Zi decisivă pentru o nouă creștere de pensie, în Parlament. Vizați: pensionarii cu grupe de muncă!

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.10.2024 - 14:51
Zi decisivă pentru o nouă creștere de pensie, în Parlament. Vizați: pensionarii cu grupe de muncă! - Foto: Freepik
Zi decisivă pentru o nouă creștere de pensie, în Parlament. Vizați: pensionarii cu grupe de muncă! - Foto: Freepik

Zi decisivă pentru o nouă creștere de pensie, în Parlament. Vizați: pensionarii cu grupe de muncă! Ce document este la vot în Parlament și le aduce beneficii pensionarilor care au lucrat în condiții grele de muncă.

SHARE

Zi fierbinte în Parlament unde o modificare la legea pensiilor ar trebui discutată în 4 comisii. Newsweek a scris că o inițiativă legislativă care acordă un punctaj suplimentar celor care au muncit în grupe de muncă și în condiții grele a trecut de Seanat. 

De asemenea, a trecut de 2 comisii din Camera Deputaților, iar acum este la vot în alte 4. În total e nevoie de votul a 10 comisii și „consilii” înainte să ajungă la votul final din Camera Deputaților.

Zi decisivă pentru o nouă creștere de pensie, în Parlament. Vizați: pensionarii cu grupe de muncă!

Newsweek a scris prima oară pe subiect în LINK de mai jos:

Citește și: DOCUMENT Senatul aprobă o nouă creștere de pensie. Ce categorii de pensionari pot lua bani în plus?

Pensie diminuată au primit pensionarii care au muncit în condiții grele și foarte grele. Noua lege a pensiilor a scos la iveală și disfuncționalități ale sistemului care au tăiat din veniturile pensionarilor care au lucrat în mine sau fabrici.

Mai exact, Legea 360/2023 se bazează pe principiul contributivității și a anilor mulți munciți. În cazul persoanelor care au grupa I de muncă sau a II-a nu se poate pune problema de ani mulți deoarece vorbim de condiții speciale. 

Astfel, deciziile pensionarilor au venit cu tăieri de mii de lei.

Chiar dacă acești pensionari au rămas cu pensia cea mai mare în plată vor rămâne cu veniturile înghețate mulți ani. Astfel, pentru a veni în sprijinul pensionarilor, a fost propusă o lege care să le acorde pensionarilor care și-au desfășurat activitatea profesională în domenii de risc să poată beneficia de legi adaptate.

Inițiativa oferă un punctaj suplimentar celor care au avut grupe de muncă și condiții speciale. Implicit pensia acestora ar urma să se mărească. Ei au muncit mai puțini ani între 20 și maxim 35 de ani.

Pensie crescută de viitorul Parlament

„În cazul beneficiarilor care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și II de muncă, respectiv în condiții speciale sau deosebite de muncă, precum și ai beneficiarilor pensiilor de invaliditate, conform legilor aflate în vigoare la momentul pensionării, valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de  pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiului de cotizsare cu reducerea vârstei standard de pensionare, după caz, prevăzute de legea în vigoare la data pensionării”, spuine inițiativa.

Citește și: Zero lei pensie pentru sute de mii de pensionari. Șase situații blochează sistemul Casei de Pensii

Ce pensie crește potrivit documentului?

„Totodată, se urmăreşte includerea persoanelor prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 360/2023 în categoria celor care beneficiază de un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţiile respective, stabilirea unui mod de calcul diferit al valorii punctului de referinţă prevăzute la art. 83 alin. 
(1) din Legea nr. 360/2023, în cazul beneficiarilor care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a Il-a de muncă, respectiv în  condiţii speciale şi/sau deosebite de muncă, precum şi al beneficiarilor de pensie pentru invaliditate, conform legilor aflate în vigoare la momentul pensionării, ca, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţiile speciale prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. b), mai mici de 
15 ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai mici de 17 ani în zona II de expunere la radiaţii, aceste stagii să poată fi cumulate proporţional perioadei realizate în fiecare zonă de expunere la radiaţii (în loc ca acestea să se cumuleze 
considerându-se stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii)”, se arată în document.

Cine decide creșterea de pensie?

Conform dispoziţiilor art.75 din Constituţia României, republicată şi ale  articolul 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Camera Deputaţilor este  Cameră decizională. 

Newsweek urmărește traseul acestei inițiative în Camera Deputaților. Inițiativa trebuie să obțină între 8 și 10 avize de la diverse Comsii. Newsweek a putut constata că „în urma dezbaterilor, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui aviz favorabil”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te