VIDEO Octavian Morariu, președintele Rugby Europe: Stejarii joacă sub potențialul lor.Care e motivul

DE Mihai Duță | Actualizat: 27.09.2023 - 16:41
Octavian Morariu, președintele Rugby Europe a vorbit la Newsweek Report despre jocul Stejarilor la Cupa Mondială de Rugby Foto: Newsweek

Octavian Morariu, președintele Rugby Europe și membru al Comitetului Internațional Olimpic, a explicat la Newsweek Report de ce Stejarii joacă sub potențialul lor la Cupa Mondială de Rugby și ce șanse ar fi pentru un joc mai bun cu Scoția.

SHARE

Aflat la al treilea mandat ca președinte al Rugby Europe, Octavian Morariu a vorbit la Newsweek Report despre Cupa Mondială de Rugby și, bineînțeles, despre prestația sub așteptări Stejarilor în partidele cu Africa de Sud și Irlanda, echipe aflate pe primul, respectiv al doilea loc în ierarhia mondială.

Citește și: VIDEO Cupa Mondială de Rugby: „Cocoșii” au umilit Noua Zeelandă cu 27-13 în meciul de deschidere

Echipa națională de rugby a României mai are de disputat două partide, cu Scoția, pe 30 septembrie, și cu Tonga, pe 8 octombrie. 

Meciuri la un înalt nivel fizic și tehnic

Octavian Morariu a arătat că meciurile de la această Cupă Mondială sunt de un foarte bun nivel, iar intensitatea fizică este mai mare decât la competiția precedentă.

"În același timp, simți că echipele mari nu au apăsat pedala până la până la maxim. Cei care  ajung în finală vor trebui să joace șapte meciuri. La Turneul celor 6 Națiuni se joacă doar cinci, în Championship, în Sud, se joacă șase partide.

Citește și: VIDEO „Tricou de Uriaș”, cel mai mare din lume, la Stadionul de rugby „Arcul de Triumf”. Are 4 tone

E complicat, e complicat, chiar dacă ești o echipă mare. Va conta calitatea lotului în ansamblu, la nivel calitativ și în același timp calitatea băncii", a explicat Octavian Morariu.

Australia vrea ca la Cupa Mondială să participe 24 de echipe

Octavian Morariu a vorbit și despre modul în care rugby-ul este influențat de forța economică a țărilor în care acest sport foarte popular. 

"În ultima vreme vedem o nivelare între echipele din nord și din sud. Până acum, cele din sud dominau: Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, Argentina. Vedem însă că aceste echipe, cu excepția Africii de Sud, sunt în scădere. Eu spun de multă vreme că aceste fenomen este legat de economie.

Citește și: VIDEO Povestea primului român care a jucat la Barbarians. Acum e președintele Rugby Europe

Noua Zeelandă este o țară mică, cu 4 milioane de locuitori, ampionatul nu are de unde să tragă foarte mulți bani, drepturi de televizare și așa mai departe. Deci jucătorii pleacă. 

În Australia, rugbyul în 15 a ajuns al patrulea sau chiar al cincelea sport.  Cu toate acestea Australia își dorește să organizeze o Cupă Mondială, atât la fete cât și la băieți.  

Din câte știu, ar vrea să aducă la Cupa Mondială 24 de echipe în loc de 20 câte sunt acum. De ce? Sunt mai multe meciuri, mai multe bilete, mai mulți bani, mai multe drepturi.

Citește și: O mie de ani de educație și o celebrare a valorilor rugby-ului

Africa de Sud rămâne în continuare puternică pentru că are o economie mai mare și o bază de selecție mai mare.

Iar în Argentina problema este la fel de economică. Argentina a avut o franciză la federație, în competiția de cluburi din Sunday Super Cap, pe care a trebuit să retragă din motive financiare.

Și s-a văzut în meciul cu Anglia că nu a mai fost Argentina care o știam.

Deci echipele din sud sunt în scădere, cele din nord în creștere. Și aici nu-i de mirare Franța și Anglia sunt echipe puternice, pentru că vin din economii puternice.

Mai mult de 70% din veniturile rugby-ului mondial se fac în Franța și Anglia. Și dacă te uiți, dacă faci suma jucătorilor internaționali din toate țările care activează în cele două campionate, o să ai mai mult de mai mult de două trei dintre jucătorii de la Cupa Mondială", a explicat Octavian Morariu.

Echipa României joacă sub potențialul ei 

Fostul internațional român a explicat care sunt problemele actualei echipe naționale de rugby și ce s-a putea facace până la meciul cu Scoția de pe 30 septembrie.

"Noi ne-am depășit, multă vreme, condiția. De ce? Pentru că am avut un mănunchi de jucători care jucau în campionat de puternice.

Am avut antrenori foarte buni care au venit din campionate puternice: Franța, Noua Zeelandă, Anglia, cu un staff puternic. Din acest amestec a ieșit un produs care a fost de o calitate suficientă încât să putem juca valabil cu cei mari.

