Prima oară pe podiumul mondial la 31 de ani

DE Mihai Duță | Actualizat: 09.08.2019 - 07:24
Bianca a luat prima medalie a României din acest an într-o probă olimpică, la un campionat mondial

Bianca Pascu a cucerit bronzul în proba individuală de sabie a Campionatului Mondial de Scrimă de la Budapesta.

SHARE

A fost prima ei prezență pe podium la o astfel de competiție și prima medalie a României în acest an, într-o probă olimpică, la un campionat mondial.

Bianca Pascu a început scrima la zece ani, în Brașov, orașul din care provine, cu antrenorul Cătălin Albu. Înainte de asta făcuse și handbal timp de un an, dar a trebuit să renunțe din cauza programului de la școală. 

Apoi scrima a devenit viața ei. Și nu a fost o viață ușoară. Trei operații la genunchi au fost aproape să-i încheie cariera. Dar nu a vrut în niciun moment să renunțe.

În 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, se clasa pe locul 25. Tot atunci a început să se antreneze alături de băieți.

Ascensiunea ei a început însă în 2017, la etapa de Cupă Mondială de la Moscova, unde a obținut bronzul. Apoi, tot în 2017, a câștigat aceeași medalie la Campionatul European.

Și de atunci trofeele au început să se adune: aur la etapa de Cupă Mondială de la Atena, bronz la Grand Prixul din Coreea, bronz la etapa de Cupă Mondială din Franța, argint la Universiada de la Shenzen, argint la Mondialele Militare 2018 și bronz la etapa de Cupă Mondială de anul acesta din Belgia. Evident, bronzul de la Campionatul Mondial nu a fost o întâmplare.

Bucuria unei medalii obținute cu mari sacrificii

Performanțele Biancăi au început să apară la 29 de ani, vârstă la care mulți sportivi de performanță încep să se gândească la retragere. Nu a fost deloc cazul ei. Ea crede că este cel mai bun exemplu de perseverență din scrimă. Noi am spune că nu doar din scrimă.

„Am fost genul de sportiv pe care îl dădeai afară pe ușă și intra înapoi pe geam. Mi-a plăcut la nebunie ce fac. Nu am făcut sportul ăsta pentru bani, ci doar pentru trăirile pe care ți le oferă.

Asta îmi umplea mie golurile. Am respirat prin scrimă tot timpul. Mereu găseam câte ceva care să mă motiveze să merg mai departe, oricât de jos aș fi fost“, explică Bianca.

Acest mesaj ar putea fi postat pe ușa oricărui vestiar, indiferent de sport.

Bianca Pascu crede că scrima e un sport foarte complex, însă psihicul e unul dintre cele mai importante atu-uri ale unui sabrer de performanță.   

Antrenamente, cinci ore pe zi

Am întrebat-o cum arată o săptămână de antrenament. „Trezit, masă, somn, antrenament și de la capăt. Stăm cam cinci ore pe zi în sală.

Ne antrenăm de luni până sâmbătă, iar duminica este ziua noastră liberă, zi pe care eu o petrec mereu cu familia“, spune Bianca.

Cam asta este de fapt, rețeta de succes a unui sportiv profesionist. Nu s-a auzit până acum să fi făcut cineva mare performanță fără foarte multă muncă și fără să-și sacrifice timpul liber.

„De-a lungul carierei și-au pus amprenta asupra mea mai mulți antrenori, începând cu cel care mi-a pus sabia în mână prima oară la Brașov, domnul Cătălin Albu, continuând cu Alexandru Chiculiță, care mi-a  fost ca un al doilea tată.

Bianca Pascu, împreună cu antrenorul Cosmin Hancianu, imediat după obținerea medaliei de bronz la Campionatul Mondial

De patru ani mă antrenez cu Florin Zalomir și Cosmin Hancianu, cărora le mulțumesc pentru că au avut încredere în mine“, adaugă Bianca.

În continuare, cel mai mult își dorește să fie sănătoasă și să ajungă cu bine la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul viitor.

Până atunci, se pregătește cu aceeași seriozitate. Puținul timp liber și-l petrece cu oamenii de suflet, cu colegii mai merge la pescuit în Deltă. Îi place fotbalul și este pasionată de tot ce ține de psihologie.

Drumul spre medalie

Dinamovista Bianca Pascu a început concursul cu două victorii obţinute în faţa rusoaicelor Yana Egorian (15-13) şi Olga Nikitina (15-7).

Egorian este campioana olimpică en-titre a probei, după ce a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016.

A avut apoi un meci greu în optimi, impunându-se la limită, cu 15-14 în faţa Anandhei Chadalavada din India.
În sferturi a trecut de americanca Anne-Elizabeth Stone, scor 15-13.

În semifinale, Bianca Pascu a întâlnit-o pe Olga Kharlan din Ucraina, cea mai titrată sabreră a momentului, care a și câștigat, în final, medalia de aur, a șasea din palmaresul ei la un campionat mondial.

La 31 de ani, Bianca Pascu a urcat pe treapta a treia a podiumului, bronzul fiind prima ei medalie din carieră la un campionat mondial. 

Iată ce scria campioana olimpică la spadă și colegă de lot național, Ana Maria Brânză, imediat după ce Bianca Pascu a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial:

„Să crezi în tine când alții nu o mai fac. Să muncești chiar și atunci când rezultatele se lasă așteptate. Să rămâi aproape singur, dar să continui.

Să te doară cu adevărat, dar tu să MERGI mai departe. Și toate astea pentru a-ți împlini visul. Asta trebuie să fie «magia»despre care vorbeau organizatorii care au ales ca motto al competiției «A kind of magic».

Aseară, la Budapesta, Bianca Pascu nu a cucerit doar prima ei medalie la un Campionat Mondial, ci și...

 prima medalie la Campionatul Mondial de seniori 2019 pentru scrima românească prima medalie pentru România la un Campionat Mondial într-o probă olimpică (în acest an).

Definiția încăpățânării în cel mai bun sens, un exemplu de ambiție și determinare, un om care nu știe să renunțe. 

Felicitări, Diva și un mare Bravo pentru Cosmin Hancianu, Florin Zalomir & team“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te