Bani iranieni au intrat în fotbalul spaniol. Un fost mare fotbalist spaniol este implicat

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.10.2023 - 16:39
Bani iranieni au intrat în fotbalul spaniol - Foto: Profimedia Images

La Liga, din Spania, a primit bani iranieni, printr-o companie-fantomă, înființată de un iranian, cu documente dominicane. Aceasta a semnat în La Liga un contract de sponsorizare cu compania iraniano - sud-africană de telecomunicații MTN Irancell.

SHARE

Să scoți bani din Iran, țara aceasta sancționată global, nu este deloc ușor. Iată cum a făcut posibil asta un program de „cetățenie prin investiție”, care a fost folosit pentru sifonat sume imense de bani iranieni.

Fernando Morientes, fostul atacant de top al clubului Real Madrid, a stat într-o sală de conferințe plină din Teheran. În fața unei imagini cu ayatollahul Khamenei, liderul suprem al țării, Morientes a aruncat o minge de fotbal cu autograf unei mulțimi care aplauda.

Bani iranieni au intrat în fotbalul spaniol

Era decembrie 2017, iar prima ligă de fotbal a Spaniei, La Liga, tocmai intrase în parteneriat public cu MTN Irancell, gigantul de telecomunicații deținut de stat, al Iranului.

Și Morientes, ambasador al mărcii, pentru La Liga, a fost bucuros să-și vândă strălucirea, în cadrul procedurilor, conform OCCRP, cel mai mare consorţiu de jurnalişti de investigaţie din lume.

Până în acel moment, de ani de zile, se raportase pe scară largă că proprietarul majoritar iranian al MTN Irancell era el însuși deținut de entități legate de Ministerul Apărării și de Gărzile Revoluționare Islamice (IRGC).

Printre demnitarii de la ceremonia din Teheran a fost Mostafa Ajorlu, un comandant al Gărzilor Revoluţionare, care este unul dintre cei care i-au ameninţat pe jucătorii iranieni care au susținut protestele antiguvernamentale recente.

Citeşte şi: Iranul, exerciții militare la scară largă. Opoziția iraniană din România cere sancționarea regimului

Din perspectiva La Liga, parteneriatul cu MTN Irancell a oferit accesul la o piață iraniană profitabilă. Contractele văzute de reporteri arată că MTN Irancell s-a angajat să plătească La Liga 10% din profitul obținut de la abonații care au urmărit fotbalul spaniol, pe canalul său online, plus aproximativ 900.000 de dolari, în aproximativ trei ani.

Dar, din cauza sancțiunilor de lungă durată impuse de SUA sectorului bancar al Iranului, scoaterea banilor din țară ar putea fi problematică chiar și pentru grupul MTN, din Africa de Sud, acționar minoritar la MTN Irancell, a menționat în raportul său anual din anul 2021 că a avut probleme cu repatrierea numerarului de la partenerii săi iranieni.

Pe Instagram, MTN Irancell îi prezintă „micul erou al Iranului [jucătorul de tineret Arat Hosseini] și starul fotbalului spaniol, Luis Garcia, în tabăra Irancell-La Liga [de fotbal].

Într-o încercare aparentă de a ocoli această problemă, La Liga a primit cel puțin o plată MTN Irancell, de la o companie înființată în Hong Kong, deținută de un intermediar iranian, arată documentele divulgate văzute de OCCRP.

Citeşte şi: Putin îl trimite de urgență pe Lavrov la Teheran. Iranul poate declanșa un război la scară globală

Acest intermediar cumpărase un pașaport din Republica Dominicană, o mică țară din Caraibe, cu o afacere înfloritoare bazată pe obţinerea de bani pentru cetățenie - aşa-numitele "paşapoarte de aur". Acest pașaport a fost folosit pentru a înființa compania-paravan, care a direcționat plata iraniană către La Liga.

Sancţiuni

Ulterior, guvernul SUA a sancționat o companie similară deținută de același intermediar – și înființată, de asemenea, cu un pașaport dominican – pentru facilitarea vânzării a zeci de milioane de dolari de produse petrochimice iraniene.

Într-un răspuns la întrebări, un avocat care reprezintă La Liga a spus că liga „nu cunoaște vreo legătură între relația contractuală pe care a menținut-o în trecut cu MTN Irancell și crearea oricăror companii, de către deținătorii de pașapoarte dominicane, la care vă referiți”.

Citeşte şi: Trupele americane atacate cu drone în Irak. Alertă la Washington din cauza milițiilor Iranului

Reprezentantul a descris relația La Liga cu MTN Irancell drept un contract de sponsorizare, care a permis „numeroase promovări ale fotbalului spaniol [să fie], efectuate în Iran, unde există o mare dragoste pentru fotbal, în rândul populației sale tinere”.

El a scris că acordul se încadrează într-o relație preexistentă cu MTN Group, în Africa, că s-a încheiat cu ani în urmă și că, „în prezent, nu există nici o relație cu MTN sau MTN Irancell”.

Anunț pentru "tabăra Irancell/La Liga", pe Instagram

Pe Instagram, MTN Irancell își face reclamă, vorbind despre „tabăra Irancell/La Liga” pentru tinerii jucători iranieni. Exprimarea aceasta este relativ ciudată. Jucătorii de fotbal nu se duc în tabără, ci în cantonament, militarii ajung uneori să fie cantonaţi în tabere.

