Povestea vieții lui Mircea Lucescu care a împlinit 78 ani. Guardiola a muncit enorm să îl depășească

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.07.2023 - 18:53
Mircea Lucescu a început ca antrenor la Corvinul - Profimedia Images

Mircea Lucescu este probabil cel mai mare tehnician al României. A început ca antrenor la Corvinul Hunedoara. Era perioada în care învăţa meserie cu un antrenor legendar, de la o echipă incredibilă: Viorel Mateianu. Pep Guardiola a muncit apoi să-l egaleze.

SHARE

Mircea Lucescu a împlinit 78 de ani.

Printre pahare cu băuturi felurite, bete de chibrite, ceşti de cafea, pachete de Snagov şi orice alt obiect era prin preajmă, marele Mircea Lucescu de astăzi, aşa cum mărturisea chiar el, a învăţat meserie de la un antrenor legendar.

Despre profesorul Viorel Mateianu puţini mai ştiu acum. A luat FC Baia Mare din Divizia B, de pe penultimul loc şi a dus-o în A, en fanfare, în sezonul următor, unde a condus imperial campionatul, până au intrat în funcţiune băieţii de la Secu.

Mircea Lucescu a început ca antrenor la Corvinul

FC Baia Mare era o echipă cu un joc halucinant. O toca în continuă mişcare, care zăpăcea adversarul şi-l făcea să cedeze. De la Mateianu a învăţat meserie bătrâna extremă de la Dinamo, tânăr antrenor-jucător al Corvinului, Mircea Lucescu, aşa cum chiar acesta recunoaşte, conform GSP.

Apoi, toca aceasta, combinată cu ideile sale proprii desspre fotbalul în zonă, modern, pe tot terenul, a fost aplicată la Corvinul Hunedoara. După Baia Mare, o altă revelaţie a Diviziei A a fost Corvinul lui Lucescu.

Îl mai ţine cineva minte pe Dubinciuc? Era perechea lui Andone, din centrul apărării Corvinului. Cu o combinaţie a generaţiei teribile a "cangurilor" şi a experienţei acumulate la Corvinul, Mircea Lucescu a venit antrenor la Dinamo, luând cu el cei mai buni jucători ai Corvinului, iar Dinamo a făcut bum.

Citeşte şi: Mircea Lucescu, primă de 3,5 milioane de euro după ce a câștigat campionatul în Ucraina

Este cel mai în vârstă jucător care a jucat în Divizia A vreodată, la 45 de ani, pentru Dinamo Bucureşti, într-un meci contra Sportului Studențesc din 16 mai 1990. S-a trecut pe foaia de joc și a intrat în teren în minutul 76, driblând astfel suspendarea de trei luni, dată de Federație, pentru folosirea unor jucători convocați la Națională. Deci, Săpunaru mai are de muncă.

După ce a speriat Divizia A cu Dinamo, a ajuns rapid antrenorul Naţionalei, unde a aplicat aceleaşi tactici moderne, combinate cu o ştiinţă extraordinară de a-şi face din jucătorii cu care lucra oameni care-l respectau ca pe Dumnezeu.

Aşa a apărut Naţionala care se califica la Europeanul din 1984. A fost prima apariţie a Tricolorilor la un turneu final european. Multă vreme, Euro s-a jucat în sistem eliminatoriu. Atunci, în 1984, nu.

Lotul de poveste

Prezentăm acest lot dinadins, pentru a se înţelege că originile marii Naţionale care evolua la Mondialul din SUA, din 1994, sunt aici.

Portari: Silviu Lung, Ţeţe Moraru; Fundași: Mircea Rednic, Gino Iorgulescu, Costică Ştefănescu, Ungureanu, Ioan Andone, Alexandru Nicolae, Ioan Bogdan, Negrilă; Mijlocași: Loţi Bölöni, Mişa. Klein, Ionel Augustin, Ilie Balaci, Aurel Ţicleanu, Alexandru Custov, Gheorghe Hagi, Gigi Mulţescu, Ioan Petcu; Atacanți: Rodion Cămătaru, Romulus Gabor, Gheorghiţă Geolgău, Sorin Cîrţu, Marcel Coraş, Dudu Georgescu, Florea Văetuş. Vremuri...

Citeşte şi: Mircea Lucescu se întoarce în Giulești. Vrea să continue până în 2024. A făcut cererea la UEFA

Mircea Lucescu a continuat să selecţioneze ani în şir şi să formeze un sistem de joc anume, apoi a venit în locul săi profesorul Mircea Rădulescu. Abia apoi a ajuns la Naţională Anghel Iordănescu, un antrenor foarte mare, care ia dispozitive tehnico-tactice formate, cu jucători între care sunt stabilite relaţii de joc, şi îi motivează formidabil.

Creatorul de echipe

Mircea Lucescu e un alt gen de antrenor şi e o floare rară în fotbalul global. Lucescu ia jucători care nu au jucat niciodată împreună. Se uită la ei, îi vede ce joacă, apoi îi pune pe teren astfel încât, pe reflexele pe care le au deja formate de la echipele lor de club, să joace împreună ca o echipă, pe relaţii de joc zero. Aşa au fost neamţul Helmut Schon, ori sârbul Radomir Antici, mari antrenori.

