Sute de români au rămas fără bani după ce au primit acest mesaj pe telefon. Cum au fost păcăliți?

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.04.2024 - 20:35
Sute de români au rămas fără bani după ce au primit acest mesaj pe telefon. Cum au fost păcăliți? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Sute de români au rămas fără bani după ce au primit acest mesaj pe telefon. Iată cum au fost păcăliți.

SHARE

O nouă escrocherie a apărut în România. Sute de oameni au reclamat faptul că au fost păcăliți după ce au primit pe telefonul mobil un mesaj de la numărul 1762. Metoda folosită de hoții virtuali este foarte ingenioasă, suscitând atenția posibilelor victime.

Sute de români au rămas fără bani după ce au primit acest mesaj pe telefon. Cum au fost păcăliți?

Tot mai mulți români au reclamat în ultima perioadă faptul că au primit un mesaj de la 1762, în care li se spune că au câștigat un cadou în valoare de 400 de lei „în cinstea zilei de naștere a companiei”. Culmea este că despre așa zisa companie nu se specifică nimic, însă aceasta le sugerează oamenilor să spună codul promo 7737 la numărul de telefon 0312295618, astfel putând să intre în posesia premiului.

În ultima perioadă, sute de reclamații au fost făcute de către români, după ce au primit mesaje de la numere necunoscute, în special de la 1762. Prin intermediul acestor mesaje, oamenii sunt anunțați că au câștigat un premiu în valoare de 400 de lei. Ulterior, ei sunt direcționați să sune la un alt număr de telefon pentru a intra în posesia premiului.

Citește și: Categoria de români care poate beneficia de 2.000 lei până în 2027. Pentru ce pot fi folosiți banii?

Mai exact, cei care sună la numărul 0312295618 au șanse foarte mari să fie păcăliți să cumpere diferite produse pentru a beneficia de reducerea promisă în mesaj. Totodată, celor care sună li se cer datele personale, dar și datele cardului pentru plată.

De fapt, este vorba despre un magazin online care acționează incognito, fără a da detalii despre cine este în spatele afacerii, despre ce companie este vorba și de unde au numerele de telefon al persoanelor pe care le contactează.

Mai multe persoane care au căzut victime acestui magazin au povestit pe unknownphone.com și listaabonatilor.ro experiența pe care au avut-o. Oamenii au explicat că cei care sună la acest număr de telefon pot rămâne fără bani în conturi sau se pot alege cu o plată mai mare la factură.

„Periculos. Vor să atragă oamenii în capcană, trimit permanent sms, suna, cer coduri. Sper ca Politia să îi oprească.”, a scris o persoană care a primit acest gen de mesaj de la numărul 1762.

Avertismentul autorităților

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat românii despre escrocheriile online și cum se pot proteja de acestea.

„Atenție! Nu putem să credem tot ce vedem și auzim în online, având în vedere vremurile actuale.

Fenomenul Deepfake a schimbat pentru totdeauna peisajul fraudelor online. Din acest motiv, echipa DNSC și-a propus ca astăzi, de Ziua Internațională a Păcălelilor, să sublinieze acest lucru printr-un exemplu concret.

Deși clipul de mai jos pare, la o primă vedere, autentic, acesta este un fals, alterat cu ajutorul tehnologiei de tip Inteligență Artificială, pentru a reda informații neveridice. La o analiză mai atentă, ies în evidență anumite semne care indică falsitatea clipului.

Citește și: Ce fotbalist român a jucat în Liga Campionilor, și-a pierdut averea și a „sfârșit” șofer de TIR?

Directoratul nu vă va cere niciodată detaliile contului sau a cardurilor bancare, însă infractorii din online o pot face, chiar prin imaginea noastră sau a altor instituții, folosindu-se de Deepfake. Din acest motiv, vigilența în online este un aspect pe care toți utilizatorii trebuie să îl aibă în vedere.

Pentru a combate acest fenomen, echipa echipa DNSC a lansat Ghidul Deepfake, un material informativ care vă oferă toate instrumentele necesare pentru a identifica și a vă proteja de aceste falsuri care apar din ce în ce mai des în mediul online.

Ghidul poate fi accesat, descărcat și partajat de pe site-ul DNSC, prin următorul ghidul deepfake.”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te