O mie de ani de educație și o celebrare a valorilor rugby-ului

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 05.09.2023 - 14:35
Rugby Club Academy din București a prticipat la Turneul Rugby Heritage Cup 2023 din Franța Foto: Facebook/ Pontlevoy Rugby Heritage Cup 2023 Alexandru Iurov
Rugby Club Academy din București a prticipat la Turneul Rugby Heritage Cup 2023 din Franța Foto: NWR
Afișul tuneului Foto: Facebook/ Pontlevoy Rugby Heritage Cup 2023 Alexandru Iurov
Turneul Rugby Heritage Cup 2023 din Franța Foto: Facebook/ Pontlevoy Rugby Heritage Cup 2023 Alexandru Iurov
Turneul Rugby Heritage Cup 2023 din Franța Foto: Facebook/ Pontlevoy Rugby Heritage Cup 2023 Alexandru Iurov

Educație, cultură, istorie, rugby. Și toate acestea, într-un sat din Franța, în săptămâna premergătoare loviturii de începere a Cupei Mondiale din Franța.

SHARE

Heritage Pontlevoy Rugby Cup 2023. Este un proiect care își propune să celebreze moștenirea culturală și istorică a satului Pontlevoy, de pe Valea Loirei, prin organizarea primului turneu mondial de rugby școlar din istorie, cu o săptămână înainte de începerea Cupei Mondiale din Franța.

O mie de ani de educație și o celebrare a valorilor rugby-ului

Sunt echipe școlare din 20 de țări, de pe toate continentele, iar România este și ea acolo, prin echipa U15 a Rugby Academy București, în colaborare cu Palatul Copiilor Ilfov. Se joacă în sistemul Rugby 7, iar la acest nivel, rezultatele contează mai puțin. Importantă este experiența pe care acești copii o vor aduce cu ei acasă.

Citește și: VIDEO Cum să-ți faci lecțiile la terenul de rugby. Proiect unic pentru copiii din Băicoi

Iar aici, pe lângă meciurile de rugby, gazdele au imaginat și alte activități care să pună în valoare talentele și diversitatea elevilor din 20 de națiuni: vizite în regiune, incursiuni în gastronomia fiecărei națiuni participante, realizarea de mini-reportaje tematice.

Citește și: Un tânăr din România este cel mai bun cățărător pe munte cu bicicleta. Fără rival în Europa

Pontlevoy este un sat cu un bogat patrimoniu natural și arhitectural și cu o istorie care datează din secolul al XI-lea, odată cu  fondarea Abației, în 1034. Tot atunci, în cadrul așezământului religios a fost înființară o școală de prestigiu, existentă și azi.

Stadionul de rugby al școlii, unde în aceste zile are loc aceasată veritabilă mini-Cupă Mondială poartă acest nume sugestiv: ”1034”.

Aproape 1000 de ani de educație neîntreruptă. Și, după ce tânărul elev de colegiu William Webb Ellis a pornit-o cu mingea în mână printre colegii săi uluiți, în orașul englez Rugby, jocul astfel născut a devenit parte a sistemului de educație și la Pontlevoy. Pentru valorile pe care le promovează, desigur: spirit de echipă, disciplină, luptă corectă, respect față de adversari, arbitri și oficiali.   

Turneul Rugby Heritage Cup 2023 este un mod în care comunitatea din Pontlevoy își onorează trecutul, celebrează prezentul și își construiește viitorul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te