Vedeta Portugaliei, pregătită în copilărie de un antrenor român

DE Mihai Duță | Actualizat: 14.03.2020 - 13:40
Andrei Gurănescu, în stânga imaginii, pe rândul se sus, iar Dany Antunes este al patrulea copil de la stânga la dreapta din rândul de jos, în anul 2006
Andrei Gurănescu, în stânga imaginii, pe rândul se sus, iar Dany Antunes este al patrulea copil de la stânga la dreapta din rândul de jos, în anul 2006

Dany Antunes (23 de ani) a marcat cele mai multe puncte României în meciul de la Caldas de Reinha din Rugby Europe Championship și este unul dintre cei mai valoroși jucători ai Portugaliei.

SHARE

Portugalia a învins România cu 22- 11, pe 8 februarie, în a doua etapă a Rugby Europe Championship, într-o partidă în care Stejarii erau favoriți. Aripa Dany Antunes a marcat 17 puncte (două eseuri, o transformare și o penalitate) fiind desemnat jucătorul meciului.

Puțină lume știe însă că el a început rugby-ul în Franța, la Meaux, fiind antrenat de la 6 la 16 ani de Andrei Gurănescu, fost internațional român. Formarea echipei din care a făcut parte și Dany are însă o poveste aparte.

„În 2003, am vrut să-l duc pe Alex, fiul meu, care avea șase ani, să joace rugby. Îl mai dusesem la înot și la tenis, dar nu fusese atras de aceste sporturi. La Meaux, clubul la care eram atunci, nu exista însă echipă U7, aveau doar de la U9 în sus.

Însă eu voiam să fac o echipă pentru copilul meu, așa că mi s-a propus să mă ocup de această categorie de vârstă în paralel cu activitatea de jucător și antrenor la echipa de seniori.

Desigur, am fost sprijinit, iar în Franța e ușor să ai copii la rugby pentru că sunt mulți foști jucători și toți își aduc copiii sau nepoții la acest sport.

În plus se fac multe acțiuni de selecție în școli, turnee de rugby tag, se face multă publicitate. Așa că, în decurs de o lună jumate s-au strâns mai mulți copii și m-am apucat de treabă cu ei.

Dany Antunes la începutul partidei cu România 

Am avut o echipă foarte bună, iar Dany Antunes era unul dintre vârfuri. Cu echipa din care făceau parte el și fiul meu, am ieșit, la U11, campioni Îles de France, după ce am învins cluburi precum Stade Francais sau Massy”, își amintește Andrei Gurănescu.

În Franța, chiar și competițiile pentru copii se desfășoară pe divizii valorice, iar ierarhia este dată de valoarea echipelor U15.

„La Meaux a fost mereu o echipă bună la U15. Așa că noi, chiar dacă la seniori eram divizia a patra, la copii și juniori jucam în prima divizie, cu Stade Francais, cu Racing, cu echipele mari. La aceste competiții erau și văzuți, apoi racolați jucătorii valoroși.

Chiar de la U11 încep echipele mari să pună ochii pe ei. Apoi, de la 16 ani, cei mai buni pleacă la echipele mari”, spune Andrei Gurănescu. El povestește că, la un moment dat, avea trei echipe complete la aceeași categorie de vârstă și, de multe ori, s-a întâmplat ca finala să se joace între Meaux 1 și Meaux2.

„Acum, o mare parte dintre jucătorii seniori de la Meaux sunt dintre cei pregătiți de mine. Unul dintre ei este acum în divizia Espoir (Speranțe) la Stade Francais, altul este la Perpignan, Dany Antunes este la Massy și în echipa națională a Portugaliei”, completează Gurănescu.

Andrei Gurănescu a marcat un eseu Africii de Sud, la Cupa Mondială din 1995, ediție la care Springboks deveneau campioni mondiali

Părinții lui Dany Antunes sunt portughezi la origine, dar erau stabiliți la Meaux, aveau cetățenie franceză. Ei și-au dorit foarte mult ca fiul lor să joace rugby și l-au susținut permanent.

„La 16 ani, am stat de vorbă cu părinții , le-am spus că e un sportiv de valoare, iar aceștia l-au dus la Stade Francais, apoi a plecat în divizia Espoir la Massy.

A fost în grup 100 echipa Franței, la anul lui de vârstă, 1997, adică a fost în primii 100 de juniori si Franței.

Pentru că n-a avut șanse să joace în echipa națională a Franței a optat să reprezinte Portugalia având în vedere originea sa.

Dany Antunes a urmat și cursurile celei mai bune academii de rugby din Franța, „Lakanal”, acolo unde poți merge doar dacă ai și rezultate foarte bune la școală.

Degeaba ești bun la rugby, dacă nu ai peste 9,75 la școală, nu poți urma această academie. A fost singurul din club care a făcut această academie”, explică Andrei. Cei doi țin legătura prin intermediul Facebook.

„L-am felicitat după meciul cu România, mai multe o să vorbim dacă timpul ne va permite să ne și întâlnim”, spune Andrei, care acum este coordonatorul echipelor de juniori de la Dinamo.

Alex Gurănescu, fiul lui Andrei, a trecut de la rugby la handbal încă din vremea junioratului și acum joacă în România .

Andrei Gurănescu a început rugby-ul la CSS Locomotiva, a jucat, la seniori, la Steaua, Dinamo și Grivița, apoi în Italia și Franța. Din 2016 s-a întors în țară și este antrenor de juniori la Dinamo.

Are 21 selecții la echipa națională, a participat la două Cupe Mondiale, în 1991 și 1995, la un Campionat Mondial de rugby în 7 și la un Campionat Mondial Universitar.

Andrei Gurănescu a marcat un eseu Africii de Sud, la Cupa Mondială din 1995, (România a fost învinsă cu 21-8) ediție la care Springboks deveneau campioni mondiali.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te