Cine duce sportul românesc mai departe

DE Mihai Duță | Actualizat: 28.12.2019 - 01:23
Marian Drăgulescu vrea să câștige aurul la sărituri

Țara noastră a avut mereu atleți care au marcat istoria. Sportivii români continuă să-și demonstreze valoarea chiar dacă rezultatele nu mai sunt ca pe vremea Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 1984, când ne clasam pe locul doi la medalii.

SHARE

În 2020, la Jocurile Olimpice de la Tokyo vom avea o calificare în pre-mieră, o disciplină la care revenim după zeci de ani, sportivi emblematici, dar și tineri talentați care pot duce mai departe tradiția și performanțele României.

Baschet 3x3, premieră istorică

Echipa feminină a României s-a calificat la turneul de baschet 3x3, inclus în premieră în programul Jocurilor Olimpice.

La turneul de la Tokyo vor mai participa Rusia, China, Mongolia și alte patru națiuni, care vor obține calificarea anul viitor.

Naționala feminină de baschet 3x3 s-a calificat direct la Jocurile Olimpice pentru că este pe locul 4 în ierarhia mondială

Reprezentativă tricoloră a obținut această calificare istorică grație poziției din clasamentul mondial al federațiilor naționale realizat de Federația Internațională de Baschet Amator (FIBA) până la data de 31 octombrie 2019, unde România, la feminin, s-a situat pe locul 4 în lume și pe locul 2 în Europa, în ceea ce privește baschetul 3x3.

La feminin, ordinea finală din ierar-hia mondială realizată de FIBA până la data de 31 octombrie 2019 a fost: 1. Rusia; 2. China; 3. Mongolia; 4. ROMÂNIA.

Celelalte patru echipe care vor participa la turneul olimpic feminin de baschet 3x3 de la Tokyo vor fi stabilite în 2020, după disputarea a două turnee preolimpice de calificare.

Fotbal după 56 de ani

Tot despre o calificare istorică putem vorbi și în cazul naționalei de fotbal U23 care va merge la Tokyo.

Mirel Rădoi se va ocupa și de această echipă, chiar dacă acum este și selec-ționerul naționalei mari. Jucătorii vor trebui să fie născuți înainte de anul 1997, însă regulamentul competiției permite și prezența a trei jucători care pot avea orice vârstă.

Din lotul de 23 de sportivi pe care Mirel Rădoi l-a convocat pentru echipa U21 la Euro 2019 din Italia și San Marino, doar cinci jucători sunt născuți înainte de 1997: Cătălin Căbuz (portar, Viitorul), Ionuț Nedelcearu (fundaș, Ufa), Florin Ștefan (fundaș, Sepsi), Adrian Rus (fundaș, Sepsi) și George Pușcaș (atacant, Palermo).

Mirel Rădoi va conduce și echipa care va participa la turneul olimpic

Trei dintre cei aceștia, Nedelcearu, Ștefan și Pușcaș, au fost jucători de bază și ar putea fi chiar ei excepțiile de vârstă. 

Turneul olimpic va avea loc în perioada 23 iulie - 8 august, în șase orașe: Sapporo, Sendai, Ibaraki, Saitama, Yokohama și Tokyo. Vor participa 16 echipe, în acest moment fiind calificate deja numai 5: Japonia (țara gazdă), Germania, Spania, România și Franța.

Componența finală va fi stabilită abia în februarie 2020, când au loc ultimele calificări. Celelalte echipe vor veni din Oceania (1), Africa (2), America de Nord și Centrală (2), Asia (3), America de Sud (2).

Veteranul

La 39 de ani, Marian Drăgulescu, singurul gimnast român calificat, merge la Tokyo cu obiectivul de a câștiga medalia de aur la sărituri, singura care-i lipsește din palmares.

Ultimele rezultate îl arată foarte aproape de această performanță.

Concurenții generației sale au ieșit de ceva vreme din circuitele sportive, însă au apărut noi concurenți care vin în concursuri cu săritura „Drăgulescu”.

Marian Drăgulescu vrea să câștige aurul la sărituri

Marian are în palmares trei medalii la Jocurile Olimpice (obținute la Jocurile Olimpice Atena 2004), un argint la sol și două de bronz, cu echipa și la sărituri; 10 medalii la Campionatele Mondiale (8 de aur şi 2 de argint) și 18 medalii la Campionatele Europene (10 de aur, 6 de argint şi 2 de bronz).

La Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a calificat și gimnasta Maria Holbură care va aprticipa la individual compus. Cei doi vor duce mai departe flacăra gimnasticii românești cu speranța că noile generații vor reveni pe podiumurile de premiere.

Luptă pentru aur

La 26 de ani, Alina Vuc este una dintre cele mai bune luptătoare din țara noastră.

Alina Vuc se va lupta pentru primul loc

Dublă vicecampioană mondială, în 2017 și 2019, sportiva de la clubul Steaua București nu dorește să se oprească aici. Argintul de la Mondialele din Kazahstan, din luna septembrie, i-a adus Alinei Vuc și biletul pentru Jocurile Olimpice, acolo unde luptătoarea de la categoria de 50 kilograme speră să câștige aurul.

Familia olimpică

Campion mondial și european la canotaj la categoria de vârstă sub 23 de ani (U23), Florin Lehaci a fost declarat de federația internațională de specialitate cel mai promițător canotor din lume la U23.

Bucovineanul în vârstă de 20 de ani a cucerit titlurile în barca de dublu rame alături de Alexandru Ciobică și își dorește să continue să obțină performanțe de top și la seniori.

Florin Lehaci, cel mai promițător canotor din lume, împreună cu sora sa, Ionela, care este deja calificată la Tokyo

Florin Lehaci a moștenit pasiunea pentru canotaj de la sora sa Ionela Cozmiuc - Lehaci, deja un nume al canotajului românesc, campioană mondială la dublu vâsle categorie ușoară în 2017, și participantă la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

Mai mult, cumnatul sau, Marius Vasile Cozmiuc, soțul Ionelei, este tot un canotor de valoare, campion mondial la U20 la patru rame, în 2010. Cei doi sunt deja calificați la Jocurile Olimpice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te