Bogdan Deac a remizat cu Alireza Firouzja, în runda a cincea a primei etape a Grand Chess Tour 2022

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.05.2022 - 09:31
Bogdan Deac remiză cu Alireza Firouzja, în runda a cincea a primei etape a Grand Chess Tour 2022

Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat luni cea de-a cincea rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

SHARE

Runda s-a încheiat cu victoria lui Fabiano Caruana în faţa azerului Shakhriyar Mamedyarov, câștigătorul de anul trecut al trofeului de la Bucureşti. Șahistul român, Bogdan Deac a reușit o remiză cu francezul de origine iraniană Alireza Firouzja, numărul doi în lume. Restul rezultatelor au fost după cum urmează:

▪        Levon Aronian – Wesley So ½ - ½

▪        Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½

▪        Bogdan Deac – Alireza Firouzja ½ - ½

▪        Fabiano Caruana – Shakhriyar Mamedyarov 1-0

▪        Richard Rapport – Leinier Dominguez ½ - ½

Ambasadorul Superbet, fostul baschetbalist Virgil Stănescu, a făcut prima mutare la partida dintre Bogdan Deac - Alireza Firouzja, dând startul simbolic al celei de-a cincea runde a competiției.

Cronica rundei a cincea

Levon Aronian – Wesley So ½ - ½

S-a jucat o variantă simetrică din deschiderea engleză, care a asigurat un avantaj minim jucătorului cu piesele albe. Wesley este un artist, când vine vorba de apărarea pozițiilor mai dificile, reușește să aleagă cele mai “curate” continuări care să nu-i pericliteze siguranța poziției. Astfel, după numai 39 de mutări, fișele s-au semnat, iar rezultatul de egalitate a fost consemnat.

Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½

Marele maestru rus a ales o variantă mai rară din deschiderea siciliană, încercând să-l surprindă pe Maxime. Reprezentatul Franței a reacționat foarte bine, iar în jocul de mijloc nu părea să mai aibă vreo dificultate. Mai mult decât atât, a ajuns într-un final care îi oferea o oarecare inițiativă. Nepo nu a mai făcut erorile din runda precedentă și a fost mult mai atent în momentele care păreau dificile. După 38 de mutări, s-a ajuns la repetarea poziției și partida s-a încheiat remiză.

Bogdan Deac – Alireza Firouzja ½ - ½

Prima piesă s-a schimbat abia la mutarea 18. A fost o partidă extrem de tensionată, în care ambii jucători au încercat să-și etaleze atuurile. În jocul de mijloc care părea că este dominat de către Bogdan, pe fondul crizei reciproce de timp, numărul 3 mondial a reușit să obțină avantaj material.Chiar dacă la un moment Alireza părea că se va desprinde și va fi câștigătorul partidei, marele maestru român nu a lăsat garda jos. Poziția fragilă a regelui negru și buna coordonare a pieselor albe, au făcut ca Bogdan să termine la egalitate cu marele maestru francez.

Fabiano Caruana – Shakhriyar Mamedyarov 1-0

Celebra apărare Petrov a fost iarăși pe tabla de joc. După deschidere părea că vom asista la o remiză rapidă, dar piesele lui Shakh erau încă necoordonate. Fostul challenger la titlul mondial a profitat din plin de micile ezitări ale azerului și a reușit să-și majoreze avantajul. Fabiano a continuat să pună presiune pe adversar și să fie extrem de precis în momentele cheie. După o serie de 10 mutări consecutive în care a reușit să evite șahul-etern, Mamedyarov s-a văzut nevoit să se recunoască învins.

Richard Rapport – Leinier Dominguez ½ - ½

Marele maestru maghiar a surprins încă o dată audiența. La mutarea a doua a ales să joace Cal e2, idee care a fost aleasă de doar 45 de ori din 9 milioane de partide înregistrate în baza de date. Cu toate acestea, jucătorul de origine cubaneză a reacționat ca un profesionit desăvârșit și a reușit să egaleze ușor. Finalul rezultat nu a pus probleme vreunui jucător și partida s-a încheiat la egalitate.

Clasamentul după runda a cincea:

1 Wesley So 3,5p

2-4 Bogdan Deac 3p; Levon Aronian 3p; Maxime Vachier-Lagrave 3p;

5-6 Fabiano Caruana 2,5p; Ian Nepomniachtchi 2,5p

7-9 Alireza Firouzja 2p; Richard Rapport 2p; Leinier Dominguez 2p;

10  Shakhriyar Mamedyarov 1,5p

Eveniment caritabil, marți, dedicat șahului

Astăzi, în ziua liberă din cadrul competiției, la Sheraton Bucharet Hotel (Platinum Ballroom) se organizează un eveniment caritabil, la care publicul larg, iubitor al acestui sport al minții, are ocazia să joace șah în echipă cu un Grand Master (GM).

 

Evenimentul durează două ore și începe la ora 11.00. Zece mari maeștri internaționali ai șahului, printre care și participanți în etapa Superbet Chess Classic România 2022, vor concura în echipe mixte de câte doi jucători, într-un format inedit (1 GM + 1 amator). Cei zece GM, participanți în cadrul evenimentului sunt:

·        Fabiano Caruana (SUA –  cel mai tanar Grandmaster din istoria Americii, locul 2 in clasamentul FIDE)

·        Wesley So (SUA – actualul campion mondial la șah aleatoriu, locul 8 în clasamentul FIDE, la acest moment)

·        Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan – locul 10 mondial la șah clasic, câștigătorul etapei de la București din 2021)

·        Leinier Dominguez (SUA –  al patrulea cel mai bun jucator al Statelor Unite, la acest moment)

·        Maxime Vachier-Lagrave (Franța – cel mai bun jucător de șah al Franței)

·        Alexander Onischuk (Ucraina – câștigător al Campionatului American de Șah în 2006)

·        Anastasiya Karlovich (Ucraina –  GM, jurnalist, promoter și fotograf; a fost medaliată la campionatele din Europa și Ucraina)

·        Natalia Zhukova (Ucraina –  de două ori campioană europeană la șah feminin)

·        Bogdan Deac (România – cel mai bun jucător de șah al României, locul 59 mondial)

·        Constantin Lupulescu (România – GM și al doilea cel mai bun șahist al României, la ora actuală)

Condiția de înscriere la acest eveniment caritabil este o donație minimă, în valoare de 2.000 RON. Donațiile pot fi făcute AICI. Fondurile colectate în cadrul evenimentului vor fi dublate, în final, de către Fundația Superbet și direcționate apoi către refugiații din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te