În 1900, Dr. Karl Landsteiner, patologist şi imunologist american de origine austriacă, a descoperit că nu toate celulele roșii din sânge sunt la fel.
El a constatat că, atunci când sângele diferitelor persoane era amestecat, acesta se aglutina și se închega, distrugând celulele din el.
Câte grupe sanguine există? Cine a descoperit tipurile de sânge și cui poți dona în funcție de grupă
El a identificat atunci trei tipuri de sânge uman - A, B şi 0. Doi ani mai târziu, în 1902, Landsteiner a descoperit al patrulea tip de sânge uman - AB.
Citește și: Un șofer de 35 de ani a refuzat recoltarea probelor de sânge. Ce pedeapsă a primit?
Munca lui Landsteiner asupra diferitelor tipuri de globule roșii i-a adus acestuia Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în 1930 și a contribuit, de asemenea, la transformarea transfuziei de sânge într-o practică sigură și fiabilă, care salvează milioane de vieți în fiecare an, scrie Live Science.
Mulți oameni știu unde se încadrează în sistemul clasic de grupare sanguină ABO, care desemnează sângele ca fiind de grupa A, B, AB sau 0.
Dar aceste patru grupe sanguine de bază nu reprezintă sfârșitul poveștii.
Câte grupe sanguine există, de fapt?
În funcție de cât de adânc sapi, răspunsul ar putea fi de ordinul sutelor sau mai mult - iar lista continuă să crească.
Tipurile de sânge există deoarece globulele roșii, care transmit oxigenul prin fluxul sanguin, poartă diferite proteine și zaharuri pe suprafața lor.
Acestea se numesc antigene. Fiecare persoană are o combinație specifică de antigene pe suprafața celulelor sale sanguine, iar această combinație determină grupa sa sanguină.
Sistemul de grupe sanguine ABO al lui Landsteiner clasifică sângele unei persoane în funcție de prezența unuia, ambelor sau niciunuia dintre antigenele cunoscute sub numele de A și B.
Grupa sanguină ABO este determinată de o singură genă, a cărei copie este transmisă de fiecare părinte.
0 este cea mai comună versiune a genei - dar este recesivă, astfel încât o persoană trebuie să moștenească două copii pentru a avea grupa de sânge 0.
Versiunile A și B ale genei sunt dominante, deci prevalează asupra oricărei copii a genei 0. Deținerea unei copii a genei A sau B duce la o grupă de sânge A, respectiv B, iar o persoană va avea grupa de sânge AB dacă sunt prezente ambele gene A și B.
„Sistemul de grupe de sânge ABO este cea mai importantă grupă de sânge care trebuie luată în considerare în timpul unei transfuzii de sânge”, a declarat Dr. Emily Coberly, director medical divizionar la Crucea Roșie, într-un e-mail pentru Live Science. „Cu toții producem anticorpi împotriva antigenelor ABO care nu se află pe propriile noastre globule roșii”.
De exemplu, dacă aveți sânge de tip A, veți avea anticorpi, sau proteine imunitare protectoare, care atacă antigenele B.
Așadar, nu ați dori să aveți sânge de tip B în organism.
RH negativ sau pozitiv
De asemenea, este posibil să fi auzit că grupele sanguine sunt „pozitive” sau „negative”.
Această clasificare se bazează pe un alt antigen, numit factor Rh.
Persoanele care au factorul Rh pe celule au sânge Rh-pozitiv, în timp ce persoanele fără factorul Rh sunt Rh-negative.
Factorul Rh este controlat de un grup de gene care influențează mai multe antigene, astfel încât genetica este mai complicată decât în cazul sistemului ABO, dar Rh-pozitiv este o trăsătură dominantă și mai frecventă în populație.
Diferitele combinații ale sistemului ABO și ale factorului Rh creează cele opt grupe sanguine principale.
În majoritatea cazurilor, este suficient să știm în care dintre aceste grupe de sânge se încadrează o persoană pentru a-i oferi o transfuzie sigură.
Însă anumite boli pot complica lucrurile, iar grupele sanguine devin și mai complexe atunci când luăm în considerare sutele de alte antigene prezente pe suprafața globulelor roșii.
Care sunt celelalte grupe sanguine?
