VIDEO Daniel Martin, cel care l-a învins pe David Popovici, înoată 12 km zilnic

DE Mihai Duță | Actualizat: 14.11.2022 - 16:34

Daniel Martin (22 de ani) este cel care l-a învins pe David Popovici în finala probei de 100 m mixt, sâmbătă, la Campionatele Naţionale de înot în bazin scurt (25 de metri) de la Otopeni. Daniel a început să înoate vârsta de trei ani și provine dintr-o familie de sportivi.

SHARE

În proba de 100 m mixt a Campionatele Naţionale de înot în bazin scurt (25 de metri), Daniel Martin (CSM Bacău) a fost înregistrat cu timpul de 53 sec 41/100, fiind mai rapid decât David Popovici (CS Dinamo Bucureşti) cu 06/100 (53 sec 47/100). Podiumul a fost completat de Patrick Sebastian Dinu (CS Farul Constanţa), înregistrat în 54 sec 78/100.

O performanță remarcabilă, care are însă foarte multă muncă în spate. 

Citește și: VIDEO Ultrașii dinamoviști au vandalizat Stadionul Arcul de Triumf. Și jucătorii au rupt un scaun

Daniel a ajuns pentru prima dată în bazinul de înot la vârsta de trei ani, unde a mers pentru a face inițiere în perioada verii.

Citește și: Elis Armeanca și Gabi Torje s-au dat pe mâna temuților cămătari Sile Pietroi și Cristi Bulgaru

 „Am început la bazinul «Lia Manoliu» din București, unde am mers până la vârsta de 8 ani, când m-am mutat în Bacău cu părinții mei.

Aici am început adevărata performanță cu antrenorul Iulian Matei, cu care mă pregătesc și în prezent. Tatăl meu a practicat culturismul, cu rezultate la campionatele naționale. Mama face și ea sport zilnic. Pot să spun că suntem o familie de sportivi“, povestește Daniel, sportivul CSM Bacău.

Rezultatele au venit încă de la primul campionat național la care participat, la vârsta de 10 ani. „Am ocupat locul 2   la toate probele la care am participat. Handicapul înălțimii, care mă urmărește și acum, nu m-a lăsat să urc pe primul loc până la vârsta de 14 ani. Abia atunci am câștigat toate probele la care eram înscris, și a început și seria recordurilor“, spune Daniel Martin. 

În momentul de față, are peste 100 de recorduri naționale, la multiple stiluri și pe diferite distanțe (fluture, spate, mixt).

Se numără printre cei mai scunzi sportivi cu rezultate remarcabile la natație în România, având o înălțime de 1,80 m. Spre comparație, Michael Phelps are 1,93 m, Ian Thorpe – 1,96m, Ryan  Lochte – 1,88 m.

12 km de înot pe zi

Aceste rezultate au în spate cel puțin 12 km de înot zilnic și cam 10 antrenamente pe săptămână. Asta înseamnă că nu-i mai rămâne prea mult timp liber la dispoziție, dacă mai adăugăm și că datorită rezultatelor foarte bune la învățătură a fost bursier încă de la gimnaziu. Mi-a spus că la anul va susține bacalaureatul și speră la o medie finală peste 9. Pe lângă munca lui Daniel, este evident că nu putea avea aceste rezultate fără pregătirea planificată de antrenorul Iulian Matei.

„Nu am avut alt antrenor și nici nu mă gândesc că aș putea să mă pregătesc cu altcineva vreodată.

Întotdeauna îmi personalizează antrenamentul și-l adaptează calităților mele sportive, astfel încât eu sunt într-un continuu progres.

În spatele succesului meu pe plan sportiv se află și dedicația lui, pasiunea, faptul că studiază zilnic pentru a fi la curent cu ultimele noutăți în lumea înotului. 

Pentru mine, el este «jumătatea» mea din bazin. Simpla lui prezență în tribună, atunci când concurez, îmi da putere să lupt pentru cel mai bun loc în podium“, spune Daniel.

A avut mai multe oferte să concureze în Statele Unite, dar le-a refuzat. 

Daniel Martin, împreună cu antrenorul Iulian Matei care-l pregătește de la vârsta de 8 ani

„Să nu renunți niciodată la vise“

L-am întrebat ce crede că  e mai important pentru un sportiv de înaltă performanță. De obicei, aici primesc răspunsuri standard. Nu și de la Daniel.

„Ca să performezi la înalt nivel într-o disciplină sportivă, trebuie să ai o doză de nebunie, metaforic vorbind. Lăsând la o parte stilul de viață restrictiv (program de masă și somn la ore fixe, viață socială nulă, etc.), trebuie să reușești să-ți înfrângi durerea. 

Atunci când corpul și psihicul tău cedează, tu trebuie să mergi mai departe, făcând abstracție de tot, ca și cum te-ai afla în cea mai bună formă fizică.

Fie că ești în timpul antrenamentelor, fie că ești în competiție. Mai cred că trebuie să reușești să-ți gestionezi emoțiile în orice situație. Și că trebuie să înveți ceva dintr-o înfrângere. Și să nu renunți niciodată la visele tale pe plan sportiv, chiar dacă uneori par imposibil de realizat“, crede tânărul înotător.

 Timpul liber și-l petrece ascultând muzică și citind. Are prieteni de suflet care-i înțeleg programul și-l acceptă așa cum e, cu zile libere foarte puține la număr. E pasionat de mașini și ar vrea să-și deschidă un salon de tuning auto, în care să muncească și el. Însă e prea devreme să se gândească acum la asta. 

Daniel Martin înoată circa 12 km în fiecare zi

Antrenorul l-a „citit” din prima

Antrenorul Iulian Matei a știut de la început că vor avea de lucru împreună. „Primele concursuri la care am participat au fost un adevărat turnir între el și ceilalți sportivi. Suferea pentru orice înfrângere sau clasare inferioară. Era foarte simpatic când se lăsa cu plâns. Dintotdeauna și-a dorit să fie pe primul loc și acest lucru a făcut diferența. Este singurul sportiv cu care am lucrat și care nu a spus vreodată că nu mai vine la bazin, indiferent de motiv sau situație. 

Lucrăm foarte bine împreună, de fapt așa a fost dintotdeauna. Soarta a făcut să avem aceleași obiective, aceleași dorințe. Următorii ani își vor pune amprenta pe Daniel, pentru că e vremea și timpul să se desăvârșească atât din punct de vedere sportiv, cât și ca tânăr al acestei societăți“, spune antrenorul Iulian Matei despre Daniel. Își vede sportivul departe și gândește pe termen lung, așa cum puțini mai au răbdarea și priceperea să o facă. 

Am vrut să aflu cine-i ajută, pentru că acest nivel sportiv nu poate fi atins doar cu vorbe bune. „Familia în primul rând, atât moral, cât și financiar, apoi sunt acei factori fără de care nu poți ajunge la înalta performanță: un club care să sprijine cariera sportivului din toate punctele de vedere, forurile oficiale precum Federația Română de Natație, Comitetul Olimpic Român, sponsori. 

Foarte important este cadrul de antrenament specific performanței, și aici sunt acele persoane care ajută și îndrumă atunci când trebuie, atât pedagogic cât și moral, și aici vreau să îi mulțumesc domnului antrenor Ovidiu Galeru. Apoi mai sunt: maseurul, preparatorul fizic, kinetoterapeutul, pentru că nu poți face performanță de unul singur“, a explicat antrenorul Iulian Matei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te