Sportivii români care și-au anunțat retragerea în 2021: Între ei, Ana Maria Brânză și M. Drăgulescu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.12.2021 - 09:59
Ana Maria Brânză (Popescu), una dintre cele mai bune spadasine din lume, și-a anunțat retragerea anul acesta. Sursă imagine: Facebook
Ana Maria Brânză (Popescu), una dintre cele mai bune spadasine din lume, și-a anunțat retragerea anul acesta. Sursă imagine: Facebook

Ana Maria Popescu, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache şi Eduard Novak sunt o parte din sportivii români care și-au anunțat retragerea în 2021. Și Horia Tecău a anunțat că se retrage din circuit, urmând să joace doar în Cupa Davis.

SHARE

News.ro a făcut o trecere în revistă a sportivilor români care și-au anunțat retragerea anul acesta: 

Gimnasta Larisa Iordache şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă, în data de 16 decembrie, la vârsta de 25 de ani, ea notând, într-un mesaj postat pe Facebook, că este împăcată şi mulţumită cu alegerea făcută şi că din 2022 va începe un nou capitol. Larisa Iordache are în palmares 24 de medalii la competiţiile internaţionale printre care se numără şi bronzul obţinut la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012. Ea a câştigat de şapte ori aurul european şi de două ori argintul mondial.

Gimnastul Marian Drăgulescu a fost omagiat la 17 decembrie, alături de scrimera Ana Maria Popescu, de CSA Steaua, după ce şi-au anunţat retragerea din activitatea sportivă. Cei doi au primit plachete aniversare şi emblema de onoare a Statului Major al Apărării. Marian Drăgulescu, în vârstă de 41 de ani, a spus că va rămâne la CSA Steaua în calitate de antrenor. Drăgulescu a obţinut de-a lungul carierei 31 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene, dintre care 18 sunt de aur.

La 37 de ani, spadasina Ana Maria Popescu, campioană şi vicecampioană olimpică, şi-a anunţat retragerea din activitate, în data de 7 decembrie. Ultimul ei turneu a fost cel de Cupă Mondială din Dubai. Medaliata olimpică de argint de la Jocurile Tokyo 2020 a încheiat un sezon lung si greu, în plină pandemie. Ana a crezut într-un vis şi a luptat pentru el. Palmaresul impresionant al Anei, 3 medalii olimpice, 6 mondiale şi 11 europene, cu 9 medalii de aur în total, plus cele 37 de Cupe Mondiale câştigate, e unul al recordurilor în scrima românească, ea fiind cea mai titrată scrimeră din România. Ana Maria Popescu a fost desemnată cea mai bună spadasină a lumii în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013, 2019-2020, 2020-2021.

În 18 noiembrie, Horia Tecău afirma, într-o postare pe Facebook, că sportul a fost viaţa lui şi l-a învăţat să viseze, dar este momentul să se bucure de viaţă "într-un mod diferit". La 28 noiembrie, Tecău a spus că s-a retras din circuit, dar va continua să joace în Cupa Davis.

În cariera sa, Horia Tecău, fost numărul 2 mondial la dublu, a câştigat 38 de trofee, dintre care trei de grand slam, Wimbledon, în 2015, US Open, în 2017, ambele în echipă cu olandezul Jean-Julien Rojer, şi Australian Open la dublu-mixt, în 2012, împreună cu americanca Bethanie Mattek-Sands. Tot cu Rojer, el a cucerit trofeul la Turneul Campionilor, în 2015, iar cu Florin Mergea a obţinut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Din tenis, Horia Tecău a câştigat premii brute de peste 5,8 milioane de dolari.

Și gimnasta Maria Holbură a decis să-şi încheie cariera la 12 august, după participarea la JO de la Tokyo, unde a evoluat doar în calificări.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, participant în probele paralimpice de ciclism, şi-a anunţat retragerea din activitatea competiţională, la vârsta de 45 de ani, în data de 16 decembrie. Novak este ministru din decembrie 2020. El s-a născut la 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc. În 1996, Eduard Novak, care practica patinajul viteză, a suferit un accident de maşină, în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept. Eduard Novak este singurul campion paralimpic din istoria României. La Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, a câştigat medalia de aur în proba de urmărire pe pistă şi pe cea de argint în proba de contratimp pe şosea. La ediţia de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe şosea. Anul acesta, la Tokyo, unde a înregistrat a cincea participare la Jocurile Paralimpice, Eduard Novak a cucerit medalia de argint în proba de urmărire individuală 4.000 m. El a mai concurat la contratimp 1.000 de metri (locul 11), contratimp pe şosea (locul 8) şi la ciclism pe şosea, probă pe care nu a reuşit să o ducă la capăt.

POLO

Cosmin Radu - Poloistul Cosmin Radu a jucat, la 26 mai, ultimul meci din cariera de 25 de ani, pentru Mladost Zagreb, care a câştigat titlul naţional la lovituri de departajare. Cosmin Radu, pentru mulţi ani căpitan al naţionalei României, a marcat golul decisiv. Cu Rapid Bucureşti, Cosmin Radu a cucerit patru titluri naţionale, în perioada 2001-2004.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te