Oamenii de ştiinţă extrag ADN uman, din cea mai veche brânză din lume. Un cheddar vintage bun este un element de bază la orice masă decentă, la capitolul "brânză".
Dar, în timp ce majoritatea soiurilor sunt învechite timp de aproximativ 12 luni, acest lucru este palid în comparație cu cea mai veche brânză din lume, care datează de 3.600 de ani.
Oamenii de ştiinţă extrag ADN uman, din cea mai veche brânză din lume
Brânza veche a fost descoperită în 2014, alături de mumii descoperite în China. Acum, oamenii de știință au extras ADN din brânză pentru a dezvălui ingredientele cheie.
Analiza lor sugerează că brânza străveche a fost făcută din chefir - o băutură la modă din lapte fermentat, excelentă pentru sănătatea intestinului.
În urmă cu aproximativ două decenii, o echipă de arheologi a descoperit substanțe albe misterioase mânjite pe capetele și gâtul mai multor mumii găsite în cimitirul Xiaohe din bazinul Tarim din nord-vestul Chinei.
Citeşte şi: Secretul întunecat al mumiei. Misterul ascuns de 3.500 de ani al unei femei, dezlegat
Aceste mumii datează cu aproximativ 3.300 până la 3.600 de ani în urmă, din epoca bronzului. La acea vreme, oamenii de știință credeau că aceste substanțe ar putea fi un tip de produs lactat fermentat, dar nu au putut identifica exact ce fel.
Acum, folosind analiza ADN-ului avansat, cercetătorii au dezvăluit în sfârșit misterul. Ei au identificat ADN de vacă și capră în mostrele de brânză și au confirmat că substanțele albe erau de fapt brânză chefir.
Probele din trei morminte diferite conțineau specii de bacterii și ciuperci, inclusiv Lactobacillus kefiranofaciens și Pichia kudriavzevii - ambele găsite în mod obișnuit în boabele de chefir de astăzi.
Citeşte şi: Unde se află singura mumie egipteană din România? Cum a ajuns la noi?
Boabele de chefir sunt grupuri de microorganisme care conțin mai multe specii de bacterii probiotice și drojdie, care fermentează laptele în brânză de chefir, conform Daily Mail.
Pe lângă stimularea bacteriilor „bune” din intestine, se crede că chefirul este benefic pentru sănătatea oaselor, scăzând nivelul zahărului din sânge și îmbunătățind sănătatea inimii.
Oamenii de ştiinţă extrag ADN uman, din cea mai veche brânză din lume - Foto: Profimedia Images
„Acesta este cel mai vechi eșantion de brânză cunoscut vreodată descoperit în lume”, a spus profesorul Qiaomei Fu, șeful laboratorului ADN antic al Academiei Chineze de Științe.
„Alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul a mii de ani, ceea ce face ca aceasta să fie o oportunitate rară și valoroasă.