Coaliția aflată la guvernare s-a întâlnit în această dimineață într-o nouă ședință pentru a dezbate detaliile controversatei Ordonanțe a Austerității, supranumită și „Trenulețul”.
OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Această ordonanță a generat multiple discuții și nemulțumiri în spațiul public, având în vedere măsurile drastice pe care le prevede.
Citește și: Negocieri dure pe creșterea pensiilor. Ultima necunoscută: Cât timp vor fi înghețate? DOCUMENT
Printre acestea se numără înghețarea salariilor angajaților din sectorul bugetar, o decizie menită să reducă cheltuielile publice, dar care a stârnit proteste din partea sindicatelor.
Citește și: Pensiile vor fi indexate abia în februarie sau martie. De ce NU cresc pensiile din ianuarie?
De asemenea, ordonanța prevede și înghețarea pensiilor, o măsură care afectează direct un segment vulnerabil al populației, provocând îngrijorări legate de puterea de cumpărare și nivelul de trai al pensionarilor.
Decizii luate la ședința Coaliției
Liderii Coaliției au căzut de acord, în principiu, asupra organizării alegerilor prezidențiale. Află de AICI când vor avea cele 2 tururi de scrutin din anul 2025.
De asemenea, s-a decis adoptarea ordonanței „trenuleț” în ședința de guvern programată pentru luni.
Bugetul pentru anul viitor va fi finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și va fi supus aprobării Parlamentului într-o ședință extraordinară.
Un alt punct important convenit a fost reducerea cheltuielilor statului cu 1% din PIB.
Discuțiile au avut în vedere și stabilirea clară a trei piloni esențiali de abordare a guvernării pentru anul 2025:
1. Stoparea cheltuielilor nejustificate.
2. Creșterea veniturilor existente.
3. Generarea de venituri noi prin măsuri economice sustenabile.
Față de bugetul inițial, guvernul a cheltuit în anul 2024 o sumă suplimentară de 69 de miliarde de lei, reprezentând 3,92% din PIB, pentru diverse măsuri, inclusiv:
• Susținerea programelor sociale.
• Investiții în infrastructură.
• Sprijinirea categoriilor vulnerabile.
• Creșterea finanțării pentru sistemul de sănătate.
În cadrul discuțiilor din această dimineață, Coaliția aflată la guvernare a abordat cu detaliu măsura înghețării salariilor și pensiilor, însă nu s-a clarificat nici măcar o estimare privind durata acestei înghețări.
Ieri, s-a negociat toată ziua, dar nu s-a ajuns la un acord complet pe textul final al Ordonanței. Cea mai spinoasă problemă o constituie înghețarea pensiilor.
Acestea trebuiau să crească cu 12,2% de la 1 ianuarie, așa cum PSD a promis întreg anul 2024.
Paragraful din Ordonanță care duce la înghețarea pensiilor spune că:
„De asemenea ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 miliarde lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”, arată guvernul în Ordonanța care NU a fost încă aprobată.
Deși au fost menționate măsurile de austeritate care vizează reducerea cheltuielilor publice, nu s-a indicat niciun termen precis pentru cât timp vor rămâne blocate aceste venituri esențiale.
De unde s-a mai tăiat?
înghețarea pensiilor
înghețarea pensiilor speciale
înghețarea alocațiilor
înghețarea ajutoarelor sociale
partidele politice primesc mai puțini bani
companiile de stat majorează tarifele cu inflația
salariile bugetarilor plafonate la nivelul lunii noiembrie
vouchere de vacanță 800 lei + coplata 800 lei
Reducerea tarifului pentru transportul local și metrou va fi micșorată de la 90% la 50%;
Nu vor exista creșteri ale cuantumului burselor pentru studenți pe parcursul anului 2025.
Tăierea primelor didactice pentru profesori
Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja prețurile mai mult decât inflația în acest an
Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate
Această lipsă de transparență a stârnit îngrijorări suplimentare în rândul celor afectați direct, iar sindicatele, dar și pensionarii, se întreabă cât vor trebui să suporte aceste măsuri severe fără a avea un orizont de așteptare clar definit.