Premieră mondială, la Salina Turda: Prima săritură de la mare înălțime, la 120 de metri sub pământ

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 19.10.2020 - 10:36

Multipla campioană mondială la Red Bull Cliff Diving (sărituri în apă de la 27 metri înălțime), australianca Rhiannan Iffland și Constantin Popovici, cel mai bun săritor român, au sărit, în premieră mondială, la 120 de metri sub pământ, în lacul din Salina Turda.

SHARE

”Am reușit o premieră, prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață”, a spus Rhiannan Iffland (29 de ani).

”Sunt fericit să fiu primul român care sare de la mare înălțime într-un loc atât de special (...) De pe platformă, aproape că atingeai peretele cu capul sau mâinile, așa că e o provocare să împingi și să sari în locul potrivit ca să eviți apele mai puțin adânci.

E cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea”, a afirmat Constantin Popovici, în vârstă de 32 de ani, care a participat pentru prima dată în seria mondială Red Bull Cliff Diving în 2019, obținând o victorie și o clasare pe locul 2.

Platforma pentru sărituri a fost montată în decorul desprins parcă din filmele SF al Salinei Turda, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1271, la o adâncime de 120 de metri față de suprafața pământului, pe peretele Minei Terezia. Temperatura ambientală și cea a apei lacului subteran era de 12 grade Celsius. Iar viteza atinsă de cei doi sportivi la ”impactul” cu apa a fost de circa 85 km/h.

Provocarea extremă pentru Iffland și Popovici nu a fost înălțime platformei, cei doi sărind de nenumărate ori de la 27 de metri înălțime, ci plonjarea și ”frânarea” în apa cu salinitate ridicată. Apa lacului din Salina Turda are o salinitate de opt ori mai mare decât cea a Mării Adriatice (260 g/l, față de 33 g/l), de exemplu, iar sportivii au ”frânat” complet la numai 2,5 metri adâncime față de luciul apei, în comparație cu cinci metri în mare.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.