VIDEO Octavian Morariu, membru CIO, despre sancționarea sportivilor ruși: Și-au făcut deservicii

DE Mihai Duță | Actualizat: 30.09.2023 - 19:16
Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimplic și președinte al Rugby Europe Foto: profimediaimages.ro

Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimplic și președinte al Rugby Europe, a explicat, la Newsweek Report, cum sunt sancționați sportivii ruși după invadarea Ucrainei.

SHARE

Octavian Moraru, membru al Comitetului Internațional Olimpic și președinte al Rugby Europe spune că există deja două acțiuni precedente ale Rusiei peste care s-a trecut destul de ușor la vremea lor. 

Citește și: VIDEO Povestea primului român care a jucat la Barbarians. Acum e președintele Rugby Europe

Astfel, în momentul față, după invadarea Ucrainei, reacția CIO trebuie să fie fermă, dar și cu măsură.

Cum au fost hotărâte sancțiunile pentru sportivii ruși

"Trebuie să mergem puțin în istorie. Atunci când vin Jocurile Olimpice este armistițiu încă din antichitate. Cei care nu respectă armistițiul sunt dați deoparte. În al doilea rând, trebuie ca pe perioada jocurilor să nu-ți afișezi vreo opțiune politică. E foarte important.

Citește și: VIDEO Octavian Morariu, președintele Rugby Europe: Stejarii joacă sub potențialul lor. Care e motivul

Plecând de la aceste considerente să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut. Ce s-a întâmplat în 2008, la Jocurile de vară de la Beijing? Rusia a intrat în Abhazia și Oseția. În 2014, în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, ce s a întâmplat? Crimea a fost atacată.

Așadar există un trecut. Și în toată perioada asta Comitetul Internațional Olimpic a fost mai mult decât tolerant. S-a ajuns în momentul acesta, iar sancțiunile din partea noastră au venit imediat. Astfel, nu a avut loc nicio competiție internațională în Rusia și în Belarus. 

Toți conducatorii sportivi si politici, începând cu Putin, ministrul Sportului, au fost suspendați și puși în afara mișcării olimpice, iar echipele si sportivii, dacă participă la competiții, au fost obligați să își lase deoparte însemnele naționale, imnul, steagul și așa mai departe", e explicat Octavia Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic și președintele Rugby Europe.

Măsuri diferite luate de Federațiile Internaționale

Au existat însă multe discuții despre modul în care trebuie să fie aplicate sancțiunile pentru sportivii ruși.

"CIO, care nu reglementează activitatea federațiilor internaționale, a lăsat fiecărei federații internaționale libertatea să aleagă modul în care tratează această chestiune. 

Unele federații au mers la suspendare, alte federații au mers la la suspendarea însemnelor imn drapel.

Sunt federații, cum e ciclismul, cum e cea de scrimă, care acceptă sportivi ruși, dar au fost destule probleme și acolo și e încă o polemică vizavi de calificarea la Jocurile Olimpice în cadrul federațiilor respective. 

La sporturile de echipă lucrurile sunt si mai complicate, pentru că, cel puțin în rugby, tricoul și imnul sunt lucruri care, practic, fac parte din joc. Echipele au fost suspendate. Nu au putut participa la competiții și atunci nu s-au putut califica. Asta e o chestie de natură tehnică, bineînțeles.

Așadar a trebuit să facem lucrurile de o manieră fermă, dar în același timp și cu măsură. Am încercat să penalizăm sportivii cât mai puțin, dar e o problemă foarte complicată, pentru că în Rusia și în Belarus, marea majoritate a sportivilor sunt în armată, în poliție și așa mai departe, cu angajamentele respective.

Rușii și au făcut ei înșiși un mare deserviciu prin atitudinea președintelui Comitetului Olimpic Rus, prin atitudinea unor sportivi care au participat la manifestații în sprijinul invaziei. Deci și-au complicat viața singuri.  Și atunci toate acestea ne-au făcut să fim prudenți față de participarea lor", a declarat Octavian Morariu.

O tentativă eșuată

Pentru ca sportivii ruși să ajungă totuși la Jocurile Olimpice de la Paris, a existat o tentativă prin intermediul Jocurilor Asiei care au loc în China.

"A fost o tentativă de calificare prin Jocurile Asiei, care a fost discutată, în decembrie, la Summitul Olimpic, la participă președintele CIO, vicepreședinții, președinții de comisii, președinți de federații internaționale și așa mai departe. Am luat și eu parte la acest summit în decembrie.

Asia s-a arătat deschisă, însă chestiunile tehnice, de cote, de proporții între sporturi, între atleți, între țări și așa mai departe au fost atât de complicate, încât acestă cale de a fost abandonată.. 

În mod cert, putem spune că suntem chiar triști de faptul că că sportivii ruși suferă de ceea ce se întâmplă în jurul lor, în ideea de a participa la Jocurile Olimpice, dar în același timp, lucrurile trebuiesc bine delimitate și nu putem să procedăm nici împotriva naturii lucrurilor, până la urmă a naturii.  Repet, Jocurile Olimpice înseamnă toleranță, înseamnă armistițiu, înseamnă pace în primul rând și eu cred că trebuie să rămânem la lucrurile fundamentale", a susținut Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic și președinte al Rugby Europe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te