Liga spaniolă „a respectat reglementările UE privind sancțiunile, în legătură cu contractul MTN Irancell”, a adăugat el, menționând că MTN Irancell „nu a fost niciodată o entitate sancționată”.

La momentul la care relația a început, în anul 2017, a scris el, „acordul nuclear iranian semnat în anul 2015 era în plină vigoare și avea efecte, având ca rezultat ridicarea sancțiunilor economice internaționale. În plus, nu au existat sancțiuni pentru sportul profesionist, pentru contractele de sponsorizare legate de promovarea sportului profesionist.”

Cum este legat MTN Irancell de complexul militar al Iranului

MTN Irancell este un joint venture între MTN Group, din Africa de Sud, o companie importantă de telecomunicații, cu 49% din acțiuni, și o companie iraniană, cu 51% din acțiuni. Compania iraniană este deținută de entități legate de Ministerul Apărării și de Gărzile Revoluționare Islamice.

Deși înregistrările privind proprietatea corporativă iraniană nu sunt disponibile pentru a verifica aceste aranjamente, acestea sunt atestate în rapoartele mass-media occidentale și iraniene, în comentariile experților, în notificările de sancțiuni ale Trezoreriei SUA și în dosarele legale, care se întind pe mulți ani.

Drumul Dominicanelor

Sancțiunile SUA ar fi îngreunat instituțiile iraniene să mute bani prin mare parte din sistemul financiar internațional, au spus experții.

„Pur și simplu, nu poți executa nici o tranzacție internațională normală, convențională, dacă este o parte iraniană de cealaltă parte”, a spus Mahdi Ghodsi, economist specializat în Iran și sancțiuni, la Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena.

Totuşi, „orice lucru care este ilegal în SUA este de facto ilegal pentru restul sistemului bancar internațional, deoarece SUA este guvernatorul major al sistemului bancar internațional”.

Paşapoartele de aur

În loc să parcurgă rutele financiare dominate de SUA, MTN Irancell a folosit intermediari, cu așa-numitele „pașapoarte de aur” din Dominica, pentru a transfera cel puțin o plată, din Iran în Spania, arată documentele.

Doi bărbați, Hossein Mohammadrezaei și Pedram Pirouzan, conduceau o afacere de schimb valutar, numită Pedram Pirouzan and Partners, în Damavand, un oraș mic, de lângă Teheran.

Mohammadrezaei a cumpărat programul de cetățenie prin investiție al Republicii Dominicane, achiziționând un pașaport de Dominica, în anul 2017, iar partenerul său, Pirouzan, a obținut și el un pașaport, la o dată necunoscută.

Folosind aceste documente, ei au înființat apoi companii fictive, în întreaga lume. Una dintre aceste companii a facilitat vânzări de petrochimie iraniene către China, în valoare de zeci de milioane de dolari, și a fost sancționată de SUA, în anul 2022.

Petroplanuri

ML Holding Group Ltd., cu sediul în Hong-Kong, a fost înființată de Hossein Mohammadrezaei în septembrie 2020. A fost sancționată anul trecut, pentru că a ajutat la „facilitarea vânzărilor de produse petrochimice iraniene către China în valoare de zeci de milioane de dolari”, potrivit Trezoreriei SUA.

Compania ar fi livrat țiței pentru Compania Petrochimică din Golful Persic (PGPICC), una dintre cele mai mari companii petroliere din Iran.

PGPICC a fost ea însăși sancționată în anul 2019, pentru că era deținută sau controlată de o companie care a oferit sprijin financiar unei firme iraniene de inginerie, controlată de Gărzile Revoluţionare, numită Khatam al-Anbiya.

Rerutare globală a banilor

O altă entitate a fost folosită pentru a permite o plată de 65.000 de euro, efectuată de către MTN Irancell, către La Liga.

O chitanță emisă de MTN Irancell și obținută de reporteri arată că Pedram Pirouzan și Partners au transferat fondurile fie în martie, fie în mai 2019, în perioada în care Gărzile Revoluţionare Iraniene au fost etichetate ca grup terorist, de către SUA.

Dar, deși plata a fost aranjată de o casă de schimb valutar iranian, un bon de transfer bancar, obținut de reporteri, arată că a fost trimis dintr-un alt colț al globului.

Pe 18 martie, La Liga a primit o plată pentru aceeași sumă de 65.000 de euro, de la o companie din Hong Kong, Lonking Industrial, care fusese înființată de Mohammadrezaei folosind pașaportul său dominican.

Un bon de transfer către La Liga, la Banco Santander

Un bon de transfer arată că Lonking Industrial, a lui Mohammadrezaei, a trimis 65.000 de euro, în La Liga. Firma – care, la fel ca multe companii din Hong Kong asociate cu Iranul, avea o adresă în orașul Yiwu, din China Continentală – a trimis banii în contul La Liga de la Banco Santander, din Spania, dintr-un cont de la banca Huaxia, din China.

Partea de jos a bonului de transfer electronic include o ștampilă informativă scrisă nu în chineză, ci în farsi, limba principală vorbită în Iran.

Ca răspuns la întrebările reporterilor, reprezentantul La Liga a scris că organizația nu a auzit de Mohammadrezaei și Pirouzan sau de afacerile lor de transfer de bani.

Mohammadrezaei și Pirouzan nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Banco Santander a refuzat să comenteze. Banca Hua Xia nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te