Aşa a făcut Lucescu la Galatasaray Istanbul, unde, cu echipă încropită, cu jucători împrumutaţi, a speriat Champions League. Aşa a creat şi echipa de legendă a lui Beşiktaş Istanbul, dar aici s-a vădit şi ştiinţa lui de a lucra cu oamenii.

Citeşte şi: Performanța incredibilă a lui Pep Guardiola. L-a egalat pe Mircea Lucescu și are șanse să-l întreacă

Şi ne referim la Cazul Sergen Yalcin. Nimeni nu reuşise să-l facă să joace fotbal pe talentatul Sergen. A reuşit Il Luce. Cum? Când a venit la Beşiktaş, în anul 2002, Sergen fusese împrumutat de Siirt Jet-Pa Spor ba la Fenerbahce, ba la Galasaray, ba la Tarbzonspor, ba iarăşi la Galatasaray. 

Pariorul Sergen

Lucescu a descoperit că, înainte de meciuri, în vestiar, Sergen era cu mintea la pariurile la cursele de cai. S-a aşezat lângă jucător şi au discutat, completând împreună cu acesta biletul de pariu.

Rezultatul: în următoarele zeci de minute, Sergen Yalcin a jucat senzaţional, devenind play-makerul echipei. De atunci, Sergen şi Lucescu aveau înainte de meciuri acelaşi ritual, povestea Mircea Lucescu. Fantastic.

Patru ani (2002 - 2006), Sergen a rupt lanţul la Beşiktaş, jucând în 100 de meciuri şi înscriind 30 de goluri. Nu mai avusese un palmares mai bun din anii 90-97, când a jucat 158 de meciuri tot pentru Beşiktaş şi a înscris 48 de goluri.

Asta înseamnă Mircea Lucescu Autorul acestor rânduri a scris în urmă cu mai mulţi ani un editorial, numit "Nevoia de Mircea Lucescu", în care explica aceste lucruri şi de ce Naţionala României are nevoie de Lucescu. Din păcate, n-a fost să fie. Acum e prea scump.

Recordurile lui Il Luce

A jucat 13 ani, între 1964 şi 1977, la Dinamo Bucureşti, pentru care a fost prezent în 250 de meciuri şi a înscris 57 de goluri, câştigând şapte titluri de campion al României. A fost cel mai în vârstă jucător care a jucat vreodată în Divizia A, la 45 de ani, pentru Dinamo, când era antrenorul acestei ecchipe, într-un meci cu Sportul Studenţesc.

A calificat pentru prima dată Naţionala României la un turneu final European, în anul 1984. A reuşit, cu stilul de joc imprimat Naţionalei, să influenţeze generaţii de fotbalişti şi să determine succesele României de la Mondialele din 1994 şi 1998 şi de la Europeanul din 2000. Apoi, treptat, această echipă naţională care-şi subordona adversarii s-a dezagregat.

A antrenat în Divizia A, apoi în diverse campionate de top, Corvinul Hunedoara, Dinamo București, Brescia Calcio, Reggiana, Rapid București, Internazionale Milano, Galatasaray Istanbul, Beşiktaş Istanbul, Șahtar Donețk, Zenit Sankt Petersburg și Dinamo Kiev.

Al cincilea de pe planetă

În anul 2015, Mircea Lucescu a devenit al cincilea om de pe planetă care a antrenat în 100 de meciuri, în Liga Campionilor, după Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger și José Mourinho.

Cu Brescia Calcio, a reușit două promovări în Serie A, urmate însă de tot atâtea retrogradări. Are meritul că l-a resuscitat pe Gheorghe Hagi la Brescia, într-un moment dificil al carierei acestuia, după ce i se terminase contractul cu Real Madrid.

Din anii 1997-1998 a revenit în țară, preluând Rapidul, cu care a reușit un titlu (1998-1999) și o cupă (1997-1998). Din decembrie 1998, pentru scurt timp, a devenit antrenor al celebrei Internazionale Milano, însă aici nu a fost ascultat de jucători.

În sezonul 2000-2001, a preluat pe Galatasaray Istanbul, cu care a cucerit Supercupa Europei. Este considerat unul dintre cei mai valoroși tehnicieni din istoria fotbalului românesc, deținând recordul jocurilor conduse pe banca Naționalei: 59.

Guardiola a reuşit. L-a egalat pe Il Luce

Pe Ataturk Stadium, pe 10 iunie anul acesta, Pep Guardiola, antrenorul Manchester City, a reuşit să-l egaleze pe Mircea Lucescu, atunci când a câştigat Liga Campionilor, învingând  Internazionale Milano.

Guardiola a obținut trofeul cu numărul 35 din cariera de antrenor, ceea ce l-a propulsat pe locul al doilea în istoria managerilor, după Sir Alex Ferguson, care are 48 în palmares. 

Tehnicianul spaniol nu se află singur pe treapta a doua a podiumului. Alături de el, cu 35 de trofee câștigate, este Mircea Lucescu, actualul antrenor al lui Dinamo Kiev, conform DigiSport

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te