FC Carmen s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani. Povestea unei echipe desființate de comuniști

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.06.2019 - 13:38
FC Carmen București a învins CSA Steaua și a devenit campioana Municipiului București Foto: Facebook

CSA Steaua a rămas în liga a IV-a după ce a fost învinsă în meciul de baraj de FC Carmen, o echipă care fusese exclusă din campionat în 1947 la presiunile Partidului Comunist.

SHARE

FC Carmen a fost înființată în 1922 de frații Tudor și Paul Niculescu, fiind o formație de cartier din Capitală.  În 1924, echipa s-a înscris în Campionatul Districtului București, categoria a III-a promoție, de unde a urcat în categoria a II-a în 1926, iar câțiva ani mai târziu a reușit promovarea în categoria I.

În 1929, după ce echipa a trecut prin probleme financiare, conducerea a fost preluată de D. D. Mateescu, la rugămintea jucătorilor. Acesta a reușit să mențină echipa până în 1939, când clubul a trecut iar printr-o perioadă dificilă. În 1939, la conducerea echipei a venit avocatul Ionel Mociorniță, fiul industriașului Dumitru Mociorniță, împreună cu lotul de jucători de la echipa sa, Mociorniță-Colțea. 

În perioada 1941-1944, FC Carmen a jucat în campionatul de război, După Al Doilea Război Mondial, de echipă s-a ocupat chiar patronul Ionel Mociorniță apoi a fost adus ca antrenor fosta vedetă de la Venus București, Lazăr Sfera. La 6 iunie 1945 F.C. Carmen București depune la FRFA o adresă  prin care se decidea în unanimitate să schimbe numele grupării în ASFM-Carmen(Asociația Sportivă a Funcționarilor Mociorniță-Carmen) și cere să fie trecută printre grupările sindicaliste. Era doar o decizie luată ca urmare a noilor circumstanțe politice, Ionel Mociorniță rămânând în continuare finanțatorul echipei.

Conflict cu Ana Pauker

În noiembrie 1945, conform Gazetei Sporturilor, echipei Carmen București i se solicită să dispute un meci amical contra campioanei sovietice Dinamo Tbilisi, aflată într-un turneu de pregătire în România. Potrivit fiicei lui Ionel Mociorniță, Ministrul de Externe al României, Ana Pauker, a ordonat patronului clubului să piardă meciul. Scopul Anei Pauker era să arate românilor „superioritatea omului sovietic”.

Ionel Mociorniţă a refuzat ca echipa lui să joace cu Dinamo Tbilisi motivând că nu are de unde să-i ia pe jucători, pentru că echipa sa intrase în vacanţă. Acest lucru a provocat furia comuniștilor. Clubul a fost anchetat de către Comisia Centrală Sportivă a Confederației Generale a Muncii, iar la 19 aprilie, a primit mustrare publică și interdicție un an de a susține meciuri internaționale.

Exclusă după victoria cu 6-0 în fața echipei Ciocanul

Carmen București  a fost exclusă din campionat în august 1947, printr-o hotărâre a Fe­deraţiei Române de Fotbal Asociaţie. Mă­sura abuzivă a venit după o partidă Car­men – Ciocanul, scor 6-0, care a avut loc pe stadionul Giulești. Din acea echipă făceau parte fotbaliști celebri precum Valentin Stănescu, Angelo Niculescu și Gică Popescu.

„ A­tunci am prins o zi ex­traordinară. La un moment dat, când scorul era deja 5-0, Iosif Covaci, respon­sabilul cu buna dispoziţie din lotul nostru, ne-a strigat: «Bă­ieţi, hai să distrăm publicul şi să facem o horă». Zis şi făcut. Am încins o horă la mij­locul te­renului, pa­sând min­gea de la unul la altul. Câţiva jucători de la Cio­canul au încercat să ne fure mingea, ceea ce a stârnit hohote de râs în tribună. Am văzut oameni care s-au prăbuşit ţinân­du-se cu mâinile de burtă. Mai apoi, Bazil Ma­rian a adus publi­cul în culmea isteriei, după ce s-a aşezat pe minge în cercul de la centrul terenului şi şi-a dus mâna la ochi, făcându-se că îşi caută adversarii. Tot stadionul era în delir”, povestea Angelo Miculescu pentru Libertatea, în 2008.  Glumele din teren ale jucătorilor au fost înfierate cu mânie proletară.

„Con­si­derăm măsura lua­tă ca una care duce la lichidarea unui cuib de duşmani ai sportului, sub denumirea de grupare sportivă.  Ne-am făcut da­toria şi am eliminat din sport această ră­măşită reac­ţionară, care, prin ­gura conducătorilor săi, Mocior­niţă şi Vizante, nu se sfiesc să afirme că ei nu ţin această grupare, iar pentru ei nu contează campio­natul na­­ţio­nal decât în lupta pe care o duc împotriva Cio­ca­nu­lui şi a e­chipe­lor ceferiste, decla­rând: «Cu una ne ră­fuim rasial, cu ce­le­lalte, poli­tic!»”, a fost motivarea lui Emilian Angheliu, pre­şe­dintele de atunci al FRFA.

Înlocuită cu echipa armatei, ASA București

Jucătorii echipei au ajuns la celelalte formații bucureștene, o parte dintre ei rămânând însă împreună și înființând echipa Pielari, redenumită mai târziu Flacăra Roșie. În campionat, locul echipei FC Carmen, care se afla pe poziția a doua, a fost luat direct, fără vreun meci de calificare, de nou- înființata echipă a Armatei, ASA București care avea să devină, peste ani, Steaua București.

La 10 mai 1948, Ionel Mociorniță a fost arestat de autoritățile comuniste și încarcerat la Jilava, iar averea, inclusiv ceea ce moștenise de la tatăl său, i-a fost confiscată.  Mociorniță a emigrat în Canada în 1973 și a locuit într-o suburbie din Montréal cu soția lui, Rosetta, pictoriță de icoane, până la moartea lui din infarct cardiac în 2005. După revoluția din 1989, fiica sa Marie-Rose Mociorniță a dus o luptă constantă pentru restituirea averilor confiscate abuziv de către comuniști.    

Noua echipă

În primăvara anului 2017, câțiva oameni de afaceri au reînființat clubul, având acordul familiei Mociorniță pentru folosirea denumirii. Echipa a debutat in Liga a IV-a București în sezonul 2017-2018, cu antrenorul Adrian Matei pe bancă și s-a clasat pe locul 5 la finalul campionatului. Sezonul următor, Carmen a terminat pe poziția a doua, reușind să se califice în play-off, alături de CSA Steaua, CS FC Dinamo și Progresul București 2005. În play-off, Carmen a reușit 3 victorii în 3 meciuri: 3-1 cu Progresul București 2005, 5-2 cu CS FC Dinamo și 1-0 cu CSA Steaua, fapt ce i-a asigurat primul loc și calificarea la jocul de baraj pentru promovarea in Liga a III-a.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te