Ajutor de la stat de 1.500 de lei pentru copii. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a propus programul „Un copil, un zâmbet”, pentru sprijinirea financiară a copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 până la 18 ani.
Banii pot fi folosiți pentru efectuarea de consultații, proceduri medicale stomatologice, inclusiv aplicarea de dispozitive ortodontice.
Citește și: Casa de Pensii pune la cheltuieli mai mari pe acești pensionari din 1 ianuarie. Pe ce se duc banii?
Vouchere de 1.500 de lei pentru familii, în 2025. Cine beneficiază și cum pot fi folosiți banii?
Conform acestui proiect, ajutorul de la stat va veni sub forma unui voucher digital în valoare de 1.500 de lei.
Începând cu anul 2025 se acordă sprijin financiar pentru maximum 10.000 de copii.
Citește și: Când intră banii pe cardurile de alimente în decembrie? În anumite orașe se fac plățile mai repede
Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi eligibile, se arată în proiect.
Cine beneficiază?
Beneficiază de acest program copiii minori cu cetățenie română, cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, copii identificați cu probleme dentare și care au indicație de la medicul stomatolog sau ortodont pentru efectuarea de investigații.
Citește și: Ce documente depui ca să iei ajutor de încălzire? Ce pensie maximă poți avea ca să iei banii?
De asemenea, cel puțin unul dintre părinții copiilor trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România, iar veniturile lunare ale familiei nu trebuie să depășească 8.000 lei net.
Consultațiile, investigațiile și procedurile trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală stomatologică de pe teritoriul României, autorizată să desfășoare acest tip de activități.
Termenul „familie” se referă la părinți sau la un părinte, împreună cu copiii lor de până la 18 ani, aflați în întreținerea acestora sau încredințați în vederea adopției.
Unde se depun documentele?
Ajutorul financiar se acordă pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere a părintelui sau tutorelui beneficiarului, însoțite de documentele doveditoare.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să certifice faptul că în cursul anului 2025 nu s-a mai acordat sprijin financiar prin intermediul unui alt program, cu acelaşi scop, finanţat din fonduri publice.
Citește și: Pensia pentru limită de vârstă, creștere spectaculoasă. Ce bani iau acești pensionari la indexare?
Documentele se depun în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale administrate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.