Ce facem cu stadioanele de jumătate de miliard, după Euro 2020

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.03.2020 - 18:41
PREZENTARE Fostul jucător al Stelei, Iulian Miu, pe șantierul noului stadion Ghencea

România construiește trei stadioane pentru Campionatul European de fotbal, care au presupus un efort financiar de la buget în valoare de 100 de milioane de euro.

SHARE

Newsweek România a vrut să afle cum vor fi exploatate și de către cine stadioanele Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf, după terminarea turneului european care va avea loc, în această vară, și în România.

Grecii și brazilienii nu și le-au permis

În 2014, Brazilia organiza Campionatul Mondial de fotbal. În capitala Brasilia a fost reconstruită arena Mane Garrincha, cu o capacitate de peste 70.000 de locuri.

A costat 900 de milioane de dolari și a fost al treilea cel mai scump stadion din istorie, după Wembley și noua arenă pe care joacă Tottenham Hotspur.

În 2015, publicația Daily Mail scria că stadionul a fost transformat în depou pentru autobuze. „După Mondial, stadionul a fost foarte rar folosit.

Pentru a echilibra costurile cu întreținerea, a devenit depou pentru mijloacele de transport din oraș“, scriau jurnaliștii britanici.

Costurile de întreținere pentru Estadio Mane Garrincha se ridică la suma de 130.000 lire, lunar.

Pe 13 august 2004, Jocurile Olimpice se întorceau acasă în Grecia. Costul estimat al evenimentului, suportat de la buget, a fost de 9 miliarde de euro.

Un deceniu mai târziu, după această extravaganță sportivă, multe dintre stadioanele odinioară minunate zac abandonate în ruine, scrie The Guardian.

Există riscul ca stadioanele ridicate de România pentru Euro 2020 să aibă aceeași soartă? Autoritățile ne dau, azi, asigurări că nu.

Iulian Miu: O bucățică de gazon am pus-o în grădină

Stadionul Ghencea prinde contur tot mai consistent, iar luna mai, pentru finalizarea lucrărilor, este posibilă.

Lucrările pe stadionul Ghencea, unde a cunoscut gloria echipa de fotbal Steaua București, se desfășoară în ritm alert.

Se lucrează atât la exterior, dar și în interiorul arenei. Stâlpii exteriori de susținere sunt deja finisați, iar la interior tribunele sunt la stadiul de „beton“, în curând putând fi montate scaunele.

Tribuna oficială a fost „desenată“, sunt montate geamuri, iar nu peste multă vreme urmează a fi întins gazonul.

Reporterul Newsweek România a fost însoțit în vizită pe șantierul stadionului de fostul fotbalist al Stelei Iulian Miu.

La 44 de ani, acesta este într-o formă fizică care amintește de perioada sa de glorie (1996 – 2002), petrecută la Steaua București.

Iulian Miu a debutat pe fosta arenă din Ghencea la partida de Liga Campionilor pe care Steaua a disputat-o împotriva Borussiei Dormund. 

„În ’96, am debutat pe Ghencea cu Dormund. Îmi amintesc că am intrat pe parcurs. L-am înlocuit pe Tibi Csick.

Aveam mari emoții, la 20 de ani, stadionul era plin. Atunci, la Steaua jucau Prodan, Filipescu, Adrian Ilie, Militaru, iar antrenori erau Dumitru Dumitriu și Mihai Stoichiță.

În vremea aceea, niciodată nu am pierdut cu Dinamo“, spune fotbalistul cu opt meciuri jucate la echipa națională.

Iulian Miu își amintește de partidele tari cu Atletico Madrid, Aston Villa, West Ham, Valencia și speră că acele vremuri se vor întoarce.

„Când s-a demolat stadionul, mi-am luat o bucățică de gazon și am pus-o în grădină. Noul stadion e ultramodern și, dacă Steaua va obține rezultate, cred că suporterii vor veni în număr mare și tribunele se vor umple“.

Iulian Miu a plecat de la echipă, în decembrie 2002, după un scandal cu Gigi Becali. A mai jucat în Turcia la
Bursaspor. S-a întors, acasă, în Ghencea, în 2019, după 17 ani. Este antrenor secund la Steaua București.

Cine va juca pe Ghencea

Newsweek România a vrut să știe ce se va întâmpla cu stadioanele după terminarea Campionatului European. Pe durata evenimentului sportiv, terenurile vor fi locul de antrenament al unor echipe naționale.

Reprezentanții Clubului Sportiv al Armatei ne-au precizat, în exclusivitate: „Beneficiarul stadionului este CSA Steaua București. Stadionul se află în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Apărării Naționale și în folosința CSA Steaua București.

Orice imobil aflat în proprietatea statului… poate fi folosit în condițiile legii.

Întrucât nu s-au realizat branșamentele de utilități ale stadionului, valoarea finală a contribuției Ministerului Apărării la această investiție nu este finalizată și se cuantifică pe etape de proiect“.

Închirierea stadionului Ghencea trebuie să aibă aprobarea Ministerului Apărării.

