Max Verstappen, triplu campion mondial de Formula 1 la doar 26 de ani. Mai sunt 6 curse din sezon

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.10.2023 - 09:12
Max Verstappen, triplu campion mondial de Formula 1 la doar 26 de ani. Mai sunt 6 curse din sezon - Foto: Profimedia Images

Max Verstappen este triplu campion mondial de Formula 1 la doar 26 de ani. El şi-a adjudecat titlul după cursa sprint de la Lusail, desfășurată cu o zi înainte de cea de-a 17-a etapă din cele 22 ale sezonului F1 2023 ce are loc duminică, 8 octombrie, în Qatar. Pleacă din Pole!

SHARE

Max nu a avut rival în acest sezon de F1. El şi-a adăugat numele pe lista triplilor campioni din Formula 1, alcătuită din brazilienii Ayrton Senna şi Nelson Piquet, austriacul Niki Lauda, britanicul Jackie Stewart şi australianul Jack Brabham, cu 6 etape înainte de finalul campionatului din acest an. 

Totodată, Max a devenit al doilea cel mai tânăr triplu campion din toate timpurile, după germanul Sebastian Vettel, care a cucerit de patru ori titlul mondial în F1. El a împlinit 26 de ani săptămâna trecută.

Citește și: VIDEO Echipa Universității Transilvania a câștigat Formula Student în Portugalia cu monopostul BS23

Max Verstappen, triplu campion mondial de Formula 1, pleacă în urmărirea lui Vettel, Prost, Fangio, Schumacher și Hamilton

Doar germanul Sebastian Vettel, francezul Alain Prost (4 titluri), argentinianul Juan Manuel Fangio (5 titluri), germanul Michael Schumacher şi britanicul Lewis Hamilton (7 titluri fiecare) au câştigat mai multe titluri de la înfiinţarea campionatului de F1, în 1950.

Chiar şi în acest sezon, Verstappen poate să îşi doboare propriul record de victorii într-un an, să depăşească recordul de 51 de victorii din carieră al lui Prost şi să obţină mai multe puncte decât oricine într-un singur sezon, notează News.ro, citând Reuters. 

Spaniolul Fernando Alonso, de două ori campion mondial, concurează încă la 42 de ani, iar britanicul Lewis Hamilton, de şapte ori campion, la 38 de ani.

"Cred că următorii ani vor fi şi mai buni pentru Max, ca să fiu sincer", a declarat Alonso reporterilor, pe circuitul Lusail din Qatar, unde Verstappen a obţinut titlul 2023 după un sprint.

Citește și: Un român de 17 ani, campion absolut în Porsche Sprint Challenge Benelux

Max Verstappen a calificat drept "incredibil" sentimentul câştigării celui de-al treilea titlu de campion mondial de Formula 1, după ce olandezul a ocupat locul 2 în cursa de sprint din Qatar.

"Incredibil, băieţi", a spus Verstappen în timpul turului său de cool-down. "Nu ştiu ce să spun. Un an incredibil. Vă mulţumesc că mi-aţi oferit o astfel de maşină. A fost o plăcere până acum în acest an. Vreau doar să le mulţumesc tuturor celor de aici de pe circuit, de la fabrică, pentru că au depus tot efortul. Nu vă pot mulţumi îndeajuns de mult pentru că am reuşit asta şi, pe lângă toate lucrurile legate de performanţă, a fost o plăcere să lucrez cu voi toţi, iar asta cu siguranţă contează cel mai mult în cele din urmă. Vă mulţumesc foarte mult."

"Bineînţeles, un sentiment fantastic. A fost un an incredibil, o mulţime de curse minunate. Desigur, super mândru... şi să fiu de trei ori campion mondial este pur şi simplu incredibil”, a declarat apoi Verstappen pentru presă.

Întrebat dacă se gândeşte deja la viitoarele titluri, Verstappen a răspuns: "Vom vedea ce se va întâmpla. Mă bucur de acest moment şi sper, desigur, să putem menţine acest moment pentru o vreme."

Max Verstappen, al 10-lea Pole din acest sezon în Qatar

Max Verstappen (Red Bull), care a obținut al treilea titlu consecutiv de campion de Formula 1, va porni din Pole Position în Marele Premiu al Qatar-ului, duminică, 8 octombrie, după ce a reuşit vineri cel mai bun timp în calificările de pe circuitul Lusail.

Olandezul i-a devansat pe britanicii de la Mercedes, George Russell şi Lewis Hamilton, obţinând al 10-lea pole position în 17 curse din acest sezon.

După terminarea calificărilor a fost confuzie, deoarece cei doi cei mai buni timpi obţinuţi de McLaren-urile lui Lando Norris, iniţial al doilea, şi Oscar Piastri, al patrulea, au fost şterşi deoarece cei doi piloţi au depăşit limitele pistei. Britanicul, care nu mai efectuase niciun tur de pistă, a coborât pe locul zece, în timp ce australianul va pleca în cele din urmă al şaselea.

Grila de start în MP al Qatar-ului 2023

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te