e deja în procesul lor de gândire".

Grozev crede că o lovitură de stat condusă de Prigojin după Anul Nou este o opțiune realistă.

„Rusia este ca o oală sub presiune. Trebuie să explodeze într-o direcție sau alta. Fie va fi o revoluție sângeroasă, fie altceva".

Un rival important al lui Prigojin ar putea fi șeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, 71 de ani, despre care se crede, de asemenea, că urmărește să ia puterea, în timp ce un alt dur, Serghei Kirienko, fost prim-ministru, are și el ambiții de conducere.

Oamenii încă loiali lui Putin plănuiesc să-i găsească un refugiu sigur, în cazul în care acesta ar trebui să fugă din țară.

Denumit "Operațiunea Arca lui Noe", planul l-ar putea duce pe Putin în America de Sud.

Și în tot acest „peisaj”, există afirmații potrivit cărora ministrul de Externe, Serghei Lavrov, iubitor de whisky, "bea pentru că este deprimat" și suferă de "probleme de sănătate", nemaifiind alături de președinte.

Atât sondajele independente, cât și cele controlate de Kremlin, dar nepublicate, arată că Putin a pierdut sprijinul pentru războiul său, mai puțin de 30% din populație dorind ca acesta să continue. 

Fiecare încercare a Kremlinului de a reconstrui imaginea lui Putin ca un supraom pare să provoace o nouă avalanșă de glume online. Faptul că Kremlinul a anulat marea conferință de presă a lui Putin este un semn: își dă seama cât de disperată este situația lui după ce planul său lăudat cu Ucraina a eșuat.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te