Dacă tribunele în picioare, loc de manifestare a emoţiilor şi, totodată, mijloc de creştere a capacităţii stadionului, au fost desfiinţate de instanţa europeană după dramele de la Hillsborough (1989) şi Furiani (1992), ele au revenit progresiv "în anumite competiţii naţionale", a precizat UEFA într-un comunicat dat publicităţii.
Suporterii şi cluburile vizate, începând cu Borussia Dortmund şi legendarul său "Zid galben" de 24.000 de locuri, au cerut forului continental extinderea acestui concept la meciurile europene.
Comitetul Executiv al UEFA a decis, miercuri, un program de observare a locurilor în picioare pe stadioane în timpul sezonului 2022/2023, limitat la cele trei ţări care permit deja astfel de formule - Franţa, Germania şi Anglia -, în aşteptarea unei eventuale extinderi.
"Obiectivul este evaluarea condiţiilor în care tribunele în picioare pot fi reintroduse în competiţiile UEFA în deplină siguranţă", a explicat instanţa europeană. Securitatea tribunelor de două ori mai dense decât cu locuri pe scaune este în centrul preocupărilor după catastrofele de pe Hillsborough (97 morţi în cursul meciului Nottingham Forest - Liverpool la Sheffield în 1989) şi Furiani (19 morţi la meciul Bastia - Olympique Marseille în 1992).
Dar regula de sută la sută locuri pe scaune impusă de UEFA pentru competiţii devine "desuetă" pe măsură ce stadioanele sunt renovate, a subliniat, la rândul său, asociaţia "Football Supporters Europe" (FSE), care şi-a manifestat bucuria pentru această măsură.
"Este o victorie istorică pentru mişcarea suporterilor europeni. Salutăm evoluţia UEFA spre o politică bazată pe fapte, ţinând cont de nevoile şi aşteptările suporterilor activi", a comentat Gregor Weinreich, membru în consiliul de administraţie al FSE şi coordonator al campaniei "Europe Wants to Stand" ("Europa vrea să se ridice") lansată în 2019.