Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci, în stare gravă. Cum le-a „furat” Ceaușescu victoriile?

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.11.2024 - 14:09
Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci, în stare gravă. Cum le-a „furat” Ceaușescu victoriile? - Foto: Profimedia Images
Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci, în stare gravă. Cum le-a „furat” Ceaușescu victoriile? - Foto: Profimedia Images
Bela Karoly - Foto: Profimedia Images
Bela Karoly - Foto: Profimedia Images
Nadia Comăneci - Foto: Arhiva
Nadia Comăneci - Foto: Arhiva

Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci, trăiește ultimele clipe. Cum au fost umiliți de Ceaușescu? vă spunem potrivit unor stenograme descoperite în Arhivele Naționale.

SHARE

Bela Karoly, antrenorul alături de care Nadia Comăneci a triumfat la Jocurile Olimpice de la Montreal, se află în stare gravă. Bela este stabilit, din 1981, în SUA și, între timp, a fost antrenorul naționalei de gimnastică a acestei țări. 

Antrenată de Bela Karoly, Nadia Comăneci a câștigat la Olimpiada de la Montreal trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele). A luat de 7 ori nota 10. Sau 1.00 cum a afișat tabela care nu era pregătită pentru perfecțiunea Nadiei.

Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci, în stare gravă. Cum le-a „furat” Ceaușescu victoriile?

Geza Poszar, coregraful cu care soții Karoly au lucrat și în România, și în SUA a dat vestea. „Din păcate, Bela nu mai recunoaște pe nimeni și e îngrijit de o soră medicală, acasă, 24 de ore din 24. Poate să mănânce doar baby food (n.r. - mâncare de copii), cu lingurița, ca la copiii mici. Își trăiește ultimele zile”, potrivit gsp

Newsweek a publicat, în exclusivitate, stenograme din ședințele Partidului Comunist Român imediat după triumful Nadiei de la Montreal. La ședințe au participat Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu. Din discuții, se vede modul în care Ceaușescu și PCR încercau să își asume victoriile Nadiei și ale lui Karoly și răsplata pe care aceștia din urmă au primit-o din partea partidului.

100.000 lei pentru Nadia. Mașină pentru Bela Karoly

Documente de Arhivă arată că Nadia a primit 100.000 de lei, iar antrenorii Bela și Marta Karolyi o sumă de bani și o mașină. Decizia finală i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu.

Stenogramele sunt cuprinse în „Raportul referitor la participarea delegației de sportivi români la Jocurile Olimpice și propunerile privind decorarea și recompensarea materială a sportivilor medaliați“ consultat de Newsweek la Arhivele Naționale.

Gheorghe Rădulescu (vicepreședinte al Consiliului de Stat ): Dacă sunteți de acord, eu propun să se scoată o carte poștală ilustrată cu Nadia Comăneci care se poate vinde în străinătate în cîteva milioane de exemplare. În acest sens, să dăm sarcină întreprinderii de comerț exterior de profil și în acest fel vom putea câștiga o sumă foarte bună.

Nicolae Ceaușescu: Noi am propus să scoatem un timbru poștal.

Ilie Verdeţ (vicepreședinte al Consiliului de Miniștri): A fost o carte poștală ilustrată cu Nadia, dar nu a fost reușită și a fost retrasă.

Nicolae Ceaușescu: Atunci să vedem să o facem frumoasă și să-mi prezentați.

Leonte Răutu (membru al Comitetului Politic Executiv): Noi am repurtat un succes foarte frumos la Jocurile Olimpice de anul acesta, iar Nadia Comăneci a fost principala eroină. Nu mi se pare indicat să se confere medalia de Erou al muncii socialiste unui copil de 14 ani. Putem să-i acordăm o distincție mare, dar nu titlu de erou.

Janos Fazekas (ministru al Comerțului Interior): Sunt de acord să se dea titlul de Erou al muncii socialiste Nadiei. Ce aș propune însă, să se dea titlul de Erou al muncii socialiste la toți patru care au obținut medalii de aur.

Elena Ceaușescu: Nu sunt 4, că sunt 2.

Ilie Verdeţ: Avem 4 medalii de aur, dar Nadia a luat 3.