Pe lângă antigenele factorilor A, B și Rh, există cel puțin 350 de alte antigene cunoscute pe globulele roșii, a spus Coberly.
Acest număr continuă să crească pe măsură ce cercetătorii identifică noi proteine importante.
Dacă celulele construiesc doar unul dintre aceste antigene în mod diferit față de alte celule, acest lucru justifică etichetarea unui tip de sânge nou, unic. Astfel, teoretic, există la fel de multe grupe sanguine ca și combinațiile de antigene de suprafață de pe globulele roșii.
Începând cu 2024, Societatea Internațională de Transfuzie Sanguină recunoaște 47 de sisteme de grupe sanguine.
Fiecare dintre aceste sisteme de grupe sanguine poate cuprinde mai multe grupe sanguine, la fel cum sistemul ABO include A, B, AB și 0.
Coberly a precizat că unele exemple ale acestor tipuri de sânge mai rare includ fenotipul McLeod, în care globulele roșii ale unei persoane nu exprimă o proteină numită Kx; fenotipul Kidd-null, în care celulele nu exprimă un grup de proteine cunoscut sub numele de grupul Kidd; și fenotipul Bombay, în care celulele nu exprimă o proteină numită antigenul H.
Ca și grupul ABO și factorul Rh, aceste grupe sanguine rare sunt genetice. Acestea pot fi, de asemenea, asociate cu diverse afecțiuni și simptome; de exemplu, fenotipul McLeod este asociat cu tulburarea neurologică sindromul McLeod. Și din cauza componentei genetice, pot fi legate de anumite medii rasiale sau etnice.
De exemplu, boala celulelor falciforme (SCD), o afecțiune care face ca celulele roșii din sânge să se formeze în formă de semilună, afectează în principal persoanele de origine africană sau hispanică.
Persoanele afectate de SCD au adesea nevoie de transfuzii de sânge repetate, ceea ce poate duce la sensibilizarea sistemului imunitar la sângele donatorului.
Acest lucru face ca aproximativ jumătate dintre cei tratați pentru această boală să dezvolte anticorpi împotriva multitudinii de antigene prezente pe celulele din sângele donatorului. Acest lucru se întâmplă chiar și atunci când sângele donat este compatibil cu tipul ABO și factorul Rh ale pacienților.
După dezvoltarea anticorpilor, acești pacienți au nevoie de sânge compatibil care să țină cont de aceste proteine imune suplimentare.
În caz contrar, sistemul lor imunitar poate ataca și distruge sângele donat, ceea ce poate duce rapid la complicații care le pun viața în pericol.
Aceste complexități ale tipurilor de sânge sunt unul dintre motivele pentru care băncile de sânge au mereu nevoie de noi donatori, a subliniat Coberly.
De la cine poți prima și cui poți dona sânge, în funcție de grupă?
Persoana care urmează să primească sângele trebuie să aibă o grupă de sânge ce nu conține anticorpi care vor acționa împotriva antigenelor din sângele donatorului, conform sfatulmedicului.ro.
Grupa de sânge A Rh+
Cui poate dona: A Rh+ si AB Rh+
De la cine poate primi: A Rh+, A Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sânge A Rh-
Cui poate dona: A Rh-, A Rh+, AB Rh-, AB Rh+
De la cine poate primi: A Rh-, 0 Rh -
Grupa de sânge B Rh+
Cui poate dona: B Rh+, AB Rh+
De la cine poate primi: B Rh+, B Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sânge B Rh-
Cui poate dona: B Rh-, B Rh+, AB Rh-, AB Rh+
De la cine poate primi: B Rh-, 0 Rh-
Grupa de sânge AB Rh+
Cui poate dona: AB Rh+
De la cine poate primi: AB Rh+, AB Rh-, A Rh+, A Rh-, B Rh+, B Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sânge AB Rh-
Cui poate dona: AB Rh-, AB Rh+
De la cine poate primi: AB Rh-, A Rh-, B Rh-, 0 Rh-
Grupa de sânge 0 Rh+
Cui poate dona: 0 Rh+, A Rh+, B Rh+, AB Rh+
De la cine poate primi: 0 Rh+, 0 Rh-
Grupa de sânge 0 Rh-
Cui poate dona: AB Rh+, AB Rh-, A Rh+, A Rh-, B Rh+, B Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-
De la cine poate primi: 0 Rh-