VIDEO Simone Tempestini, primul pilot român care câștigă o etapă în FIA ERC. Victorie, în Ungaria!

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 15.04.2024 - 09:38
Simone Tempestini, primul pilot român care câștigă o etapă în FIA ERC. Primul, în Ungaria! - Foto: Facebook/Napoca Rally Academy
Simone Tempestini, primul pilot român care câștigă o etapă în FIA ERC. Primul, în Ungaria! - Foto: Facebook
Simone Tempestini, primul pilot român care câștigă o etapă în FIA ERC. Primul, în Ungaria! - Foto: captură ecran

Simone Tempestini, alături de copilotul Sergiu Itu, a terminat pe locul 1 Raliul Ungariei, prima etapă din Campionatul European de Raliuri 2024. Italianul cu buletin de Cluj a devenit astfel primul pilot român din istorie care câștigă o etapă în FIA ERC.

SHARE

Octuplul campion național de raliuri și Napoca Rally Academy scriu din nou istorie pentru România în motorsportul mondial.

După ce în 2016 Simone Tempestini a fost primul pilot român care a câștigat în Campionatul Mondial de Raliuri la Junior (WRC Junior), duminică, 14 aprilie 2024, italianul cu buletin de Cluj a devenit primul pilot român din istorie care câștigă o etapă în Campionatul European de Raliuri.

Citește și: VIDEO Zi istorică! Doi români, frații Maior, campioni europeni de raliuri. Au câștigat Junior ERC

Simone Tempestini, primul pilot român care câștigă o etapă în FIA ERC

Echipajul Simone Tempestini – Sergiu Itu de la Napoca Rally Academy, la bordul unei mașini Skoda Fabia RS Rally2, s-a impus în 2 dintre cele 13 probe speciale ale Raliului Ungariei 2024, în alte 6 a fost în Top 3, iar la finalul celor aproape 190 de kilometri de probe speciale pe macadam a fost cronometrat cu timpul de 1 h 52 min 50 sec 4/10, cu 17 secunde mai rapid decât ocupanţii locului al doilea, echipajul francez Franceschi Mathieu/Andy Malfoy (Skoda Fabia RS Rally2).

Podiumul primei etape din FIA ERC 2024 a fost completat de ungurii Miklos Csomos/Attila Nagy (Skoda Fabia Evo), la 29 sec 9/10.

Citește și: Primul sportiv tetraplegic din lume campion național de raliuri este român. „Mi-am urmat visul”

"Suntem extrem de bucuroşi, nici nu ştiu ce să spun după această etapă. Nu ştiu câţi au crezut în şansele noastre de a câştiga o etapă.

Ne-am simţit excelent aici, în Ungaria, suntem bucuroşi că am dus tricolorul pe prima treaptă a podiumului, mai ales că aţi văzut cu toţii câţi piloţi de top au venit la etapă.

Nu vom avea timp de petrecut, sezonul abia a început şi va trebui să muncim la fiecare kilometru de probă specială. Ne dorim să scriem o pagină frumoasă de istorie pentru motorsportul românesc", a declarat Simone Tempestini, la finalul Raliului Ungariei.

Este pentru prima oară când un pilot român nu doar termină pe podiumul unei etape din istoria modernă a Campionatului European de Raliuri, dar mai ales câştigă un raliu de acest nivel.

Printre cei aproape 80 de piloţi care au luat startul se numără neozeelandezul Hayden Paddon (campion european en titre), spaniolul Efren Llarena (campionul european din 2022), letonul Martin Sesks (vicecampionul european) sau Mikko Heikkila (campionul Finlandei).

Un total de 28 de modele cu configuraţie Rally2, asemănătoare cu cea a maşinii lui Tempestini, au fost pe traseul de concurs de-a lungul celor trei zile.

FIA ERC 2024 are programate 8 etape. Urmează Insulele Canare în 2-4 mai

Simone Tempestini este lider în cea mai importantă competiţie europeană de raliuri, cu 33 de puncte, în urma sa clasându-se francezul Mathieu, cu 29 de puncte. 

În 2024, FIA ERC are programate un total de 8 etape. După Raliul Ungariei, urmează raliurile din Insulele Canare, Suedia, Estonia, Italia, Cehia, Marea Britanie şi Polonia.

Citește și: Primul sportiv tetraplegic din lume campion național de raliuri este român. „Mi-am urmat visul”

Napoca Rally Academy este o adevărată pepinieră de talente în motorsportul românesc. Simone Tempestini e doar unul dintre vectori. Anul trecut, de pildă, frații Maior au devenit campioni europeni de raliuri la juniori, câștigând Junior ERC 2023. Iar primul sportiv tetraplegic din lume campion național de raliuri, Ciprian Lupu, aleargă tot sub steagul echipei clujene.

Clasament Raliul Ungariei 2024

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te