Campionul olimpic șters din istoria sportului românesc. A fost primul medaliat cu aur olimpic din istoria autohtonă a acestei discipline. Dar, timp de decenii, comuniștii l-au „ras” din palmaresele oficiale. Apoi, o altă nedreptate, l-a făcut să moară singur și uitat, departe de țara pentru care s-a luptat pe planșele scrimei. De la moartea sa se împlinesc 18 ani pe 20 februarie.
Campionul olimpic șters din istoria sportului românesc. Moare departe de țară, în condiții suspecte.
„Am fost șantajat și obligat să-mi retrag candidatura, sub amenințarea că vor fi făcute publice anumite acțiuni ale mele din Venezuela și Germania. Deși nu eram vinovat, am fost dezechilibrat de acest șantaj și mi-am retras candidatura”.
Acestea erau cuvintele fostului campion olimpic la scrimă, Ionel Drîmbă, după ce candidatura sa la șefia Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR) a fost respinsă, după Revoluție.
Revenise în țară după mai bine de două decenii de exil, timp în care comuniștii l-au „șters” din istoria sportului românesc.
Dar neînțelegerile cu Ion Țiriac - în contextul alegerii președintelui COSR - l-au făcut să plece din nou din România, întorcându-se în America de Sud, unde se stabilise și unde a murit în 2005, la 64 de ani, în condiții suspecte, cauza decesului nefiind vreodată cunoscută.
Ion (Ionel) Alexandru Drîmbă s-a născut la Timișoara, în 1942, într-o familie modestă. Tatăl său lucra la poștă. La vârsta de opt ani s-a apucat de scrimă pentru a-l urma pe fratele său cel mai mare.
La vârsta de 13 ani a concurat în categoria de seniori la floretă și la sabie. În anul 1959 a câștigat la campionatul național de juniori ambele probe, dar rezultatele obținute ca senior l-au făcut faimos pe tot mapamondul.
Citește și: Cine a fost primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice. Ce i-au făcut comuniștii
Alături de Ștefan Ardeleanu, Iuliu Falb, Tănase Mureșanu și Mihai Țiu, a cucerit medalia de aur pe echipe la Campionatul Mondial din 1967 de la Montreal.
La Jocurile Olimpice din 1968, la Mexico City, cu 19 victorii și două înfrângeri, Drîmbă a câștigat primul titlul olimpic din istoria scrimei românești, impunându-se în proba de floretă.
Ionel Drîmbă, primul din dreapta, alături de colegii din echipa de floretă a României - Foto: cosr.ro
„Cu echipa de floretă a României a cucerit titlul mondial în 1967, la Montreal și medalia de bronz la CM de la Havana, din 1968. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice.
În 1968, la Mexico City cucerește prima medalie de aur din istoria scrimei românești - titlul olimpic la floretă individual.
În 1968 și 1969, a fost desemnat „floretistul numărul 1 al lumii”, este descrierea extrem de sărăcăcioasă făcută de Comitetul Olimpic Român unui mare campion.
Citește și: Campionul olimpic care moare, uitat, la 10.000 km de România. Nimeni nu știe data și cauza decesului
„S-a stabilit în străinătate în 1970, activând mai întâi în Germania, apoi în Statele Unite ale Americii, iar în final, în Brazilia, unde și-a petrecut ultimii ani din viață.
După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor de scrimă”, mai scrie cosr.ro, în prezentarea pe care i-o face acestuia.
Dar viața lui Drîmbă s-a schimbat total, după ce regimul comunist nu și-a onorat promisiunile făcute pentru performanța obținută la Olimpiada din Mexic.
I s-a promis o mașină Fiat și o sumă de bani, în jur de 25.000 de lei. Nu avea să le primească. Acest lucru l-a făcut să se decidă să plece definitiv din țară.
Nemulțumit, a fugit în Republica Federală Germană, în 1970, în timp ce era în Paris pentru Challenge-ul Martini, o etapă de Cupa Mondială.
A plecat de la un dineu oficial și s-a refugiat la ambasada vest-germană. Prin urmare, numele său a fost șters din statisticile și documentele oficiale.
În 1980, în cartea „Aur olimpic românesc”, dedicat sportivilor care au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice, numele timișoreanului nu figurează nicăieri.
După ce a părăsit țara, a fost doi ani profesor de scrimă la Ulm, după care s-a stabilit peste Atlantic, continuându-și activitatea în Venezuela și Brazilia. Interesant este că nu a mai dorit să concureze după plecarea în Occident, deși avea doar 28 de ani.
După Revoluție, în urma episodului petrecut la alegerea noului președinte COSR, deși abia așteptase să revină în țară, Ionel Drîmbă s-a întors, plin de dezamăgire, în Brazilia.
Acolo moare singur și uitat, la doar 64 de ani, în 20 februarie 2006. Nu se știe exact cauza morții sale, iar asta adâncește misterul decesului.
Mai puțin cunoscut este și faptul că Ionel Drâmbă a fost căsătorit cu o sportivă de renume. Mai precis, scrimera Ileana Gyulai, dublu laureată cu bronz olimpic la Mexico 1968 și München 1972 și campioană mondială cu echipa de floretă a României și vicecampioană mondială la individual, în 1969, în Cuba.
În 1969, în Cuba, a devenit campioană mondială cu echipa de floretă a României și vicecampioană mondială la individual.
Dar mariajul lor a luat sfârșit în urma rămânerii lui Ionel Drîmbă în Vest. Ileana Gyulai s-a recăsătorit ulterior, în 1975, cu marele antrenor de fotbal, Emeric Jenei, după ce acesta fusese părăsit de actrița Vasilica Tastaman pentru Dan Tufaru.
Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul care i-a „furat” soția unui mare antrenor de fotbal
Ionel Drîmbă, în ciuda destinului trist și zbuciumat, merită mult mai mult decât uitarea ce s-a așternut peste numele său, ca o cămașă de forță.
Fără el, fără moștenirea sa sportivă, probabil că nici mari talente precum Mihai Covaliu, actualul președinte COSR sau Ana Maria Brânză, nu ar mai fi apărut și strălucit în lumea scrimei.