Sportivii români au obținut 53 de medalii la Olimpiada din Los Angeles, din vara anului 1984, o performanță care nu mai fusese atinsă până atunci și care nu a mai putut fi repetată până în prezent.
Mai mult, în acel an, România a fost a doua țară din competiția olimpică, după numărul de medalii: 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz.
Totuși, succesul românesc a venit într-un context special: 14 țări est-europene și din blocul comunist, inclusiv echipele puternice URSS, Cuba și Germania de Est, au boicotat aceste Jocuri Olimpice. De exemplu, la Jocurile Olimpice din 1976, de la Montreal, URSS a fost pe primul loc, cu 125 de medalii, iar în 1980, olimpiadă boicotată de SUA, a obținut 195 de medalii.
În același an, pe locul doi s-a clasat Germania de Est, cu 126 de medalii.
Totuși, reușita românească din 1984 este importantă, la Los Angeles obținând medalii de aur sportivi care au devenit ulterior simboluri, precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin și echipa de aur a handbalului masculin românesc, care a câștigat competiția atunci.
Tot mai puține medalii, cu 2 excepții
La următoarea Olimpiadă, în anul 1988, de la Seul, România nu a mai câștigat nici jumătate din numărul de medalii obținute cu 4 ani înainte: doar 7 medalii de aur, 11 de argint și 6 de bronz. Adică 24 de reușite.
Lucrurile au stat chiar mai rău în vara lui 1992, în Barcelona, jocuri olimpice marcate, pentru sportivii români, de degringolada de după căderea regimului comunist și scăderea finanțărilor. România a obținut doar 4 medalii de aur, 6 de argint și 8 de bronz, adică 18 în total.
În 1996 și 2000 lucrurile păreau să o ia pe o direcție ascendentă. În 1996, la JO din Atlanta, România a obținut 20 de medalii (4 de aur, 7 de argint și 9 de bronz), iar în 2000 la Sydney nu mai puțin de 26 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 9 de bronz).
Anii următori au însemnat performanțe tot mai scăzute, din punct de vedere al numărului de medalii, pentru olimpicii români, dar Atena 2004 a fost totuși un moment bun din perspectiva reușitelor în aur: 19 medalii, cele mai multe - 8 - de aur.
4 ani mai târziu sportivi români s-au întors de la Beijing cu 8 medalii. La următoarea olimpiadă, în 2012 la Londra, România a mai pierdut încă o medalie, aducând acasă 7, dintre care doar 2 de aur. Doar o medalie de aur, una de argint și două de bronz a cucerit România în 2016 la Rio de Janeiro.
Jocurile Olimpice Tokyo 2020
România termină jocurile olimpice de la Tokyo pe locul 37 în clasamentul țărilor în funcție de numărul de medalii obținute, cu o medalie de aur și 3 de argint.
Medalia de aur a fost câștigată de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, la competiția feminină de vâsle la dublu.
Cele 3 medalii de argint au fost obținute la spadă de Ana-Maria Popescu, de echipajul masculin de patru rame fără cârmaci format din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi de cel de dublu rame masculin alcătuit din Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă
China este anul acesta pe primul loc cu 75 de medalii, dintre care 24 de medalii de aur, 14 de bronz și 13 de argint, adică un total de 51.
Număr de medalii pe sporturi
România a adus acasă din anul 1900 și până acum 309 medalii.
Echipa de gimnastică a cucerit în toți acești ani 72 de medalii.
La canotaj ne lăudăm cu 40 de medalii, la atletism cu 35, iar la caiac-canoe cu 34.
La lupte și la box țara noastă a câștigat 33, respectiv 25 de medalii.
România mai are 17 medalii la scrimă, 15 la tir, 14 la haltere, 9 la natație, 6 la judo, 4 la handbal și 2 la echitație. La tenis, bob, rugby și volei România a luat câte o medalie.
Cei mai titrați campioni, în mare parte doar femei
În România, cei mai mulți multiplii medaliați îi avem la gimnastică și la canotaj. Performanțele în gimnastică au fost făcute de Nadia Comăneci cu 9 medalii, Ecaterina Szabo cu 5 medalii, Daniela Silivaș cu 6, Simona Amânar cu 7, Cătălina Ponor cu 5 medalii, Lavinia Miloșovici cu 6, Monica Roșu cu două medalii și ambele de aur, iar Sandra Izbașa are un total de 4 medalii.
La canotaj, cele mai multe medalii, 8 adică, au fost obținute de Elisabeta Lipă, Georgeta Damian și Doina Ignat au obținut câte 6, Viorica Susanu, Constanța Burcică și Elena Georgescu au obținut câte 5, iar Lliana Gafencu a câștigat 3 medalii.