Secretul succesului lui David Popovici. Copiii care fac asta îi vor urma pașii spre gloria mondială

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.12.2022 - 10:47
Secretul succesului lui David Popovici. Copiii care fac asta îi vor urma pașii spre gloria mondială - FOTO: Profimedia
Secretul succesului lui David Popovici. Copiii care fac asta îi vor urma pașii spre gloria mondială - FOTO: Profimedia

David Popovici, starul înotului mondial și multiplu campion mondial își dezvăluie secretul succesului său care i-a adus glorie și recunoaștere la nivel planetar. Tinerii care se apucă de înot au acum rețeta succesului.

SHARE

Românul David Popovici, care a fost unul dintre capii de afiș la Campionatele Mondiale de înot de la Melbourne, Australia, din 13-18 decembrie, a apărut pe scenă în iunie, uimind lumea înotului prin câștigarea ambelor titluri mondiale de sprint - 100m și 200m liber masculin.

Reușita lui Popovici de la Budapesta, Ungaria, l-a transformat în primul înotător din ultimii 49 de ani care a câștigat aurul în ambele probe de sprint, la aceeași ediție a campionatelor mondiale. A, și a cucerit și recordurile mondiale de juniori în ambele probe - 1:43,21 la 200 m și 47,13 s la 100 m.

Toate acestea la vârsta de doar 17 ani.

Idolii lui Popovici: Michael Phelps și Ian Thorpe

La fel ca pentru mulți tineri înotători născuți la începutul anilor 2000, legendele bazinului, Michael Phelps (SUA) și Ian Thorpe (AUS), sunt idolii săi, așa că faptul că cel din urmă, de 11 ori campion mondial, i-a oferit lui Popovici primul său aur mondial la Budapesta. Cireașa de pe cireașa de pe tort a fost mesajul lui Thorpedo către Popovici pe Instagram după aceea:

Citește și: Kosovo, în pragul unui conflict armat. Misiunea de menținere a păcii KFOR și-a suplimentat trupele

"O plăcere să îți ofer medalia de aur la campionatul mondial și aștept cu nerăbdare să văd multe altele. Ești unul dintre cei mai interesanți înotători de urmărit. Mi-a plăcut să văd progresul tău de anul trecut și abia aștept să îți urmăresc viitorul, bravo".

După cursa de excepție, Olympics.com l-a întrebat pe Popovici - cel mai tânăr participant la finalele de 100 m și 200 m liber de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, care au fost amânate - care este secretul succesului său.

"Pur și simplu pasiunea mea înflăcărată pentru înot și munca grea", a răspuns Popovici. "Este elementar, dar dacă combini munca grea cu pasiunea, atunci stelele se vor alinia la un moment dat pentru tine".

Citește și: SRI desecretizează dosarele Revoluției. Hellvig: „Eroii din 22 decembrie merită adevărul”

Simplitatea răspunsului său contrazice talentul lui Popovici, descris de Brett Hawke, dublu olimpic australian, într-un podcast, ca fiind "unul la un milion".

Secretul succesului lui David Popovici?

În biografia lui Popovici de pe Instagram există un link. Nu este către un site de promovare, propriul său canal YouTube sau un magazin de mărfuri, ci către un videoclip YouTube al celui mai citabil și mai de succes antrenor dintre toți, Vince Lombardi.

Videoclipul îl arată pe regretatul antrenor de fotbal american, care a murit în 1970 și care a fost considerat unul dintre cei mai mari lideri din tot sportul american, la un eveniment corporativ, vorbind cu directori din industrie.

Recunoscut ca vorbitor motivațional, Lombardi este văzut în imaginile vechi, cu aspect granulat, plimbându-se printre mesele de la cină și vorbind despre "Ce este nevoie pentru a fi numărul unu".

"Intenția mea în această seară este de a crea în voi o mică disonanță, o mică disonanță, o mică insatisfacție, care este esența motivației", a spus Lombardi.

"De câte diete este nevoie pentru a ajunge la greutatea la care ați dori să fiți? Doar una", spune el, ridicând degetul arătător spre cer pentru a sublinia ideea. "Cea cu care te ții."

Un al doilea exemplu, și apoi un al treilea, probabil deosebit de rezonant pentru Popovici.

"Câte programe de dezvoltare personală trebuie să urmezi înainte de a vedea unele dintre schimbările din viața personală pe care ți-ai dori să le vezi? Doar unul singur." Din nou, același manierism al degetului arătător ridicat. "Cel la care te angajezi și te disciplinezi să te ții de el."

David Popovici a înțeles profund acest mesaj și acum dă dovadă de o maturitate peste vârsta sa. Capul adolescentului nu este întors de miriadele de recondiționări ale instrumentelor de autoperfecționare pentru piața modernă sau de răsturnări de situație între diferite moduri de a face lucrurile. El decide care sunt căile care funcționează pentru el și rămâne cu ele.

În ciuda unei avalanșe de oportunități după ce a reușit să se impună la campionatele mondiale, Popovici a ales să nu profite de o oportunitate îndrăgită de mulți sportivi, aceea de a pleca în SUA cu o bursă sportivă pentru a-și continua studiile după terminarea școlii. Da, tocmai a terminat școala.

În schimb, el va rămâne în București.

"Voi continua în România pentru că vreau să rămân alături de antrenorul meu, iar chimia noastră este mult prea importantă pentru a face compromisuri", a spus el.

Recunoscând că interesele din afara sportului sunt o modalitate sănătoasă de a-și menține echilibrul în viață, Popovici vrea să continue să studieze.

David Popovici iubește psihologia

"Îmi place mintea umană pentru că o folosesc și știu ce poate realiza atunci când este controlată bine. Mă interesează comportamentul uman și tot ce poate face creierul, cu bune și cu rele. Mușchii își joacă rolul lor, dar creierul este cel mai mare instrument al oricărui bun atlet."

Citându-l pe filozoful Seneca din Roma Antică, "Cel mai puternic este cel care se are pe sine însuși în propria putere", și pe fostul președinte sud-african Nelson Mandela, "Întotdeauna pare imposibil până când este realizat", tânărul român îmbină deja o conexiune între minte și corp vitală pentru succesul oricărui atlet.

Iar dacă a ajuns în acest stadiu în timp ce este încă adolescent și are deja curajul de a-și urma propriul drum, lumea este cu adevărat la dispoziția lui Popovici.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te