Pensionarii care nu au primit niciun ban la pensie la Marea Reclaculare au apelat la avocați.
Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță care pensii cresc cu încă 1.000 lei până de Paște. O nouă recalculare
Ei contestă formula de recalculare care le-a scăzur pensia.
Citește și Pensiile a 130.000 de români se majorează! Recalcularea aduce sume mai mari pentru o categorie clară
Sute de dosare de pensie au ajuns la CCR. „Am pierdut 1.000 lei”. Cum e blocată creșterea pensiilor?
Chiar dacă ei au rămas cu pensia veche, aflată în plată, nu vor mai primi bani în plus la indexările de la fiecare 1 ianuarie.
Citește și: Pensiile se vor înjumătăți pentru că statul nu mai are bani. Fiecare pensionar va pierde 1.000 lei
Cei mai dezavantajați de această lege sunt pensionarii care au grupe de muncă și care au muncit în condiții grele deoarece ei au ieșit mai repede la pensie față de alți angajați din sistemul public.
Citeşte şi: OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
În septembrie 2024 când li s-a aplicat noua lege a pensiilor, pensionarii au pierdut și mii de lei de lei la pensie. Cele mai mari pierderi au fost de 3.000 de lei așa cum se vede din adeverința cu noua pensie primită din septembrie de un pensionar.
Legea pensiilor la CCR
Văzând că nicio contestație la casele de pensii nu funcționează și nu primesc banii înapoi, pensionarii au decis să conteste noua lege la CCR.
Nici aici dosarele de pensie nu au înaintat prea mult. În prezent sunt peste 400 de contestații depuse și numărul lor crește considerabil deoarece sunt foarte multe persoane care au avut condiții grele de muncă.
Citește și: Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
„Numărul dosarelor înregistrate la CCR, privind sesizări de neconstituționalitate ale Legii nr. 360/2023, a ajuns la 400. În nici unul dintre ele nu este stabilit încă termen de judecată”, a spus un pensionar.
Cei care au contestat noua lege a pensiilor spun că ar trebui să primească banii retroactiv. La unii este vorba de tăieri și de 2.000 lei din pensie, așa cum sunt foștii mineri și cei care au muncit în condiții grele.
Și în captura de mai jos se poate vedea că sunt foarte multe contestații depuse la CCR în ultimele luni.
Foto: captură CCR dosare de pensie contestate
Banii la pensie au rămas blocați
Până când CCR nu ia o decizie în cazul acestor dosare, pensionarii vor rămâne cu sumele rezultate în urma Marii Recalculări.
„Nici unul nu este în lucru, din câte știu... Eu zic ca au "indicații prețioase" să nu le rezolve... Că trebuie să dea o grămadă de bani retroactiv plus punctele de stabilitate, unde e cazul...
Citește și: 1.500 lei/lună spor pentru șefii de la Casa de Pensii. 900.000 de pensionari au pensie sub 1.300 lei
„E vorba de o grămadă de bani... De unde, că trebuie pentru pensiile speciale... Eu, de exemplu, am pierdut 1.000 de lei din pensie și punctele de stabilitate... Și am lucrat 32 de ani în condiții de persoană cu handicap din care 10 ani în grupa I a de muncă.”, a mai spus un alt pensionar.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cum spune Ministerul Muncii că a rezolvat inechitatea pensiilor
Ministerul Muncii susține că noua lege a pensiilor ar fi rezolvat inechitățile din sistemul public și că pensionarii au primit mai mulți bani la pensie.
„Referitor la noua lege a pensiilor, Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, în vederea eliminării inechităţilor din sistemul public, întărirea principiului egalității și al contributivităţii, precizăm faptul că aceasta reglementează o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, astfel încât să fie corectate mare parte din inechităţile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.
Citește și: Vin banii de la Mica Recalculare. Pensiile cresc cu sume între 100 și 700 de lei în luna mai
Astfel, a fost înlocuită vechea formulă de calcul care cuprindea utilizarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit în raport de data naşterii şi condiţiile de muncă şi care, în timp, au condus la mari decalaje între cuantumurile pensiilor stabilite în sistemul public de pensii”, conform unui răspuns oficial dat de Ministerul Muncii către Mircea Carp, care de multă vreme luptă pentru un sistem de pensii echitabil.
Cum se dau punctele bonus la pensie?
Ministerul Muncii a explicat cum se acordă punctele bonus (de stabilitate), una din cele mai controversate reguli introduse în noua formulă de recalculare.
În situația persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare CONTRIBUTIV mai mare de 25 de ani, pentru stagiul de cotizare CONTRIBUTIV care depășește acest plafon se acordă un număr de puncte de stabilitate, astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani până la 30 de ani inclusiv, 0,04167 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00139 puncte pentru fiecare zi;
Citește și: Pensiile s-au dublat în 5 ani. Cu cât s-a scumpit mâncarea, factura la energie și medicamentele?
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani până la 35 de ani inclusiv, 0,06250 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00208 puncte pentru fiecare zi;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani, 0,08333 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00278 puncte pentru fiecare zi.