Aflat în conflict cu Becali, este greu de crezut că Ministerul va fi vreodată de acord să închirieze stadionul modern către echipa FCSB.

De altfel, Clubul Sportiv al  Armatei ne-a oferit un răspuns diplomatic în chestiune: „Orice solicitare de închiriere a imobilelor aflate în administrarea CSA Steaua este analizată conform prevederilor legale, în baza Ordinului ministrului Apărării Naționale M109/2011 care reglementează normele privind închirierea unor imobile sau părți din acestea aflate în administrarea Ministerului şi în proprietatea publică a statului“.

Detalii despre noul Ghencea

  • Capacitatea stadionului va fi de 31.254 de spectatori.
  • Valoarea contractului este de 210.067.331 de lei, fără TVA.
  • S-au executat lucrările de infrastructură în proporție de 95%.
  • Stadiul lucrărilor de suprastructură este de 95%.
  • Stadiul lucrărilor de instalații este de 35%.
  • Acoperișul este montat în proporție de 65%.

Un stadion pentru naționala de rugby și pasionați

Destinația principală a stadionului Arcul de Triumf va fi jocul de rugby. El se va afla în folosința Federației Române de Rugby, în grija căreia a și fost anterior lucrărilor de modernizare.

Șantierul este în grafic, ritmul este foarte alert. Tribunele din beton au fost deja ridicate.

„Pe noul stadion, conceput și construit încât să respecte standardele internaționale impuse de forurile continentale și mondiale, sunt programate să se desfășoare toate meciurile de acasă ale reprezentativelor naționale de rugby, evenimente sportive de rang național, precum și competiții sau turnee co-organizate împreună cu Rugby Europe și World Rugby.

În măsura în care calendarul competițional al sportului oval o va permite, în noua arenă vor fi binevenite și alte discipline sportive, mai ales că federația s-a arătat și în trecut deschisă tuturor colaborărilor, găzduind deja competiții de tir cu arcul, frisbee, oină, multisport etc.

Lucrările de la Stadionul Arcul de Triumf sunt în grafic

Ne-am bucura să îi putem ajuta, în primul rând, pe colegii de la fotbal, mai ales că arena va fi în conformitate cu normele internaționale aplicabile acestui sport, cât și pe toți ceilalți reprezentanți de federații, întrucât sprijinul reciproc este traducerea în practică a uneia dintre cele mai importante valori rugbystice, solidaritatea.

În afara disponibilității calendaristice, condițiile de folosință vor fi decise de organul legislativ al Federației Române de Rugby, în funcție de particularitățile fiecărei cereri în parte“, se arată într-un răspuns pentru Newsweek România dat de Federația Română de Rugby.

Cheltuielile pe care o astfel de arenă le impun vor fi gestionate de Federația de Rugby, împreună cu partenerii săi, existând perspectivele unui protocol de colaborare cu Primăria Sectorului 1, care să asigure atât bună desfășurare a activităților curente, cât și găzduirea evenimentelor dedicate cetățenilor din sector.

Detalii despre stadion Arcul de Triumf

  • Capacitatea stadionului va fi de 8.207 de spectatori.
  • Costuri: 78.655.931,11 lei fără TVA.
  • Lucrările de săpătură, radier, hidroizolații, realizate: 95%.
  • Lucrări de execuție stâlpi, diafragme, fundații izolate: 85%.
  • Lucrări execuție elemente structurale aferente suprastructurii: 40%.

În Giulești, cele mai mari întârizeri

Stadionul Giulești este cel mai întârziat din punctul de vedere al construcției. Un morman uriaș de pământ se ridică pe zeci de metri, în locul unde ar trebui să fie terenul de joc. Tribunele nu au fost ridicate.

CONSTRUCȚIE Lucrările la stadionul Giulești sunt mult întârziate

Ministerul Transporturilor va administra stadionul. Rapid București va fi beneficiarul, urmând să joace pe acest stadion. Niciuna din aceste entități nu a răspuns întrebărilor Newsweek România.

Detalii despre stadionul Rapid

  • Capacitatea stadionului va fi de 14.050 de spectatori.
  • Costuri: 8.318.052,33 lei fară TVA.
  • S-au realizat fundații în proporție de 85%;
  • Elemente suprastructură, finalizate 15%.

Stadioanele nu își pot schimba destinația 15 ani

Compania Națională de Investiții, care derulează aceste proiecte, ne-a precizat: „Beneficiarii celor trei stadioane cuprinse în cadrul programului Euro 2020 sunt Ministerul Apărării, prin Clubul Sportiv al Armatei, pentru Stadionul Steaua București; Ministerul Tineretului și Sporturilor pentru Stadion Rugby Arcul de Triumf și Ministerul Transporturilor prin Clubul Sportiv Rapid, pentru stadionul Giulești – Valentin Stănescu.

După finalizarea lucrărilor, Compania Națională de Investiții va preda obiectivele de investiții beneficiarilor mai sus menționați. Beneficiarul are obligația de a menține destinația acestuia și de a-l întreține pe o perioadă de 15 ani”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te