Antarctica a cunoscut primul val de căldură

DE Adelina Sahlean | 31.03.2020 - 11:42
Foto: Scimex.org

Antarctica a cunoscut primul val de căldură, au anunţat oamenii de ştiinţă care şi-au exprimat temerile cu privire la daunele pe termen lung pe care astfel de fenomene le-ar putea avea.

SHARE

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Australian Antarctic Program au raportat primul val de căldură la staţia de cercetare Casey din Antarctica de Est în timpul verii australe 2019-2020, perioadă în care temperaturi maxime record au fost consemnate de asemenea în Peninsula Antarctică, relatează marţi DPA.

În perioada 23-26 ianuarie, la staţia Casey au fost înregistrate cele mai ridicate valori maxime şi minime de temperatură. Un val de căldură este clasificat ca fiind o perioadă de trei zile consecutive în care sunt consemnate cele mai ridicate temperaturi maxime şi minime. În timpul acestei perioade, temperaturile minime au depăşit 0 grade Celsius, în timp ce maximele au fost peste 7,5 grade Celsius.

La 24 ianuarie a fost înregistrată o temperatură de 9,2 grade Celsius la staţia Casey, cu 6,9 grade peste media valorilor maxime din această regiune şi cea mai ridicată valoare consemnată vreodată în acel loc. A doua zi dimineaţă a fost înregistrat recordul pentru cea mai ridicată valoare minimă, de 2,5 grade Celsius.

Recorduri de temperatura au fost, de asemenea, depăşite în februarie la bazele de cercetare din Peninsula Antarctică, temperaturile medii zilnice lunare depăşind mediile obişnuite cu 2 şi chiar 2,4 grade Celsius.

Rezultatele au fost publicate marţi în jurnalul ştiinţific Global Change Biology, printre semnatari numărându-se oameni de ştiinţă australieni de la Universitatea din Wollongong, Universitatea din Tasmania şi de la agenţia guvernamentală Australian Antarctic Division.

Cercetătorii au indicat că, pe baza experienţei anterioare a verilor neobişnuit de călduroase din Antarctica, "ne putem aştepta să fie înregistrate o multitudine de urmări biologice în următorii ani, ilustrând modul în care schimbările climatice afectează chiar şi cele mai îndepărtate zone ale planetei".

Într-un articol publicat marţi pe site-ul The Conversation, autorii au indicat că Antarctica nu este "imună" la evenimentele extreme, a căror frecvenţă şi severitate se preconizează că vor creşte pe fondul schimbărilor climatice. "În timp ce lumea se concentrează, pe bună dreptate, asupra pandemiei COVID-19, planeta se încălzeşte în continuare", au spus ei.

"Poate că Antarctica este izolată de restul continentelor de apele Oceanul de Sud, dar are efecte la nivel mondial. Determină banda oceanică transportoare, un sistem constant de circulaţie oceanică profundă care transferă căldura oceanică de jur împrejurul planetei, iar stratul său de gheaţă topit contribuie la creşterea nivelului apelor pe glob", se arată în articol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te