Doi sportivi au murit la Campionatul Mondial de Triatlon din Spania. Care au fost cauzele deceselor?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.10.2024 - 17:10
Doi sportivi au murit la Campionatul Mondial de Triatlon din Spania - Foto: Profimedia Images - cu rol ilustrativ
Doi sportivi au murit la Campionatul Mondial de Triatlon din Spania - Foto: Profimedia Images - cu rol ilustrativ

Doi sportivi au murit la Campionatul Mondial de Triatlon din Spania. Care au fost cauzele deceselor? Bilanțul teribil al evenimentului desfășurat în Madrid a șocat lumea sportului, organizatorii fiind criticați dur pentru proasta gestionare a competiției.

SHARE

Doi sportivi au murit la Campionatul Mondial de Triatlon din Spania. Sportul de triatlon este în stare de șoc după ce doi concurenți au decedat, vinerea trecută, în cadrul competiției care a avut loc în capitala Madrid.

Doi sportivi au murit la Campionatul Mondial de Triatlon din Spania. Care au fost cauzele deceselor?

Un concurent britanic și unul mexican, ambii bărbați concurând la grupele de vârstă „veterani”, au murit, vineri, în timp ce concurau la Torremolinos, lângă Malaga, pe Costa del Sol din Marea Mediterană, au confirmat federațiile lor naționale și organismul de conducere al sportului.

Federația mexicană de triatlon a anunțat „cu profundă tristețe” că Roger Mas Colomer, în vârstă de 79 de ani, a murit în timpul evenimentului.

Federația britanică nu a făcut public numele atletului care a decedat și niciuna dintre organizații nu a anunțat cauza decesului, dar presa locală a relatat ulterior că britanicul avea 57 de ani și a murit în urma unui aparent atac de cord, scrie NY Post.

Citește și: Râul Sena, infestat cu E.coli. O sportivă din Belgia a ajuns la spital după un antrenament la Paris

Americanul Branden Scheel, în vârstă de 28 de ani, care concurează și este antrenor pentru evenimente de triatlon și ironman, a fost la Madrid și a criticat lipsa de organizare și decesele de neimaginat la o competiție de asemenea nivel.

„Absolut furios. Nu ar trebui să pierdem sportivi din cauza conștientizării slabe. Fiți mai buni @worldtriathlon, a fost îngrozitor de văzut”, a spus Scheel într-un scurt comentariu la un clip postat pe Instagram:

Evident zguduit, el s-a înregistrat și discutând despre evenimentele îngrozitoare care au avut loc, criticând navele de salvare care, în opinia sa, nu au făcut practic nimic pentru a ajuta.

„Tocmai m-am întors de la distanța de sprint. Vreau doar să spun: World Triathlon, că a avut unul dintre cele mai proaste echipaje de salvare, cea mai proastă conștientizare a pericolelor, cea mai proastă comunicare pe care le-am văzut vreodată la un eveniment.

„Era un bărbat în vârstă care făcea semn clar pentru ajutor, la câteva sute de metri de linia de sosire. Toată lumea de pe mal l-a văzut, toată lumea striga ca cineva să meargă acolo.

Caiacistul complet nepăsător, vâslea departe, jet ski-ul nu se afla nicăieri în apropiere, doar își croia drum. După 20 de minute de compresii toracice, am plecat. Cel mai prost echipaj pe care l-am văzut vreodată lucrând pe apă.

Ar trebui să vă fie absolut rușine de tine. Ceva trebuie să se schimbe. Oamenii nu ar trebui să moară la triatlon”, a spus Scheele la adresa organizatorilor competiției din capitala Spaniei.

Citește și: Campioana națională care s-a apucat de sport la 17 ani. A câștigat cu o bicicletă împrumutată

World Triathlon a emis o declarație prin care a confirmat că doi participanți au murit, afirmând: „Sincerele noastre condoleanțe se îndreaptă către familiile lor, prietenii, federațiile naționale și întreaga familie a triatlonului”.

Mai mult de 4.000 de triatloniști s-au înscris la evenimentul din acest an pentru categoria sportivilor veterani, din cei peste 5.500 care participă la întreaga competiție, a comunicat, luna trecută, Federația spaniolă de triatlon.

Competițiile de triatlon cuprind trei probe: de înot, cursă pe bicicletă și alergare, toate desfășurându-se „legat”, fără pauză între ele.

Distanțele pe care se concurează sunt diferite, în funcție de categoria concursului. În general, la cele intitulate Iron Man, ele sunt de 3,8 km înot, 180 km pe bicicletă și 42, 2 km de alergare, potrivit triatlon-club.ro.

La Campionatele Mondiale pe distanță lungă, participanții trebuie să acopere 4 km înot, 120 km pe bicicletă și 30 km de alergare, în timp ce varianta „semi Iron Man” cuprinde 1,9 km de înot, 90 km pe bicicletă și 21,1 km de alergare, conform aceleiași surse.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te