Țara unde bărbații sunt egali cu femeile și la treburi casnice. Schimbă scutecele, gătesc, fac curat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.09.2023 - 16:34
Tații pot să facă și treburi casnice Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Bărbații adevărați împart treburile casnice. Este o deviză dintr-o țară europeană. Și este real. Acolo este o obișnuință ca și bărbații să schimbe scutece, să gătească să meargă la grdiniță după copii.

SHARE

Pe măsură ce ne-am întors cu toții, fizic, la locurile de muncă, s-a dovedit că treburile casnice rămân tot pe umerii femeilor. Însă, într-o țară europeană, femeile și bărbații sunt egali și din acest punct de vedere. 

În plus, toți copiii din acel stat merg la grădiniță plătită de stat încă de la vârsta de 10 luni. 

Țara unde bărbații sunt egali cu femeile și la treburi casnice. Schimbă scutecele, gătesc, fac curat

Un sondaj britanic privind atitudinile sociale tocmai a fost publicat și arată că, deși majoritatea celor care au răspuns la întrebări sunt de acord că în cazul cuplurilor de adulți care împart o casă ar trebui ca fiecare să presteze în mod egal treburi casnice , două treimi dintre ei au recunoscut că femeile au ajuns să facă mult mai mult.

Există o țară unde lucrurile stau altfel.

În Danemarca ambele sexe lucrează și sunt plătite cu un salariu decent. Iar de la vârsta de 10 luni, toți copiii merg la grădiniță subvenționată de stat. Majoritatea instituțiilor și birourilor de grădiniță sunt deschise de la 8:00 până la 16:00, iar acest lucru a definit modul în care lucrează danezii.

Citește și: Tații au „efect unic” asupra rezultatelor școlare ale copiilor. Ce trebuie să facă doar 10 minute/zi

Așa că chiar și CEO-ul unei companii are voie să spună într-o întâlnire la ora 16:00: „Trebuie să plec să iau copiii și să pregătesc cina”. Și se duc acasă să mănânce în familie.

Mesele sunt ceva pe care îl luați împreună în Danemarca și nu am mânca niciodată în fața televizorului. Finlandezii, islandezii, norvegienii și suedezii acordă, de asemenea, prioritate orelor de masă în familie. 

Cei mai mulți danezi sunt, de asemenea, foarte mândri de casele lor, așa că nu îi deranjează să facă ”o rundă cu un aspirator”. Și asta pentru că danezii iubesc o casă minimalistă șic, așa că nimeni nu suportă dezordinea sau pânzele de păianjen.

Citește și: De ce procentul elevilor care nu înțeleg ce citesc e de 3 ori mai mare în România decât în Finlanda

Concediul parental generos și grădinița subvenționată, finanțate din impozite, este un semn că femeile nordice sunt mai bine sprijinite. Tați din toate țările nordice schimbă scutecele, gătesc și fac cursa de grădiniță – atât de mult încât orice tată care nu o face nu este privit ca un bărbat adevărat.

Suedia a fost prima țară care a introdus concediul parental partajat, în 1974, iar tații suedezi folosesc cel mai mult concediu parental din lume.

La sfârșitul anilor 1950, în Suedia existau un milion de „casnice”, potrivit Agenției Suedeze de Asigurări Sociale. Acum termenul este practic învechit – și nu există nicio dorință din partea femeilor de a se întoarce acolo.

Aproape fiecare tată își petrece timpul acasă acum. Dacă nu, este considerat un pic ciudat. Există chiar și o poreclă, latte papas , folosită pentru a-i descrie pe tații bine înfățișați care petrec în cafenele cu un copil în ”marsupiu”. Aceasta nu a fost o schimbare condusă de tați. Schimbarea s-a produs pentru că politicienii au îndrăznit să facă forță pentru ea.

Citește și: Finlanda are cea mai bună „școală” și zero medalii la Olimpiadă. România: 14 medalii, 50% analfabeți

Egalitatea este acum înrădăcinată în cultura nordică – nu e de mirare că aceste țări sunt cele mai fericite din lume . Egalitatea funcționează, se arată într-un articol publicat pe The Guardian

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te