Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei? A luat 35.000 lei pentru medaliile de la Montreal

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.11.2024 - 14:53
Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 168/1976
Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 168/1976
Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei
Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei
Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei
Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei

Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei? A luat 35.000 lei pentru medaliile de la Montreal. A scris istorie pentru România în acest sport, dar a avut atât norocul, cât și ghinionul să fie în aceeași generație cu Nadia Comăneci, care a luat tot „caimacul” celebrității.

SHARE

Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei? A luat 35.000 lei pentru medaliile de la Montreal. În 1976, la Jocurile Olimpice desfășurate în metropola canadiană, a luminat aproape orbitor steaua Nadiei Comăneci, care a devenit nu doar triplă campioană olimpică, ci și prima gimnastă care lua vreodată nota 10 în concurs.

Dar, în umbra ei, a strălucit - e drept, mult mai discret - și steluța unei alte gimnaste, Teodora Ungureanu.

Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei? A luat 35.000 lei pentru medaliile de la Montreal

Ca un semn prevestitor, parcă, atât Nadia, cât și Teodora sunt născute în aceeași lună, la diferență de doar o zi. Firește, tot „zeița de la Montreal” trebuia sa fie ăprima, astfel că ea a venit pe lume pe 12 noiembrie, în timp ce Teodora, pe 13.

Într-un singur aspect e mai în față Teodora Ungureanu: anul nașterii. Al ei este 1960, împlinind 64 de ani, pe când al Nadiei este 1961, marea campioană atingând borna celor 63 de ani.

Originară din Reșița, județuș Caraș-Severin, Teodora Ungureanu a început gimnastica la Clubul Școlar din orașul natal În 1971 a ajuns la școala de gimnastică de la Onești, condusă pe atunci de Béla Károlyi și soția sa, Marta Károlyi. 

Toată copilăria și maturizarea ei s-au derulat între două antrenamente, două cantomente și două concursuri, la fel ca a celorlalte fete din echipă, din rândul cărora se distingea, firește, Nadia, de care Teodora s-a apropiat foarte mult.

Dar a o avea pe Nadia Comăneci drept colegă, dar și adversară în competiții, a însemnat și un mare ghinion pentru gimnasta de doar 1,50 m înălțime.

Citește și: Recunoașteți personajele? Două mari gimnaste care au adus aur pentru România. Au fugit în SUA

În ciuda calităților și prformanțelor sale remarcabile, a fost întotdeauna percepută ca fiind „second best”, cum spun americanii, adică „a dua cea mai bună”, umbra talentului Nadiei acoperind, fără echivoc, totul.

Un exemplu îl constituie chiar clasările de la multe Campionate Naționale, unde Ndia ieșea mereu pe locul 1, Teodora fiind „abonată” la poziția secundă.

De fapt, românii le-au perceput ca pe un „cuplu de aur” al gimnasticii noastre - datorită apropierii lor - dar în care Nadia deținea poziția de „primadonă”.

Nadia și Teodora pe bicicletă, într-o pauză de la antrenamentele de la Onești - Foto: arhiva

La Jocurile Olimpice de Vară din 1976, de la Montral, în timp ce Nadia intra în istorie cu prima notă de 10 din concurs, câștigând trei titluri - individual compus, paralele inegale și bârnă - Teodora a ratat ocuparea celei de-a treia poziții la individual compus, clasându-se în final pe locul patru.

Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei?

Dar a „pus umărul” din plin la medalia de argint din concursul pe echipe, alături de gimnaste al căror nume, astăzi - poate cu excepția Ancăi Grigoraș - nu mai spun mare lucru nici măcar fanilor gimnasticii: Gabriela Trușcă, Georgeta Gabor, Mariana Constantin și deja menionata Anca Grigoraș.

Teodora a reușit, tot la Montreal, să obțină alte două medalii în finalele pe aparate: bronz la bârnă și argint la paralele inegale. La revenirea în țară. firește că Nadia a fost marea vedetă, ea fiind recompensată de Ceaușescu cu suma de 100.000 de lei și o Dacie 1300, dar a primit și cea mai înaltă distincție de stat, titlul de Erou al Muncii Socialiste” 

La rândul său, Teodora a fost, din nou, „second best”, primind din partea „concerii de partid și de stat”, 35.000 de lei și un autoturism Skoda, conform stenogramelor ședințelor liderilor PCR pe această temă, din care puteți citi mai multe AICI.

