Motivul pentru care tribunalul Sport Resolutions de la Londra nu a pronunțat verdictul nici după o lună de la audierea Simonei Halep este acela că situația sportivei noastre a fost considerată o „circumstanță excepțională”.
Motivul din spatele amânărilor
În regulamentul de procedură al tribunalului de la Londra, se prevede că „în afară de circumstanțele excepționale, instanța trebuie să ia o decizie în maximum trei săptămâni de la audiere sau de la încheierea fazei probatorii, atunci când procesul este încheiat pe baza documentelor scrise”.
Citeşte şi: Persoana care o acuză pe Halep că s-ar fi dopat repetat, cu intenție, acuzată că a-ncurajat dopingul
Dacă procesul Simonei ar fi fost unul obișnuit, constănțeanca trebuia să primească decizia încă de săptămâna trecută. Se pare însă că procedura a devenit anevoioasă, din cauza celei de-a doua acuzații primite de Halep, pentru nereguli în pașaportul biologic. Acest lucru i-a determinat pe judecători să admită existența unor circumstanțe excepționale și să prelungească termenul pentru anunțarea verdictului.
Astfel, nu se mai știe data exactă la care Simona Halep va primi decizia oficială, iar acest lucru este în defavoarea ei. Înscrisă pe lista de la US Open, Halep are nevoie să scape de suspendare până pe 22 august, atunci când va fi tras la sorți tabloul de calificări. În caz contrar, Halep va fi ștearsă de pe entry list de organizatori.
Simona Halep, revoltată de modul în care s-a desfășurat procesul
Simona Halep a fost revoltată de faptul că procesul decurge anevoios, strigându-și disperarea înainte de a fi audiată: „Încă o dată, în seara aceasta, sunt devastată. ITIA încă o dată, pentru a treia oară mi-a amânat audierea cu o lună! Aștept să fiu judecată din octombrie anul trecut. În decembrie, am fost în sfârșit capabilă, mulțumită experților, să demonstrez că multe dintre suplimentele pe care le-am folosit au fost contaminate, care au dus la rezultatul pozitiv.
Am cerut, așa cum impun regulile anti-doping, pentru o audiere rapidă: acesta este dreptul meu, e scris în legi! Din păcate, ITIA mi-a amânat audierea de trei ori, refuzându-mi dreptul de a fi judecată de către un Tribunal Independent și fără a mă lăsa să particip la vreun turneu timp de opt luni. Acum știu că am ratat Australian Open și urmează Roland Garros și Wimbledon.
Citeşte şi: Ce suspendare a obținut avocatul lui Halep pentru un tenisman care a înșelat controalele doping
Fără să menționez că mi-am pierdut toate punctele și locul în clasament. Nu doar că îmi omoară reputația, însă fac asta și cu mine ca jucătoare profesionistă și nici măcar nu vorbesc despre consecințele pe care le are asupra sănătății mele mintale. Nerespectarea regulilor ITIA în ceea ce privește audierea rapidă pe care am dreptul să o am, e lipsită de respect față de mine încât nu mai am cuvinte… ‘Amânarea justiției este refuzul ei’. Simona”, spunea Simona Halep.