12 copii cu dizabilități și trei angajați ai centrului erau infectați cu coronavirus, în 7 august, precizează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dâmbovița, într-un răspuns pentru Newsweek România.
Coronavirusul a ajuns în centru prin medicul de familie care s-a internat în spital cu coronavirus și ulterior a murit. Atunci au fost testați pentru coronavirus și angajații și, după ce aceștia au fost depistați cu COVID-19, au fost testați și rezidenții.
ONG-ul CRJ atrage atenția că este o practică a DSP-urilor să testeze beneficiarii din centre doar după ce sunt confirmați angajații, deși metodologia INSP prevede că testarea trebuie să se facă de două ori pe lună și la beneficiari și la angajați.
DGASPC Dâmbovița spune că în centrele subordonate se respectă metodologia INSP și toată lumea este testată de două ori pe lună.
Newsweek România a solicitat un nou punct de vedere DSP Dâmbovița, pe care îl va publica când îl va primi.
În celelalte centre sociale aflate în subordinea DGASPC Dâmbovița, mai erau „un beneficiar” preluat din comunitate și alți trei angajați infectați cu COVID-19. Centrele de la Țuicani-Moreni și de la Bucșani, indicate de asemenea ca mari focare COVID, nu se află în subordinea Protecției Copilului, iar pentru acestea Newsweek România nu a primit date.
Protecția Copilului Dâmbovița precizează, în răspunsul cu date până la 7 august, că nu a fost înregistrat nici un deces ca urmare a infectării cu COVID-19 în nici unul din centrele aflate în subordinea DGASPC Dâmbovița.
Amintim că Dâmbovița a fost, începând cu 22 iulie până în 9 august, în topul județelor cu cele mai multe cazuri noi de infectare cu coronavirus, alături de București, Argeș, Prahova și Brașov.
Miercuri, în Dâmbovița se înregistraseră 29 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și un total de 2.444 de cazuri confirmate, iar până în 9 august, în județ fuseseră raportate 17 decese noi (totalul – 86), conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Citește mai multe aici: EXCLUSIV Dâmbovița, 60 de infectări de COVID zilnic. Prefect: Nu am carantinat, că nu s-a impus
GRAFICE Cum evoluează epidemia COVID în România: Capitala și județele vecine, în topul infectărilor
Medicul de familie a avut COVID
În centrul de la Găești, Dâmbovița, sunt 63 de rezidenți și 67 de angajați. Vinerea trecută, 12 copii și trei angajați mai aveau COVID-19.
Angajații centrului lucrează în ture de 14 zile de izolare la locul de muncă, perioadă urmată de alte 14 zile de izolare la domiciliu, model care a fost în vigoare în timpul stării de urgență în sistemul de protecție.
Virusul a intrat în centru adus de medicul de familie care consulta copiii. Ultima vizită a medicului în centru a fost în 6 iunie, iar nouă zile mai târziu, asistenta medicală cu care lucra medicul de familie în cabinetul din comuna Crângurile a fost depistată cu coronavirus. Doctorița a ajuns la spital în 19 iunie și a murit.
În 19 iunie, când doctorița de familie a fost internată în spital cu coronavirus, 11 angajați ai centrului au fost depistați cu coronavirus, „în urma testării bilunare profilactice a angajaților din centrele aflate în subordinea DGASPC Dâmbovița”. Amintim că este obligatorie testarea personalului și a rezidenților din centrele în grija statului, de două ori pe lună, conform metodologiei Institutului de Sănătate Publică.
Controversă. Rezidenții cu COVID, tratați în centru și testați abia după ce angajații au fost confirmați
„După diagnosticarea salariaților, toți beneficiarii centrului au fost testați și 24 dintre aceștia au fost testați pozitiv cu COVID-19, toți fiind asimptomatici. Au rămas izolați în cadrul complexului pentru a fi îngrijiți corespunzător, întrucât aceștia prezintă forme de handicap grav”, precizează Protecția Copilului Dâmbovița. Cei 11 angajați, asimptomatici, au intrat în izolare la domiciliu.
Nu este clar însă dacă rezidenții ar fi fost testați și dacă angajații nu ar fi fost confirmați cu coronavirus, deși metodologia prevede acest lucru. Cât despre internare, un raport publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului la finele stării de urgență a arătat că în multe centre rezidenții cu COVID-19 nu au fost internați în spital, în unele situații, fiind refuzată internarea chiar de către spitale.
Citește și: „Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență
Mai mult, la jumătatea lunii iulie, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) trăgea un semnal de alarmă privind modul în care sunt testați și tratați oamenii din grija statului. Astfel, conform datelor adunate din teren, CRJ atrăgea atenția că „rezidenții centrelor nu beneficiază de testare periodică, deși Metodologia INSP din 19.06.2020 recomandă testarea de două ori pe lună a persoanelor instituționalizate asimptomatice. DSP Ialomița, DSP Iaşi şi DSP Dâmbovița testează rezidenții doar ulterior depistării unui angajat pozitiv. Intervalul de timp scurs între cele două testări favorizează apariția unor cazuri noi într-un spațiu închis, în care aceste persoane nu se pot izola și nu pot practica distanțarea socială”.
Totodată, CRJ mai atrăgea atenția că „rezidenții depistați pozitiv continuă să fie izolați și monitorizați în centre, deși medici specialiști au declarat referitor la populaţia generală, că persoanele asimptomatice pot dezvolta brusc o formă severă și sucomba total”, dar și că spitalele COVID nu au personal specializat pentru îngrijirea pacienților cu probleme de sănătate mintală, ceea ce înseamnă că acești rezidenți nu vor putea beneficia de cel mai bun tratament.
În celelalte centre din subordinea DGASPC Dâmbovița, situația era, la data de 7 august, următoarea: un beneficiar care se află în izolator, preluat în regim de urgență din comunitate – Casa Soarelui, Târgoviște; un angajat depistat pozitiv la testarea periodică bilunară, în perioada izolării la domiciliu – Floarea Speranței, Pucioasa; doi angajați depistatți pozitiv, la testarea periodică bilunară, în perioada izolării la domiciliu – Sf. Andrei, Gura Ocniței.
La celelalte două centre aflate în subordinea DGASPC – Complexul Floare de Colț, Târgoviște și Centrul de Îngrijire Pucioasa – nu au fost înregistrate cazuri COVID-19.
La Țuicani, o îngrijitoare de la curățenie a adus COVID în centru
La centrul Țuicani-Moreni pentru persoane cu dizabilități, 106 oameni erau confirmați cu coronavirus în 9 august – 92 de rezidenți și 14 angajați.
„Cazul index din acest centru l-a repezentat una dintre îngrijitoarele de curăţenie, identificată pozitiv în data de 22.06.2020, persoană care a prezentat simptomele specifice infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care s-a internat la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte”, preciza, în 25 iunie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița.
Cel mai recent, județul Dâmbovița a ajuns în atenția publică în weekend, când 40 de tineri din județ care veniseră la Costinești în vacanță au fost aduși acasă de DSP, fiind infectați cu coronavirus.
De altfel, un răspuns al DSP Dâmbovița la solicitarea Newsweek România indica drept motive ale creșterii numărului de cazuri „existența unui număr mare de focare în colectivitate, accentuarea gradului de mobilitate al populației, având în vedere că ne aflăm în sezonul estival, creșterea numărului de testări profilactive la nivelul centrelor rezidențiale”.