Dar, potrivit afirmațiilor istoricului Stejărel Olaru din cartea „Nadia și Securitatea”, itate de fanatik.ro, „zeița de la Montreal” nu a mai primit nici mașina promisă, nici banii respectivi. Pute presupune, astfel, că nici Teodora n-a fost mai norocoasă în această privință.

Citește și: Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci, în stare gravă. Cum le-a „furat” Ceaușescu victoriile?

După Montreal, nimeni nu bănuia că retragerea Teodorei din gimnastică se va produce în curând. La ultima competiție la care participă, Jocurile Mondiale Universitare din 1979 (Mexico City, Mexic), câștigă medalia de aur la individual compus, apoi ia decizia să renunțe la activitatea competițională.

Ea nu a mai apucat să participe la celebrul și scandalosul concurs de gimnastică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Moscova, din 1980, când Nadiei i s-a furat, literalmente, aurul la individual compus, după deliberări ale arbitrilor care au durat peste 30 de minute, lucru unic în istoria acestui sport.

În schimb, Teodora se înscrie ca studentă la Academia Națională de Educație Fizică și Sport din București, iar în anul Olimpiadei din Moscova se căsătorea cu un nume mare al gimasticii masculine românești, Sorin Cepoi, care a participat și el la concursurile olimpice de la Montreal, dar și la Moscova, alături de echipa de băieți, cei doi având o fiică, Adriana.

Teodora Ungureanu s-a stabilit din 1993 în SUA, ea împlinind 64 de ani pe 13 noiembrie - Foto: arhiva

Teodora și soțul său au lucrat o perioadă în cadrul celebrei trupe de circ Cornea, o alegere neobișnuită, pe care gimnasta a explicat-o mai târziu: „A fost singura posibilitate să călătorim, să vedem lumea”, conform radiotimisoara.ro.

La mijlocul anilor 80, ei au rămas în Franța, unde reșițeanca și-a început munca de antrenoare. Din 1993, cei doi foști gimnaști locuiesc în Statele Unite, acolo unde au pus bazele unei prestigioase școli de profil, Dynamic Gymnastics, în Westchester, New York.

Sute de copii americani au fost inițiați în tainele gimnasticii de Teodora Ungureanu și Sorin Cepoi, unii dintre ei ajungând chiar la marea performanță.

Cea mai cunoscută elevă a Teodorei e Sabrina Vega, campioană mondială cu echipa Statelor Unite în 2011, mai scrie sursa citată.

De asemenea, ca o recunoaștere a perforrmanțelor sale, în 2001, Teodora a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

Citește și: Campioana ce le-a „anunțat” pe Laura Badea și Ana Maria Brânză. Prima medaliată olimpică la scrimă

Cu toate că au fost prietene și partenere de antrenament mulți ani, când erau adolescente, Teodora Ungureanu nu a mai ținut legătura cu Nadia Comăneci, ajungând să se vadă doar pe la evenimentele sportive.

În timp ce Nadia este o prezență extrem de activă în viața publică, Teodora Ungureanu s-a retras din lumina reflectoarelor. 

„Şi eu şi ea suntem ocupate în felul nostru. Da, ne vedem în mai multe ocazii pe an, de obicei la concursurile de gimnastică.

Ce vă pot spune este ca generaţia mea a deschis calea gimnasticii moderne, iar generaţiile care au urmat au continuat-o cu succes. Evoluţia tehnicii si a echipamentului de azi îşi spun cuvântul.

Au fost şi sunt foarte multe fete talentate. Mi-ar fi greu să spun care dintre ele a copiat stilul meu”, a declarat fosta gimnastă.

Chiar dacă Teodora a fost considerată „a doua sportivă a României”, ea nu a fost uitată de românii care s-au bucurat din plin pentru succesele sale. 

„Surprinzător, încă primesc 3-4 scrisori pe lună, cu poze inedite de-ale mele pe care trebuie să le semnez şi apoi să le expediez înapoi”, a completat Teodora, într-un interviu de acum mai mulți ani, acordat pentru libertatea.ro.

Chiar dacă dintre cele două, Nadia Comăneci, a devenit, indiscutabil, marea celebritate a gimnasticii, ea fiind unul dintre puținii români al căror nume e cunoscut și onorat pe tot mapamondul, cel puțin pentru românii de o anumită vârstă, nici cel al Teodorei Ungureanu nu e mai puțin important.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te