Povestea românului care a „murit” la primul Campionat Mondial. Ajunge acasă când îi pregăteau coliva

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.11.2023 - 16:55
Povestea românului ce a jucat la primul Campionat Mondial de Fotbal. Era să moară, devine campion - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ
Povestea românului ce a jucat la primul Campionat Mondial de Fotbal. Era să moară, devine campion - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

România a fost invitată să participe la primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie, în 1930, în Uruguay. Dar totul a fost umbrit de povestea lui Fredi, care a „murit” pe drumul spre casă. Mama sa îi pregătea coliva.

SHARE

Alfred Eisenbeisser, cunoscut ca Fredi Fieraru, este un fotbalist român ce a jucat pentru echipa naţională a României la Primul Campionat Mondial din istorie – Uruguay 1930.

Povestea românului ce a jucat la primul Campionat Mondial de Fotbal

Alfred Eisenbeisser, cunoscut ca şi Fredi Fieraru, s-a născut la data de 7 aprilie 1908 la Cernăuţi, în Bucovina.

Acesta a fost un fotbalist român ce a jucat pentru naţionala României la primul Campionat Mondial de fotbal din istorie, ce s-a desfăşurat în anul 1930, în Uruguay. Tainele fotbalului au fost învăţate de Fredi Fieraru la echipele bucovinene Jahn Cernăuţi şi Dragoş Vodă Cernăuţi.

Citește și: Povestea celui mai bun baschetbalist român din istorie: A avut o pensie mizeră. Uitat, moare singur

Bucovineanul evolua la echipa Dragoş Vodă Cernăuţi în momentul în care a primit prima sa convocare la echipa naţională de fotbal a României.

Fredi Fieraru a fost inclus de antrenorul Costel Rădulescu în lotul echipei ce urma să facă deplasarea la Montevideo pentru mondialul din 1930.

Octav Luchide, şeful Federaţiei Române de Fotbal, a reuşit cu greu să o convingă pe mama mijlocaşului bucovinean pentru a-l lăsat pe fiul său în Uruguay, femeia temându-se că nu-şi va mai vedea niciodată fiul.

Alfred Eisenbeisser, fotbalistul patinator

În 1930, România era invitată să participe la Campionatul Mondial din Uruguay, iar Alfred Eisenbeisser a făcut parte din lotul selecţionat de Costel Rădulescu.

Fredi Fieraru a fost titular în ambele partide jucate de România la Mondialul din '30, respectiv în victoria 3 – 1 în faţa naţionalei din Peru şi înfrângere cu 4 – 0 în detrimentul Uruguay-ului, echipă ce urma să devină  campioană mondială după ce a învins Argentina în finală.

Citește și: Marele regret al lui Bunaciu, prima medaliată la Mondiale din natația românească: „M-au bătut”

În timp ce se afla la Montevideo, Fieraru a întâlnit o tânără braziliancă în vârstă de 17 ani, care i-a cam picat cu tronc. Pentru ca nu cumva să-i „scape” din braţe, bucovineanul a dansat cu acea fată o noapte întreagă.

Ajuns în camera de hotel, Fredi Fieraru a luat o decizie total neinspirat. Fiind transpirat, el a făcut un duş cu apă rece. La scurt timp, bucovineanul a căzut la pat, ajungând pe mâna medicilor, potrivit adevărul.ro.

Era să moară 

Fotbalistul pe care mama sa nu a vrut să-l lase să plece în Uruguay a văzut moartea cu ochii, iar drumul de întoarcere spre casă i-ar fi putut fi fatal.

În cartea “Finala se joacă astăzi” scrisă de Ioan Chirilă, Rudi Wetzer a povestit clipele de cumpănă ale fotbalistului.

Pe vaporul care îi aducea acasă pe jucătorii României, Alfred Eisenbeisser s-a îmbolnăvit de pneumonie, iar şansele de supravieţuire erau reduse.

„Ştia mama sa ceva! A făcut pneumonie, scuipa sânge. A venit capelanul să-l împărtăşească“, povestea căpitanul echipei Rudolf Wetzer într-un jurnal pe care l-a ţinut pe timpul competiţiei din Uruguay, jurnal ce a fost redat de regretatul Ioan Chirilă în cartea „Şi noi am fost pe Conte Verde”.

Citește și: Calvarul lui Drâmbă, campion olimpic la scrimă: Șters din istorie, moare în mod suspect în Brazilia

După o săptămână de la îmbolnăvire, starea de sănătate a lui Fredi Fieraru se agravase foarte tare. Colegii săi au început să-şi ia rămas bun de la el, fiind adus chiar şi un preot pentru a-l împărtăşi. Când l-a văzut pe părinte, bucovineanul a avut o reacţie dură, ţipând că el nu moare.

„Ceva îmi spunea că dacă îmi bat joc de cioclu totul va fi bine. Aşa că i-am spus cât se poate de serios. Da, padre. Am greşit grav în minutul 63 al partidei cu Peru, când am crezut că mingea va ieşi afară şi nu am mai urmărit.

De acolo a venit centrarea din care s-a marcat golul egalizator. Erare humanum est”, aşa a descris acel episod Fredi Fieraru, conform jurnalistului Christian Frisk.

Ajunşi în Genova, oficialii Federaţiei Române de Fotbal l-au internat pe jucător, aflat în stare critică, într-un sanatoriu. În tot acest timp, mama fotbalistului se pregătea de înmormântare.

Alfred Eisenbeisser a câştigat lupta cu moartea şi s-a întors în România după o lună.

Mai slab cu 15 kilograme și cu o stare de sănătate extrem de șubredă, Fieraru a intrat în casa părintească când mama lui avea coliva pe foc.

Alfred Eisenbeisser, campion naţional la patinaj

În 1932, Alfred Eisenbeisser s-a transferat la Venus Bucureşti şi a început să îmbine fotbalul cu patinajul. După ce a devenit campion naţional, fotbalistul s-a calificat la Campionatul European din 1934, unde s-a clasat pe locul şapte la proba pe perechi, alături de Irina Timcic.

Cei doi au ajuns şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Garmisch-Partenkirchen din 1936, unde s-au clasat pe locul 13, cu un punctaj de 9.0.

Trei ani mai târziu, Alfred Eisenbeisser a bifat a doua prezenţă la un Campionat European de patinaj, însă de această dată a făcut pereche cu Ileana Moldovan. Prestaţia a fost mai slabă, iar cei doi au terminat pe locul nouă, ultimul al probei.

Ca fotbalist, Alfred Eisenbeisser a avut performanţe mult mai bune. Alături de Venus Bucureşti, mijlocaşul de bandă a câştigat de trei ori titlul de campion al României, în 1934, 1937 şi 1939.

În 1944, la 36 de ani, fostul internaţional român s-a retras din activitate şi a plecat în Germania, potrivit dailystar.co.uk.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te