Însă, în ultima vreme lucrurile s-au degradat. Până acum 7-8 ani aveam un campionat destul de solid care alimenta echipa națională. Alimenta cu jucători și alimenta cu calitate, în sensul că meciurile din campionat erau meciuri de nivel înalt, care permiteau jucătorilor să rămână la un nivel de pregătire înalt pe toată durata campionatului.

În clipa de față e un campionat hibrid, cu câteva cluburi mai puternice. Restul sunt cluburi amatoare și atunci se întâmplă, să zicem, la altă scară, ce se întâmplă și la Cupa Mondială. Cluburile puternice joacă cu cele slabe și diferențe sunt cele care sunt. Nu este un câștig pentru niciuna din cele din părți.

Deci avem o problemă de structură structură și o problemă, imediată, de resursă umană și, aș zice eu, în primul și în primul rând, de resursa umană, în anturajul staffului.

Eu sunt convins că această echipă, acești băieți, așa cum i-am urmărit cu un staff puternic, cu o pregătire mai temeinică, ar fi putut juca mai bine. Sunt convins de lucrul ăsta. Am fost și jucător, și antrenor, și președinte de Federație și așa mai departe. Îmi dau seama când un grup de jucători poate să își depășească condiția.

Se joacă sub potențialul lor. Dar eu am trăit experiența asta de mai multe ori. Am trăit-o și ca jucător, și ca antrenor, și ca președinte", a spus Octavian Morariu. 

Cum trebuie pregătit meciul cu Scoția

"La Stejari, dincolo de problema structurală, e o problemă punctuală. Această echipă poate juca mai bine. E și o echipă tânără, e adevărat, dar chiar și așa, putea juca mai bine, să nu zic mult, mult mai bine. Am jucat cu campioana mondială și cu câștigătoarea Turneului celor 6 Națiuni. E și asta o provocare foarte, foarte mare.

Până la meciul cu Scoția sunt două săptămâni de repaus, ceea ce e foarte bine. În acest timp nu numai că se pot recupera, dar își pot și îmbunătăți jocul.

Sunt împreună două săptămâni, e o perioadă lungă în care în care poți să elimini o parte din desincronizările pe care și eu și cei care cunosc acest sport, le-am văzut și în ataca și în apărare..

Sunt desincronizări, sunt absențe tactice, să zic așa, care nu țin de jucător, dar care țin de de sistemul de joc în ansamblu. Le vedem cei care cunoaștem acest sport. Au această perioadă în care pot să elimine o parte din aceste din aceste lacune au, din câte am înțeles, și un consultant care a fost detașat de la World Rugby, Vern Cotter, care e un antrenor foarte bun și care poate să-i ajute să elimine cât mai mult din aceste imprecizii și desincronizări.

Astfel încât, cu Scoția și refăcuți fizic și mai bine sudați, mai bine antrenați să aibă o prestație mai bună. Este ce îmi doresc și este cred, ceea ce ne dorim cu toții", a afirmat Octavian Morariu.

Cum pot crește echipele precum România, Portugalia, Spania Georgia

Octavia Morariu a explicat cum a încercat, din poziția de președinte Rugby Europe să aducă echipele din al doilea eșalon mai aproape de marile puteri din rugby-ul european. 

"Problema României nu este numai a României vizavi de rugby-ul mare. Portughezii o au și ei, spaniolii au și ei, georgienii o au și ei, chiar dacă Georgia a evoluat foarte mult. Acestea sunt cele patru țări din eșalonul european secund care care pot aspira la o apropiere cât mai consistentă vizavi  de rugbyul mare european.

În speță de cele șase națiuni. Problema numărul unu este a campionatelor naționale. Trebuie să ai un campionat puternic pentru ca sportivii tăi să se joace în fiecare weekend la un nivel înalt. Trebuie să ai întâlniri internaționale. 

La nivelul echipelor naționale Campionatul European al Națiunilor, European Championship este o competiție puternică.

Am extins competiția la opt reprezentative, ca să o facem puțin mai dinamică, să avem o finală, un eveniment, pentru a avea și un produs mai vandabil către către parteneri media. E o competiție care are un nivel corect. 

În același timp, echipele de care amnitea joacă meciul test în ferestre pe care le are World Rugby. Ferestre sunt duratele din an când cluburile eliberează jucătorii pentru meciurile cu echipele naționale. Cele două ferestre sunt în iunie și noiembrie, când sunt meciuri test.

Din păcate, având în vedere decalajele care s au accentuat în ultima vreme, echipele din a treime joacă tot mai rar cu echipele din prima treime și din motive financiare. Țările mari preferă să joace între să umple stadioanele, alt produs, alte drepturi de televiziune și așa mai departe.

În același timp, e și o politică care pe termen lung s-ar putea să fie păguboasă, pentru că restrângi piața. Ar trebui să fie un mix savant între echiepel din prima treime și cele din a doua treime, astfel încât să extinzi nu numai numărul de țări, dar să extinzi și piața. Să te adresezi unei piețe mai mari.

E o luptă pe care o am eu cu World Rugby de mai multă vreme, cei din interior o știu foarte bine. Mă zbat și mă lupt pentru țările din eșalonul doi, printre care, bineînțeles, și România, astfel încât să să devină mai vizibile, dar în interesul general al rugby-ului. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te