Sportivii nord-coreeni de la Paris 2024, pedepsiți de Kim Jong-Un pentru că au zâmbit într-un selfie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.08.2024 - 13:51
Sportivii nord-coreeni de la Paris 2024, pedepsiți de Kim Jong-Un pentru că au zâmbit într-un selfie - Foto: Profimedia images
Sportivii nord-coreeni de la Paris 2024, pedepsiți de Kim Jong-Un pentru că au zâmbit într-un selfie - Foto: Profimedia images

Sportivii nord-coreeni de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, pedepsiți de Kim Jong-Un pentru că au zâmbit într-un selfie alături de alți sportivi. Dictatorul Kim consideră gestul lor o „expunere la contaminare” non-comunistă.

SHARE

Jucătorii nord-coreeni de tenis de masă care și-au făcut selfie-uri cu vedeta sud-coreeană Shin Yu-bin și cu alți medaliați în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 30 iulie sunt supuși, se pare, unui control ideologic în Pyongyang după ce au avut „curajul” să zâmbească într-un selfie cu alți sportivi din Coreea de Sud și China.

Sportivii nord-coreeni de la Paris 2024, pedepsiți de Kim Jong-Un pentru că au zâmbit într-un selfie

Principalul motiv invocat este că au fost văzuți zâmbind alături de sportivi din Coreea de Sud, o țară considerată ostilă de Coreea de Nord.

Dictatorul Kim Jonk-Un anunță că sporivii vor trece printr-un proces de „curățare” de la „expunerea la contaminare” non-comunistă.

Potrivit rapoartelor, înainte de a participa la Jocurile Olimpice, sportivii nord-coreeni au fost instruiți de autorități să nu interacționeze cu sportivi sud-coreeni sau cu alți sportivi străini. Orice încălcare confirmată a acestei directive ar putea duce la pedepse.

În special, jucătorii de tenis de masă Ri Jong-sik și Kim Kum-yong, care au câștigat medaliile de argint în proba de dublu mixt, ar fi sub supraveghere pentru că au zâmbit alături de Shin Yu-bin și Lim Jong-hoon din Coreea de Sud.

Sursa foto: Profimedia images

Kim Kum-yong și-a făcut un selfie zâmbind, în timp ce Ri Jong-sik a fost văzut zâmbind în timp ce se uita la alți sportivi după ce a coborât de pe podium. Potrivit Daily NK, și alți atleți nord-coreeni sunt supuși unui proces de evaluare ideologică care durează o lună.

Dictatură cruntă în Coreea de Nord. Ce pățesc sportivii care au evoluat la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleții nord-coreeni care s-au întors de la competițiile internaționale sunt supuși unei evaluări ideologice în trei etape: mai întâi de către Comitetul Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, apoi de către Ministerul Culturii Fizice și Sportului și, în cele din urmă, de către propria echipă.

Sursa foto: Profimedia images

În timpul revizuirii interne a echipei, se așteaptă ca sportivii să critice comportamentul inadecvat al altora sau să reflecteze public asupra propriilor acțiuni.

O sursă de rang înalt a indicat că sportivii care au interacționat cu concurenți străini, de exemplu, făcându-și selfie-uri, trebuie să exprime remușcări puternice în timpul sesiunilor de autocritică pentru a evita pedepsele politice sau administrative.

Între timp, imaginea jucătorilor sud-coreeni și nord-coreeni de tenis de masă care își fac un selfie împreună după ce au câștigat medaliile de bronz și, respectiv, de argint a fost evidențiată de revista People drept unul dintre cele mai importante 12 momente care demonstrează sportivitate în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit Koreatimes.co.kr.

Revista People a relatat că NPR a denumit acest moment „diplomația selfie”, subliniind faptul că a avut loc în timpul tensiunilor crescute dintre cele două Corei în ultimele luni.

BBC a descris-o drept „o întâlnire rară care a părut să dărâme barierele” și s-a întrebat dacă liderii de la Pyongyang au anticipat sau au aprobat acest scurt moment de unitate între cele două țări.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te