Ministrul Bucura Oprescu a trecut prin momente complicate. Inițiatoarea legii pensiilor a fost prezentă în Senat. Opoziția a depus o moțiune de cenzură împotriva ministrului muncii.
Citeşte şi: Pensiile speciale, tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 lei. Crește și vârsta de pensionare
În mod surprinzător, moțiunea a trecut, deși PNL-PSD-UDMR au majoritate în parlament.
Va fi demisă Bucura Oprescu, care a făcut noua lege a pensiilor? Moțiunea împotriva ei a trecut la Senat
Multă lume se întreabă ce se întâmplă cu ministrul și dacă va fi demisă. Răspunsul este negativ. CCR s-a pronunțat clar în acest sens:
„În susţinerea neconstituţionalităţii prevederilor art.157 alin.(2) din Regulamentul Senatului, se arată că obligativitatea moţiunilor simple încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, „Parlamentul neavând calitatea să decidă asupra unor chestiuni care ţin exclusiv de organizarea şi funcţionarea Guvernului.
Autorii sesizării consideră că „Legiuitorul constituţional, în respectul principiului echilibrului puterilor în stat, nu a înţeles să dea o finalitate obligatorie hotărârilor Senatului, prin care se consemnează rezultatul unei moţiuni simple”.
Nici Regulamentul Camerei Deputaţilor nu prevede obligativitatea pentru Guvern a hotărârilor Parlamentului, fapt ce demonstrează că „Guvernul are decizia cu privire la aplicarea măsurilor referitoare la problemele de politică internă dezbătute în cadrul moţiunii”, arată CCR. Detalii AICI
Ce a declarat ministrul muncii despre pensii?
Ministrul muncii, Bucura Oprescu, și-a apărat legea pensiilor despre care a spus că a fost un succes.
Ați auzit despre necesitatea ca pensiile să crească. Noi am reușit să eliminăm limita de 9,4%, care ar fi blocat creșterea până în 2070.
Astfel, procentul din PIB al pensiilor plătite din bugetul de stat a fost reglat, iar din 2024 avem un procent de 9,4%. Aceasta înseamnă că, prin adoptarea noii legi, am permis creșterea pensiilor.
Citeşte şi: Tăierea pensiilor speciale, votată în Parlament. Pensiile speciale rămân astronomice - 21.000 de lei
S-a spus despre procentul de 13,8% + 27%, și veți vedea că datele sunt conforme cu cele de la INS. S-a făcut și valorificarea veniturilor nepermanente.
Este important să recunoaștem aceste venituri nepermanente, pentru ca românii să își poată valorifica toate veniturile din perioadele de activitate”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Detalii despre discursul Simonei Bucura Oprescu în LINK de mai jos:
Citește și: Ministrul Muncii, anunț despre creșterea pensiei și Mica recalculare: „Valorificăm toate veniturile”