„Pe mine, Simona Halep mă impresionează. Mă impresionează felul cum luptă pe teren. Joacă o combinație de tenis îndrăzneț și prudent în același timp. S-a simțit multă vreme o reținere, o fragilitate, venite tocmai din cauza faptului că nu a reușit să câștige un grand șlem“, a explicat pentru Newsweek România David Loriot, jurnalist la cotidianul francez l’Equipe.
David a primit, în cadrul ediției Roland Garros 2018, premiul care poartă numele lui Denis Lalanne, unul dintre cei mai mari jurnaliști sportivi, specializat în rugby, tenis și golf, care a lucrat la același cotidian.
Geamul spart din România stalinistă
Acum în vârstă de 92 de ani, Denis Lalannea fost de multe ori în România, încă de la sfârșitul anilor ’50, când a însoțit echipa de rugby a Franței. Își amintește atmosfera sumbră a unei Românii aflată în plin stalinism, când orice străin era îndeaproape supravegheat. Lalanne a povestit pentru Newsweek România despre un voiaj la Constanța, într-o iarnă a acelor ani, unde, în camera sa de hotel, a stat trei zile cu un geam spart prin care sufla vântul. În ciuda faptului că încă din prima seară a cerut să fie schimbată sticla, jurnalistul nu a avut succes, ba, mai mult, a fost somat la plecare să-l plătească, spunându-i-se că altfel nu va fi lăsat să părăsească țara.
Din 1954, s-a apropiat de tenis, iar mai târziu, pe terenurile sportului alb i-a cunoscut pe Ilie Năstase și pe Ion Țiriac. De altfel, Lalanne a devenit foarte bun prieten cu „Nasty“, care i-a fost chiar naș la nunta unei nepoate de-ale sale.
„Mai întâi, așa cum îi era obiceiul, Ilie a întârziat. A apărut în plină ceremonie strigând: «sunt aici, v-am promis că o să vin!». Apoi, spre seară, ca un crai ce era, a vrut să se strecoare în loja miresei, fiindcă pusese ochii pe ea! Noroc că l-am interpelat la timp! He, he! Știam cu cine am de a face! Dar îl iubeam și îl admiram foarte tare pentru jocul lui atât de generos și de spectaculos! A fost un mare jucător, iar în America era și mai iubit decât în Franța!“, a relatat Denis Lalanne, un neobosit povestitor care a încântat două generații de cititori în coloanele cotidianului l’Equipe.
Ilie Năstase
Un reportaj despre omul Agassi
Din 2012, un premiu jurnalistic care îi poartă numele este acordat în Franța pentru cel mai bun articol tipărit în presa de limba franceză în timpul turneului de la Roland Garros din anul anterior despre acest eveniment major din tenisul mondial.
Laureatul ediției 2018 a „premiului Lalanne“ a fost jurnalistul David Loriot, recompensat pentru articolul „Agassi. The Kid. Geniu fără voia lui“. „Am scris despre tânărul Andre Agassi, care își face debutul în tenis contrar voinței lui, forțat de tatăl său să practice acest sport, când de fapt lui nu-i plăcea deloc. Din cauza acestui fapt, avea să trăiască o copilărie extrem de nefericită, complet fracturată, o copilărie pe care nu și-a dorit-o nicio secundă“, a povestit David Loriot pentru Newsweek România.
Jurnalistul francez s-a declarat extrem de impresionat de această poveste tristă a unuia dintre cei mai mari campioni de tenis ai lumii. Și a scris atunci când, în 2017, fostul sportiv american a venit la Roland Garros ca să-l ajute pe Novak Djokovic. „Când am aflat că Djokovic va fi asistat de Agassi, am reacționat imediat și ne-am propus să facem o serie de reportaje despre omul Agassi“, a povestit jurnalistul francez.
24 de ore
De altfel, David Loriot spune că sportul oferă unui jurnalist multe povești „gata făcute“, adică, în traducere, de genul „viața bate filmul“. Cum este cea a argentinianului Marco Trungelliti, care pierduse în calificări, dar, din cauza accidentării unui competitor, a fost pescuit pe tabloul principal și a trebuit să se întoarcă de urgență de la Barcelona, ca să joace primul tur de la Roland Garros 2018. „A venit cu mașina și, după un drum de nouă ore, a intrat pe teren și a câștigat. Este o poveste foarte frumoasă“, a arătat David Loriot.
O istorie similară a trăit și Andrei Pavel care, în 2002, în plin sfert de finală cu spaniolul Alex Corretja, tot la Roland Garros, a primit un telefon cum că soția lui naște în Germania. Meciul a fost la un moment dat întrerupt de ploaie, așa că jucătorul a sărit într-o mașină și a făcut un dus-întors de 1.400 de kilometri în 24 de ore, pentru a asista la nașterea fiului său. Când a revenit la Roland Garros, meciul încă nu fusese reluat după o zi, dar românul a încheiat cu o înfrângere. „Astea sunt adevăratele întâmplări pentru presa tipărită. Cu viteza informației pe Internet, presa tipărită trebuie să rămână suportul acestor povești de excepție, iar noi trebuie să fim capabili să le povestim“, a arătat jurnalisul francez de la cotidianul l’Equipe.
Andrei Pavel
La Roland Garros, pe toata durata turneului, cotidianul l’Equipe publică zilnic 12 pagini speciale. 13 jurnaliști sunt mobilizați pentru a relata cele mai mici amănunte. Cotidianul l’Equipe este unul dintre cele mai iubite publicații. Însuși președintele Franței, Emmanuel Macron, îl primește zilnic pe biroul său de la Palatul Elysée.