Cine e marele campion care a fost secundul lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu? I-a bătut pe ruși

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.11.2024 - 15:08
Marele campion care a fost „secundul” lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu - Foto: cosr.ro
Marele campion care a fost „secundul” lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu - Foto: cosr.ro
Marele campion care a fost „secundul” lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu
Marele campion care a fost „secundul” lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu
Marele campion care a fost „secundul” lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu
Marele campion care a fost „secundul” lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu

Cine e marele campion care a fost „secundul” lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu? Timp de multe decenii, cursa de 1.000 de metri a acestui sport s-a aflat în stăpânirea aproape totală a românilor, în frunte cu marele Ivan.

SHARE

Cine e marele campion care a fost secundul lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu? După ce cuplul făcut de marele Ivan cu Serghei Covaliov s-a destrămat, s-a pus problema unui nou partener pentru Ivan, care cucerise deja un aur și un argint olimpic la această probă.

Cine e marele campion care a fost secundul lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu? I-a bătut pe ruși

Iar alesul antrenorilor lotului național a fost un tânăr de 24 de ani, Toma Simionov, născut 30 octombrie 1955, în Caraorman, comuna Crișan, tot în labirintul mirific, dar aspru al Deltei Dunării, unde copii se nasc cu vâsla în mână.

Toma avea deja un nume, cucerind două medalii de argint la Mondialul din 1978, tot în proba C2 -1.000 de metri, unde „regi” fuseseră Covaliov-Patzaichin, dar și în cursa de C2-10.000 metri.

Ambele titluri de vicecampion mondial le obținuse alături de fratele său, Gheorghe Simionov. conform olympics.com.

Citește și: Cine a fost campionul care era modelul lui Ivan Patzaichin? Au câștigat împreună titlul olimpic

Peste ani, Toma Simionov și-a adus aminte și de momentul în care a fost pus în aceeași barcă alături de marele Ivan Patzaichin și a dezvăluit prin ce peripeții a trecut alături de el.

„Antrenorii noștri, Dumnezeu să-i ierte, Nicolae Navasar și Radu Huțan, ne-au pus în canoe cu doar două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Moscova. Am tras o pistă de control și am scos un timp formidabil. Așa am rămas”, a spus el pentru gsp.ro.

Patzaichin și Simionov, cu medaliile obținute la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 - Foto: gsp.ro

La Olimpiada din capitala Rusiei, cei doi au reușit să-și spulbere adversarii în finala de canoe dublu 1.000 de metri, Toma devenind pentru prima oară campion olimpic.

„La Moscova, eram în start pentru finală. Dintr-o dată s-a pornit însă o furtună, ploua cu găleata. S-a umplut barca de apă. S-a amânat startul, ne-am dus la mal să scoatem apa din bărci”, își amintește marele canoist.

Are apoi în minte și finala, de parcă s-ar fi disputat ieri. „Oto Tomiuc a fost românul care a dat startul, am plecat tare. După 300 de metri, m-am uitat în spate. Eu fiind al doilea, m-am speriat, am crezut că s-a amânat iar startul.

Aveam deja două bărci avans față de adversari. Am câștigat lejer, iar Ivan mi-a spus atunci că vrea să mai tragă alături de mine”, a adăugăt Toma Simionov, conform sursei citate.

În palmaresul său s-au mai strâns, ulterior, încă trei titluri mondiale, la competițiile din 1981, 1982 și 1983 și altele de argint și bronz.

Citește și: Campioana ce le-a „anunțat” pe Laura Badea și Ana Maria Brânză. Prima medaliată olimpică la scrimă

Dar medalia de aurt obținută în proba de canoe dublu 10.000 de metri, în 1982, la Belgrad, a rămas în legenda acestui sport, pentru că cei doi mari sportivi au câștigat cursa având canoea spartă.

„Acolo (n.r. - la Belgrad), în proba de 10.000 de metri, am avut un incident major. Erau turnante de câte 2.500 de metri. Când am întors canoea, ungurii au intrat peste ruși, iar rușii în noi. „Beresiti! Beresiti!” au strigat ei, adică „Ai grijă! Ai grijă!”.

Au intrat cu ciocul bărcii undeva pe partea lui Ivan. Ne-au spart barca. Eu credeam că gata, vom abandona. Dar Ivan, cu calmitatea lui recunoscută, mi-a spus: „Tomiță, dă la pompă să scoatem apa din barcă!”.

Toma Simionov a împlinit 69 de ani pe 30 octombrie - Foto: gsp.ro

„Au intrat cu ciocul bărcii undeva pe partea lui Ivan. Ne-au spart barca. Eu credeam că gata, vom abandona. Dar Ivan, cu calmitatea lui recunoscută, mi-a spus: „Tomiță, dă la pompă să scoatem apa din barcă!”.

El a lovit cu pumnul în barcă, acolo unde intraseră rușii. Mahonul ăla s-a pus la loc, și a rămas așa. Când mai erau vreo 1.000 de metri, i-am ajuns pe ruși din spate. Apoi i-am întrecut și am câștigat aurul”, a rememorat marele campion acele momente unice.

La Jocurile Olimpice din 1984, desfășurate în Los Angeles, cuplul Ivan-Toma a fost, din nou, imbatabil în cursa de 1.000 m, pierzând de puțin și aurul în proba de sprint, pe distanța de 500 metri, unde au venit pe locul secund.

Apoi, performanțele lor au rămas să fie povestite generațiilor următoare de canoiști. Toma Simionov a ajuns să trăiască și în America Latină - în Guatemala, timp de cinci ani, și Mexic, doi ani - dar nici el, nici soția nu s-au putut adapta și au revenit în țară. 

Citește și: Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă. Cine-și mai amintește de ea?

Cum nu putea sta departe de apă, s-a mutat în Snagov, aproape de lacul unde a petrecut mii și mii de ore de pregătire.

O mare durere a trăit la moartea marelui său partener și prieten, Ivan Patzaichin, pe 5 septembrie 2021.

„Mi-e dor de Ivan... Cum să nu-mi fie?! În fiecare dimineață beau cafeaua în foișor și-mi dau lacrimile când mă uit la poză. Am poze cu el inclusiv în dormitor... Păcat, mare păcat!”, mai declara Simionov.

Dar istoria sportului românec, dar și mondial, va reține pentru totdeauna numele lui Toma Simionov, vajnicul „secund” al „căpitanului” canoei noastre, Ivan Patzaichin.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te