Metodă de antrenorat în handbal la Onești: lovituri cu pumnul în față aplicate unui minor

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 20.01.2019 - 17:58
Profesorul Mihai Titianu (mijloc) a lovit repetat un adolescent cu pumnii în față

Un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru spargerea nasului un minor de 16 ani. Aceasta este pedeapsa în primă instanță la care a fost condamnat un profesor de 56 de ani din Onești.

SHARE

Profesorul Mihai Titianu de la Colegiul Sportiv "Nadia Comăneci" din Onești, antrenor al echipei de handbal a liceului, a fost condamnat recent la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei după ce, în martie 2015, i-a spart nasul unui component al echipei, un minor de 16 ani. Titianu și-a ieșit din pepeni pentru că băiatul a mers să cumpere dulciuri și suc fără a avea acordul său.

Deși au trecut patru ani de la incident, profesorul a predat bine mersi și a antrenat în continuare. În timpul anchetei, el nu a recunoscut faptele și a refuzat să fie testat cu poligraful.

Titianu a depus apel, sentința definitivă urmând să fie dată de Curtea de Apel Iași.

"I-a aplicat mai multe lovituri cu pumnul"

Mihai Titianu (56 de ani) este profesor de educație fizică și sport - pregătire sportivă handbal, în cadrul Colegiului Sportiv "Nadia Comăneci" din Onești, începând cu anul școlar 2011-2012.

În perioada 20-22 martie 2015, echipa de handbal condusă de el a participat la Campionatul național de Handbal - juniori II, turneu desfășurat la Vaslui. Din lot făcea parte și Alin George Șercăianu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

Într-una dintre seri, băiatul, însoțit de un coleg de cameră, a ieșit din motelul în care era cazat și a mers la o benzinărie din apropiere pentru a-și cumpăra dulciuri și sucuri.

"Antrenorul Titianu Mihai a sesizat faptul că cei doi au părăsit incinta motelului și i-a așteptat la întoarcere.

Conform declarațiilor persoanei vătămate coroborate cu declarațiile martorului B. A.-I., la întoarcerea de la magazin, inculpatul Titianu Mihai, aflat în holul motelului, i-a cerut persoanei vătămate să lase cumpărăturile jos, apoi i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnul în zona feței și a capului, provocându-i acestuia fractură de piramidă nazală", a scris în sentința din noiembrie 2018 judecătorul de la Vaslui care l-a condamnat pe inculpat.

Deoarece le era frică de antrenor, victima și colegii care au asistat la incident au decis, inițial, să declare că Alin s-a lovit cu ușa (era roșu la față și avea nasul umflat). Ulterior, băiatul s-a răzgândit și a depus plângere penală.

Certificatul de la Institutul de Medicină Legală a stabilit că a avut nevoie de 16-17 zile de îngrijire medicală.

Profesorul bătăuș nu a recunoscut nimic

În cursul urmăririi penale, Titianu nu a recunoscut faptele și a refuzat să fie supus testului poligraf. Ulterior, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. În timpul procesului, Șercăianu i-a cerut inculpatului 25.000 de lei daune morale.

În fața procurorului, Titianu a declarat: "l-am prins de haină și l-am împins pe Șercăianu către cameră". La instanță, profesorul a spus doar că "i-a certat mai dur" pe victimă și colegul cu care ieșise din motel, motivul fiind că nu au respectat programul de odihnă și nu au cerut permisiunea. El a adăugat că rănile lui Șercăianu ar fi provenit din faptul că "s-ar fi lovit în ușă în timp ce s-ar fi fugărit cu alți colegi".

Șercăianu a respins varianta, adăugând că antrenorul l-a lovit nu numai în zona nasului, ci și în coaste și cap. Martorii aduși de el au confirmat acest lucru.

Judecător: "violență disproporționată"

Judecătorul a stabilit că Titianu este vinovat și a atras atenția că "față de particularitățile relației profesor-elev, sau antrenor-sportiv, ținând cont că minorii, în cazul de față, sunt în grija adulților, care răspund pentru tot ce li se întâmplă copiilor, responsabilitate uriașă, de altfel, totuși, instanța apreciază că violența manifestată de inculpat a fost disproporționată și nu s-a justificat."

De aici înainte, însă, magistratul a început să-i caute justificări: "Instanța are în vedere că inculpatul a declarat în mod repetat că partea civilă a avut o atitudine sfidătoare, nu a respectat regulamentul, a recunoscut folosirea unui vocabular mai dur față de partea civilă și martorul care o însoțea, iar acesta, cu siguranță, a prefigurat care sunt consecințele unei lovituri în plină figură aplicată minorului."

Magistratul a mai arătat că "este (Titianu - n.r.) la primul conflict cu legea penală, este foarte bine caracterizat profesional și uman, așa cum rezultă din caracterizările depuse emanate de la Asociația "Scut Verde" – persoană juridică de Drept privat ce are ca scop realizarea unor activități specifice, de interes general și în folosul unei colectivități majore cu care a colaborat pe bază de voluntariat, din 2004, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret bacău, Asociația Județeană de Handbal Bacău, colegi – cadre didactice, părinți ai copiilor, Inspectoratul școlar Bacău și chiar din declarațiile martorilor audiați în cauză – componenți ai echipei de handbal din care făcea parte și partea civilă și care, în unanimitate, au reliefat un comportament corect și implicat al inculpatului față de elevii săi".

Colegiul din Onești îl apără pe Titianu

Judecătorul a conchis că "a fost un incident nefericit, izolat în viața acestuia (a profesorului - n.r.), o excepție de la regula ce indică un comportament prosocial."

Drept urmare, i-a aplicat o pedeapsă de un an cu amânarea executării pedepsei, precum și obligația de a presta muncă în folosul comunității.

În ceea ce privește daunele cerute de Șercăianu, care a invocat faptul că, ulterior incidentului, a trebuit să se lase de handbal, judecătorul i-a respins afirmația aducând argumentul că au fost martori ce au declarat că nu venea tot timpul la antrenamente și că se ascundea în baie și fuma. Cu alte cuvinte, oricum nu era mare lucru de capul lui și nu avea viitor în acest sport. Judecătorul l-a obligat, totuși, pe inculpat să-i achite lui Șercăianu (în acest moment student la Brașov) daune morale de 8.000 de lei. Titianu a depus apel.

"Să vedem ce va scrie în sentința definitivă, dacă va primi vreo interdicție", a declarat Sorina Elena Ganea, directorul Colegiului din Onești, la întrebarea dacă Titianu va rămâne profesor în cazul unei sentințe cu vinovăție. Ea a spus că nu a fost făcută o anchetă la nivelul Colegiului pentru că Șercăianu nu era elev acolo.

Ea a confirmat că Titianu este și în prezent profesor în instituție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te