În legendele japoneze, se spune că peștii vâslă urcă din adâncuri pentru a-i avertiza pe oameni când un cutremur este iminent. Acest mit a provocat agitație în 2011, când 20 de pești vâslă au ajuns pe țărm cu câteva luni înainte ca Japonia să fie lovită de cel mai puternic cutremur din țară, conform Live Science.
Misterul „Peștelui apocalipsei”, care vestește cutremure. Poate atinge și 11 m în lungime
Deși nu există dovezi care să susțină legătura dintre observarea peștilor-vâslă și cutremure, în august 2024, în California, niște persoane care făceau snorkeling au găsit un pește-vâslă, cu două zile înainte ca un cutremur să lovească regiunea. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că a fost o coincidență.
Citește și: De ce mii de rechini dorm pe fundul oceanului? Un VIDEO ciudat a uluit cercetătorii. „E nemaivăzut!”
„Se crede că peștele-vâslă e un pește al apocalipsei sau de rău augur și că pare să semnaleze lucruri precum tsunami-urile sau cutremurele”, a declarat pentru Live Science Zachary Heiple, doctorand la Scripps Institution of Oceanography, care a ajutat la recuperarea peștelui vâslă din California.
Regele heringilor
Cunoscut și sub numele de regele heringilor, peștele vâslă este cel mai lung pește osos din lume. Corpul alungit al speciei are de obicei o lungime de aproximativ 3 metri, dar ei pot ajunge și la 11 metri.
„Natura izbitoare a acestui pește lung este ceea ce mulți oameni spun că a dat naștere noțiunii inițiale de șerpi de mare”, a declarat Russ Vetter, biolog la National Oceanic and Atmospheric Administration's Southwest Fisheries Science Center, la podcastul On The Line.
Citește și: VIDEO Un bărbat a dispărut în adâncuri după ce a salvat un rechin de 3 metri eșuat pe mal: Tati, nu!
Peștele Oarfish nu are dinți vizibili, dar filtrează apa pentru a mânca prăzi mici.
Aceste creaturi neobișnuite trăiesc în zona mezopelagică a mărilor, unde nu există lumină - unul dintre motivele pentru care știm atât de puține despre ele și pentru care observațiile sunt atât de rare. De obicei, acești pești trăiesc la aproximativ 200 de metri sub apă, dar pot fi găsiți și la 1.000 metri adâncime.
Citește și: VIDEO Un rechin de 4 metri a fost înghițit de altă făptură din ocean. E prima oară în istorie
La fel ca alte animale din această zonă, peștele vâslă înoată la suprafață noaptea pentru a găsi hrană, înainte de a se întoarce în siguranță în adâncuri în timpul zilei. În rarele cazuri în care se întâlnesc pești vâslă în apele de mică adâncime, aceștia sunt de obicei bolnavi, pe moarte sau au fost prinși în curenți puternici.