Rasism netaxat la adresa românilor: Halep-țigancă în Charlie Hebdo, Bănel-cerșetor, Hagi și șatra sa

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.12.2020 - 11:22
Simona Halep a fost desenată ca fiind o țigancă în căutare de fier vechi în revista Charlie Hebdo, după ce câștigase turneul de Grand Slam la Roland Garros Foto: fanatik.ro

De-a lungul timpului, inclusiv în ultimii ani, sportivii români au fost făcutți țigani, cerșetori și hoți atât de către suporterii echipelor adverse, cât și de adeversari, antrenori și jurnaliști. Niciun meci nu s-a întrerupt, nicio competiție nu a fost reluată.

SHARE

Poate cel mai cunoscut caz este cel al Simonei Halep. După ce a câștigat turneul feminin de la Roland Garros în 2018, a fost ținta unei caricaturi rasiste a publicației Charlie Hebdo, după succesul de la Paris. Caricatura apărută în ediția tipărită a revistei și o înfățișa pe Simona Halep încercând să vândă la fier vechi trofeul câștigat la Roland Garros.  

Cu doi ani înainte,În 2016, jucătoarea de tenis Carolina García, întimpul unui meci cu Irina Begu, a strigat: „pierd cu țiganca asta nenorocită”. Nu a fost luată nicio măsură.

 

Citește și

John Barnes, legendă a lui Liverpool, îi ia apărarea arbitrului Colțescu

 

În 2014, Willy Grondin, antrenorul portarilor de la FC Nantes, l-a jignit public pe Bănel Nicoliță.  Grondin postase pe Twitter un clip numit „Noutăți despre Bănel Nicoliță”. În clip, un bărbat cerșește la o terasă din Franța cântând la acordeon. Unul dintre cei de la mese se ridică și îl lovește cu un scaun, lăsându-l lat pe asfalt.

De altfel, în cei doi ani cît a jucat pentru Nantes, Nicoliță a fost mai mereu ținta atacurilor rasiste. 

Citește și 

Jorge Jesus: Orice spui împotriva unei persoane de culoare e rasism, același lucru pentru un alb, nu

De altfel, echipa națională de fotbal a României a avut multe astfel de incidente cu fanii francezi la meciurile directe. 

În 2019 UEFA nu a luat nicio măsură când cehii de la Slavia Praga au scandat „țiganii, țiganii” la partida cu CFR Cluj. 

În 2009, antrenorul echipei germane de fotbal Stuttgart le-a spus jucătorilor săi că vor întâlni niște țigani, la fel ca Ciprian Marica.  

Încă din 1994, când naționala României de fotbal bătea Argentina la Campionatul Mondial, o agenție internațională de știri titra „Hagi și șatra lui de români au învins Argentina”.

Toate acestea au rămas însă nesancționate, iar observația vine în conteztul scandalului declanșat de arbitrul român Sebastian Colțescu la partida PSG  - Istanbul Başakşehir din Liga Campionilor. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.