Janos Fazekas: Am citit în presa maghiară și bulgară că și ei au dat titlul de Erou al muncii socialiste la medaliații de aur, dar au dat și la antrenorii care s-au ocupat de ei aceleași medalii.

Ilie Verdeţ: Lui Dîbă i-am dat Ordinul Muncii clasa I-a.

Nicolae Ceaușescu: Nadia s-a comportat excelent, dar Vasile Dîbă (aur la canoe) nu este la nivelul ei.

Elena Ceaușescu: Trebuie să scoatem acest lucru în evidență.

Richard Winter: (membru Comitetul Politic al PCR): Rezultatele Nadiei au fost ca urmare a pregătirii ei de către antrenorul principal. Nu ar fi lipsit de importanță, dat fiind faptul că a format aceste valori, pe lângă faptul că este propus la Ordinul Muncii Clasa I, să primească și el un stimulent material. Eu consider că de fiecare dată aceștia au dreptul egal la 50% din performanță. Să nu dăm nici Skoda și nici Trabant, ci să le dăm câte o Dacie 1300.

Janos Fazekas: Nu ar strica ca și antrenorii să aibă titlu de Erou al muncii socialiste.

Petre Lungu: Nu știu cum s-a gîndit, dar lui Argentina Menis i se dă medalia de „meritul Sportiv“, clasa I-a.

Ilie Verdeţ: Nu o să se dea medalia pentru viața sportivă. Aici s-au respectat niște norme. Ea a adus o contribuție la sportul pe națiuni să i se dea o medalie.

Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm lui Bela 30.000 de lei și soției 20.000 lei.

Elena Ceaușescu: Să fie 50.000, deci jumătate din cât primește Nadia.

Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm soției lui Bela o Skoda. El să ia o Dacie 1300 și ea o Skodă. Să vedem și pentru Simionescu Maria.

Elena Ceaușescu: Ea se ocupă de toate școlile sportive și are și ea meritele ei.

Nicolae Ceaușescu: Să-i dăm și ei o mașină, o Skoda, De acord? Și peste patru ani, le vom da la toți la fel.

Elena Ceaușescu: Cu toate că ar trebui și criticați în ce privește disciplina. Cei de la handbal puteau face mai mult, dar acum să-i lăsăm. În afară de Nadia, restul au cam dat dovadă de indisciplină.

Nicolae Ceaușescu: Bine, de acord.

Citește și: Skoda și 100.000 lei pentru Nadia după JO de la Montreal. Ședința în care Ceaușescu a împărțit banii

Și dintr-o dată s-a prăbușit Niagara

Antrenorul Bela Karolyi prezicea, în 1975, că „dacă va fi sănătoasă Nadia va cuceri trei medalii de aur la Olimpiadă“.

La Montreal, Nadia și-a început ascensiunea cu exercițiul la paralele. „Zbor final! Stop!! Urale!!! Publicul simte, uneori, mai bine.

Nadia e înfierbântată de efort. Şi deodată s-a prăbuşit Niagara peste sala «Forum». Ultimul lucru pe care l-am văzut clar a fost apariţia notei pe tabela electronică, adică acel 1,00 – din lipsă de prevedere – care a făcut înconjurul lumii, exprimând, parcă, revolta omului împotriva tehnicii atotstăpânitoare.

Apoi, totul s-a transformat într-un tumult. Fotoreporterii n-au mai respectat consemnul şi au invadat sala“, își amintește Bela Karolyi, citat de Ioan Chirilă.

Nadia avea să obțină șapte note de 10 și trei medalii de aur, una de argint și una de bronz la Olimpiada de la Montreal.

La București, se spunea că „Rezultatele obţinute la Olimpiada de la Montreal se datorează, în primul rând, sprijinului neprecupeţit dat de tovarășul Nicolae Ceaușescu”, pogtrivit Arhivelor PCR consultate de Newsweek. 

Citește și: Cum a „confiscat” Ceaușescu medaliile de aur ale Nadiei de la Montreal. „Antrenorul” din umbră

Bela Karoly avea să plece din România în 1981. Nadia va părăsi țara în 1989. Amândoi au rămas aproape de gimnastică 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te