Studenţii nu primesc reduceri pe CFR Călători. Directorul companiei și-a luat penthouse de 300.000€

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.09.2023 - 13:58
Studenţii nu primesc reduceri pe CFR - Foto: INQUAM PHOTOS / Casian Mitu

Cel puţin două companii de transport de călători pe Calea Ferată anunţă că nu pot aplica reducerile la călătoriile studenţilor, pentru că Ministerul Transporturilor nu a adaptat încă noile norme metodologice.

SHARE

Şi Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a reacţionat, după ce două companii de transport călători, una de stat și una privată, au anunțat că de duminică nu mai acordă nicio reducere pentru studenți, pe serviciile operate.

Reprezentanții studenților susțin că operatorii feroviari încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023. Ei solicită companiilor să-şi clarifice poziția, având în vedere că Autoritatea pentru Reformă Feroviară, din subordinea Ministerului Transporturilor, anunţase vineri că reducerile se pot acorda pe legislația veche.

Studenţii nu primesc reduceri pe CFR

Cei doi operatori de transport sunt compania de stat CFR Călători şi firma privată Softrans. Ar fi vorba chiar despre patru operatori CFR de transport de călători care nu fac reduceri. Pe lângă CFR Călători şi Softrans, ar mai fi vorba şi despre Transferoviar Călători şi Astra Trans Carpatic, conform Digi24.

Newsweek România a scris despre averea fabuloasă a directorului CFR Călători, pe care acesta nu o poate justifica:

Șeful CFR, Traian Preoteasa, a economisit suma de 100.000 de euro într-un an deși - potrivit banilor declarați - el nu își poate plăti nici măcar ratele. El și-a cumpărat un apartament de 300.000 de euro pe care s-a angajat să îl achite în doar 4 ani.

Citește și: Directorul CFR nu are bani să își plătească apartamentul de 300.000 €, dar a economisit 100.000 €

Newsweek România a mai relatat că directorul CFR Călători, Traian Preoteasa avea de plătit, în 2021, rate mai mari decât veniturile. 
În 2021, Preoteasa avea de plătit rate lunare în valoare de 8.000 de euro. Preoteasa nu declară niciun leu în cont.

Comunicatul AOSR

"Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice.

Citeşte şi: Altă întârziere marca CFR. Peste 100 de copii au dormit pe jos, în gară din cauza unei defecțiuni

Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.

În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.

Citeşte şi: Călătorie de coşmar, marca CFR! Locomotiva s-a stricat la 30 de minute după ce a plecat din gară

Astfel, prevederile H.G. nr. 42/2017 sunt ÎN VIGOARE, acestea trebuind aplicate în integralitate, cu excepția procentului de reducere, care se modifică din 50% în 90%. Această interpretare juridică este confirmată expres și de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. CFR Călători și Softrans trebuie să respecte de urgență legea și să nu refuze abuziv drepturile studenților.

Solicităm CFR Călători și Softrans un comunicat public până astăzi, 02.09.2023, ora 23:59, prin care să anunțe acordarea biletelor cu reducere 90% pentru studenți începând de mâine, 03.09.2023."

CFR Călători confirmă

CFR Călători informează că, "începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023".

Mai jos, restul comunicatului companiei de stat:

"Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Reamintim tuturor că legitmațiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipație.

Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au legitimație de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii aplicate conform reglementărilor în vigoare."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te