Un sportiv român nevăzător, medalie de bronz la World Combat Games, la Para Jiu-Jitsu

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.11.2023 - 15:09
Un sportiv român nevăzător, medalie de bronz la World Combat Games, la Para Jiu-Jitsu - Foto: Facebook/Agenția Națională pentru Sport

Un sportiv român nevăzător a câștigat medalia de bronz la World Combat Games, la Para Jiu-Jitsu.

SHARE

Sportivul Tinu Pop de la Clubul Sportiv Sportgrup Sakura Târgu Mureş a câştigat medalia de bronz la World Combat Games, la Riyadh, în Arabia Saudită, la Masculin Para Jiu-Jitsu, Ne-Waza B1, la categoria competitorilor cu deficienţe senzoriale.

Citește și: Primăria dă 5.000.000€ la CSM București. Gyor: 4.000.000€ de la Audi, ia Liga Campionilor,are profit

Sportivul român nevăzător Tinu Pop practică artele marţiale de 11 ani. Mai joacă și popice, și bowling

"Tocmai am împlinit 58 de ani şi practic artele marţiale de 11 ani. Mai practic şi popice, bowling, iar în cadrul artelor marţiale mai practic ju-jitsu şi karate.

E o onoare să reprezint ţara într-o competiţie de nivel mondial unde se ajunge doar pe bază de invitaţie.

Fac trei antrenamente pe săptămână, câte o oră şi jumătate în continuu. 

Eu sunt foarte emotiv, nu ştiu de ce la orice competiţie, după atâţia ani, am emoţii foarte mari. Efectiv tremuram acolo, dar când începe lupta emoţiile dispar cumva şi îmi văd de treabă.

La World Combat Games am avut trei adversari, cel mai puternic a fost australianul Mark, mi s-a părut extrem de puternic şi m-a bătut la limită. E o onoare că sunt pe podium.

De mulţi ani particip la competiţii, sunt pe podium şi vreau să rămân acolo, pentru asta lupt, să nu mă fac de ruşine, dar şi pentru că îmi place foarte mult ce fac şi sper să fie bine şi în continuare", a declarat presei medaliatul cu bronz la World Combat Games, Tinu Pop, relatează Agerpres.

Citește și: VIDEO Cele mai bune luptătoare de MMA din toate timpurile

Sportivul, care suferă de o boală genetică şi este nevăzător, a spus că faptul că oamenii cu dizabilităţi participă la competiţii i se pare un curs firesc al lucrurilor.

"Noi, de ani de zile, practicăm diverse sporturi. La început mergeam doar la demonstraţii, nu erau concursuri pentru persoanele cu dizabilităţi, erau doar demonstraţii, dar uşor-uşor s-a dezvoltat şi iată că am ajuns la competiţii mondiale", a arătat Tinu Pop.

Antrenorul Adrian Belean a spus că această ediţie a World Combat Games a întrunit 18 stiluri de luptă şi a fost prima ediţie când au fost introduşi sportivii para, cei cu anumite dizabilităţi.

"Noi am fost invitaţi pentru zona de dizabilitate vizuală. România a fost invitată cu doi sportivi, am fost în grupă cu un columbian şi cu un australian.

A fost o competiţie grea, nu ne-am cunoscut adversarii, ne-am dus pe ideea constructivă, pe un anumit palier de luptă. Am reuşit să aducem medalia de bronz, deşi speram să fie argint. Nu contează, important e că am adus o medalie cu unul dintre cei doi sportivi.

Au fost 22 de sportivi para cu diferite dizabilităţi invitaţi la această ediţie. Este prima filă din SportAccord, să spunem aşa, vizavi de sportivii para.

Delegaţia noastră, a României, a avut şi o sportivă care nu este para, care este campioana mondială de acest din acest an la ju-jitsu, în Mongolia, ea obţinând locul întâi, chiar dacă în ultimul meci a fost accidentată.

Şi aici putem să o felicităm şi s-o menţionăm şi pe Ramona Lixandru, care a câştigat medalia de aur la World Combat Games, în cadrul competiţiei de ju-jitsu, categoria -52 kg", a declarat Adrian Belean.

Antrenorul a spus că sportivii para români au fost invitaţi ca urmare a rezultatelor obţinute în ultimii ani şi că e un drum foarte lung pentru a aduce un sportiv cu dizabilitate la un nivel competiţional.

"Noi mai avem la nivel competiţional un sportiv cu Sindromul Down, care iarăşi l-am putut ridica, în 2 ani şi ceva, de la nivel zero, la nivel de argint mondial în karate", a subliniat Adrian Belean.

World Combat Games s-a desfăşurat la Riyadh (Arabia Saudită) între 20-30 octombrie, iar alături de Tinu Pop (C. S. Sportgrup Sakura), care a ocupat locul 3 la Masculin Para Jiu-Jitsu, Ne-Waza B1, - 84 kg, deficienţe senzoriale (n. r. nevăzători), s-a aflat şi Csiki Arpad (C. S. Red Dragon Reghin), care s-a clasat pe locul 4, Masculin Para Jiu-Jitsu, Ne-Waza B1, - 84 kg, deficienţe senzoriale (n. r. nevăzători).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te