Noi indicii despre viaţa antică pe Marte. Ce a descoperit roverul Perseverance

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.12.2023 - 08:10
Noi indicii despre viaţa antică pe Marte - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Noi indicii despre viaţa antică pe Marte. Ce a descoperit roverul Perseverance. După 1.000 de zile pe suprafața marțiană, roverul NASA a descoperit noi detalii despre un lac antic.

SHARE

Noi indicii despre viaţa antică pe Marte. Ce a descoperit roverul Perseverance. După 1.000 de zile pe suprafața marțiană, roverul NASA a descoperit noi detalii despre un lac antic și a deltei unui râu de pe Planeta Roșie.

Noile perspective, detectabile datorită investigației detaliate la sol a roverului, îi ajută pe oamenii de știință să pună cap la cap puzzle-ul trecutului misterios al planetei și, în cele din urmă, ar putea determina dacă viața a existat vreodată acolo.

Noi indicii despre viaţa antică pe Marte

Perseverance și însoțitorul său de elicopter, Ingenuity, au aterizat în craterul Jezero, pe 18 februarie 2021, pentru a căuta semne ale vieții microbiene străvechi.

Ca parte a căutării, exploratorul robot tocmai și-a încheiat investigația asupra deltei unui râu, care s-ar fi alimentat cândva, într-un lac care a umplut craterul Jezero, cu miliarde de ani în urmă. Pe parcurs, Perseverance a colectat și 23 de mostre de rocă, din diferite locații din crater și din deltă.

Fiecare eșantion, de dimensiunea cretei de la clasă, aflat în tuburi metalice de conservare, poate fi returnat pe Pământ, în viitor, de către NASA și campania comună Mars Sample Return, a Agenției Spațiale Europene.

Citeşte şi: Imagini ale unor râuri adânci străvechi, pe Marte, au fost obţinute de Roverul Perseverance

Studierea probelor de pe Pământ ar permite o analiză mai detaliată, folosind echipamente de laborator, prea greoaie pentru a fi trimise pe Marte, la bordul roverului, conform CNN.

Oamenii de știință au împărtășit câteva dintre informațiile pe care le-au adunat din călătoria Perseverance, pe Marte, la reuniunea de toamnă a Uniunii Geofizice Americane din San Francisco.

Roverul colectează mostre folosind un instrument de abraziune pe braț, pentru a răzui suprafețele rocii marțiene, apoi analizează compoziția rocii, folosind instrumentul său planetar, pentru litochimia cu raze X, cunoscut sub numele de PIXL.

Citeşte şi: VIDEO Planeta Marte cum nu ați mai văzut-o. Primele imagini transmise de Perseverance

Unele dintre mostrele recente de rocă prelevate de Perseverance includ silice, un mineral cu granulație fină, care ajută la conservarea fosilelor antice și a moleculelor organice de pe Pământ. Moleculele organice se pot forma în timpul proceselor geologice și biologice.

„Pe Pământ, această silice cu granulație fină este ceea ce găsiți adesea într-o locație care a fost cândva nisipoasă”, a declarat Morgan Cable, cercetător principal adjunct al PIXL, la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA, din Pasadena, California.

„Este genul de mediu în care, pe Pământ, rămășițele vieții antice ar putea fi păstrate și găsite mai târziu”, a spus Cable. Unele dintre roci includ și fier, asociat cu fosfat, o sursă naturală a elementului fosfor, care acționează ca o componentă a ADN-ului și a membranelor celulare.

Citeşte şi: VIDEO 7 minute de teroare. Amartizarea Perseverance pe Planeta Roșie, un succes

În probe a fost detectat și carbonat. Aceste minerale indică medii din trecut bogate în apă, acționând ca niște capsule ale timpului pentru condițiile de mediu de pe Marte, de când s-au format inițial rocile.

„Am ales craterul Jezero ca loc de aterizare, deoarece imaginile orbitale au arătat o deltă – dovadă clară că un lac mare a umplut cândva craterul.

Un lac este un mediu potențial locuibil, iar rocile din deltă sunt un mediu grozav pentru prezervarea semnelor vieții antice, ca fosile, în înregistrarea geologică”, a declarat Ken Farley, om de știință al proiectului Perseverance, profesor de geochimie la Institutul de Tehnologie din California.

Un asteroid s-a izbit de Marte

„După o explorare amănunțită, am reunit istoria geologică a craterului, trasând faza de lac și râu, de la început până la sfârșit”, spune Farley. Oamenii de știință cred că craterul Jezero s-a format când un asteroid s-a izbit de Marte, în urmă cu 4 miliarde de ani.

Perseverance și-a început misiunea studiind și preluând probe de pe fundul craterului, imediat după aterizare. Activităţile roverului i-au ajutat pe oamenii de știință să stabilească că fundul craterului este din rocă vulcanică, formată fie din cauza magmei, care a barbotat la suprafață, fie din cauza activității vulcanice de pe suprafața marțiană.

Pe măsură ce Perseverance a înaintat pe suprafaţa planetară, roverul a dat peste exemple de gresie și noroi, sugerând că un râu s-a scurs în crater, la milioane de ani după ce acesta s-a format.

A fost un lac de 35 de kilometri lungime

Un strat superior de pietre noroioase, bogate în sare, este tot ceea ce a rămas, pentru a semnifica faptul că un lac de mică adâncime a umplut craterul, ajungând la 22 mile (35 de kilometri) lățime și 30 de metri adâncime, înainte ca o schimbare climatică să determine evaporarea lacului.

Perseverance a găsit şi urme ale unor pietre care provin din altă parte de pe Marte și au fost depozitați în delta râului și în crater, de râuri având cursuri rapide.

„Am putut vedea o schiță amplă a acestor capitole din istoria lui Jezero în imaginile orbitale, dar a fost nevoie să ne apropiem de Perseverance pentru a înțelege cu adevărat cronologia în detaliu”, a spus Libby Ives, doctor la Jet Propulsion Laboratory, NASA.

Intrigant

Instrumentele Perseverance au capacitatea de a detecta structuri fosile microscopice și urmele chimice lăsate în urmă de viața microbiană, dar roverul nu a detectat nimic de acest gen. Cu toate acestea, dovezile geologice pe care roverul le-a strâns până acum reprezintă o imagine intrigantă.

„Avem condiții ideale pentru a găsi semne de viață antică, în care sunt carbonați și fosfați, care indică un mediu apos, locuibil, precum și silice, care este excelent la conservare”, a spus Cable.

Misiunea nu s-a încheiat încă. În continuare, roverul va studia o zonă de lângă intrarea în crater, unde un râu a inundat fundul craterului, lăsând în urmă depozite de carbonat, care seamănă cu un inel de cadă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te