Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. A primit pedeapsa maximă

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.09.2023 - 20:40
Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. - Foto: Profimedia Images
Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. - Foto: Profimedia Images

Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani pentru dopaj. A primit pedepasa maximă pe care o putea primi sportiva în acest caz. Astfel, cariera Simonei Halep s-a încheiat.

SHARE

Simona Halep a fost suspendată 4 ani pentru dopaj. A luat pedepasa maximă pe care o putea primi sportiva în acest caz. Astfel, cariera Simonei Halep s-a încheiat.

Comunicatul oficial al ITIA:

Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).  

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.    

Citește și: Halep, pe „lista rușinii” sportivilor ce au corupt tenisul. Alături de un arbitru suspendat 12 ani

Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. A primit pedeapsa maximă

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.  

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:  

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open 

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP 

Argumentele lui Halep, desființate
  

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.   

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep. 

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va fi valabilă de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel.   

Verdict incontestabil

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat: "Nu am avut nicio problemă cu acest caz: "După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent.   
   
"Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustatului, cât și în procedura ABP a fost substanțial.    
   
"ITIA a urmat procesele corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Antidoping - îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise.  
   
"Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util."   
  
ITIA este partea terță delegată, în temeiul Codului mondial antidoping (Codul), de către Federația Internațională de Tenis, organismul internațional de conducere a sportului de tenis și semnatar al Codului. ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea antidoping în cadrul tenisului profesionist.   

Informații suplimentare:  

Despre roxadustat AAF  

Roxadustat este o substanță utilizată în mod legitim pentru tratamentul anemiei, dar se află pe lista substanțelor interzise de WADA, deoarece este considerată un agent de dopaj sanguin, care crește hemoglobina și producția de globule roșii.   
   

Despre procesul ABP  

 Deși ITIA este un organism independent care lucrează în numele principalelor organisme din tenisul profesionist pentru a supraveghea programele anticorupție și antidoping, programul ABP, impus de Agenția Mondială Antidoping (WADA), este gestionat de oameni de știință independenți cu expertiză specifică în materie de dopaj sanguin, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping (WADC).   
   
Cunoscut sub numele de Unitatea de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), acesta monitorizează parametrii biologici ai sportivilor pentru a identifica eventualele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV). În cazul jucătorilor de tenis, APMU raportează orice nereguli unui grup de experți independenți format din trei experți antidoping pentru a fi analizate. Acest proces are loc în mod anonim, APMU și grupul de experți nefiind la curent cu identitatea persoanei în cauză decât mai târziu în cadrul procesului.   
   
Ca atare, în momentul în care au fost ridicate suspiciuni cu privire la ABP-ul jucătoarei la ITIA, APMU și panelul de experți al laboratorului acreditat de WADA de la Montreal nu știau că informațiile din pașaport aparțineau Simonei Halep.     

Comunicatul pentru acuzația de ABP a lui Halep poate fi citit dând click aici.   

Mai multe informații despre pașaportul biologic al sportivului pot fi găsite aici.   
   
Despre audiere  
   
Jucătoarea a solicitat probe de la patru martori experți: Profesorul Alvarez, profesorul Coquerel, profesorul Kintz și Paul Scott.  

ITIA a solicitat proba cu un singur martor expert al AAF: Dr. Daniel Eichner, președintele Laboratorului de testare a medicinei sportive și de cercetare din Salt Lake City, acreditat de WADA, responsabil de dezvoltarea unei metode de testare a roxadustatului, aprobată de WADA.  

În plus, exclusiv în legătură cu acuzația ABP, tribunalul a audiat și grupul de experți independenți. Membrii grupului de experți independenți sunt Dr. Laura Garvican-Lewis, director științific la Agenția Anti-Doping a Statelor Unite, profesorul Giuseppe D'Onofrio, profesor de hematologie clinică și de laborator și de patologie clinică, Roma, Italia, și Jakob Mørkeberg, manager științific principal la Anti-Doping Danemarca.   

Tribunalul independent a primit aproximativ 8000 de pagini de dovezi științifice și de altă natură din partea jucătorului și a ITIA.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te