Și-a câștigat dreptul a primi medicamente pentru cancer în instanță. Situația bolnavilor din România

DE Alexandra Lupascu | 04.08.2023 - 08:08
Și-a câștigat dreptul a primi medicamente pentru cancer în instanță. Situația bolnavilor din România Foto: Guliver/GettyImages
Și-a câștigat dreptul a primi medicamente pentru cancer în instanță. Situația bolnavilor din România Foto: Guliver/GettyImages

Și-a câștigat dreptul a primi medicamente pentru cancer în instanță. Situația bolnavilor din România. La 5 ani de când Ministerul Sănătății trebuia să înființeze o comisie care să analizeze situațiile în care medicii recomandă alt tratament decât cel standard.

SHARE

Singura șansă a ieșenilor bolnavi de cancer de a obține dreptul la un tratament neconvențional pare să fie justiția. La 5 ani de când Ministerul Sănătății trebuia să înființeze o comisie care să analizeze situațiile în care medicii recomandă alt tratament decât cel standard, ordinul necesar nu a fost încă emis.

Bolnavii sunt astfel nevoiți să suporte costul tratamentului din propriii bani sau să ceară judecătorilor să oblige instituțiile cu atribuții în domeniul sanitar să-și facă treaba.

Cazul lui Iulian C. este similar cu situațiile în care se regăsesc numeroși ieșeni. A fost diagnosticat cu un cancer al căilor biliare intrahepatice, computerul tomograf punând în evidență aparția unor metastaze la nivelul ficatului. Pe 24 iulie, medicul i-a recomandat tratamentul cu o combinație de medicamente, respectiv Durvalumab, Cisplatin și Gemcitabine.

Citește și: Ciolacu vrea desființarea Casei Naționale de Sănătate unde se iau sporuri de 3.000.000

Primul dintre ele, Durvalumabul, este autorizat în România doar pentru cancer bronhopulmonar și hepatocelular, ca și pentru cancer de tract biliar.

Doar că deținătorul autorizației de punere pe piață nu a cerut Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) evaluarea sa și pentru carcinomul de tract biliar, iar autoritatea română nu și-a bătut capul să includă din oficiu și cancerul de tract biliar printre indicațiile terapeutice aprobate.

Ca urmare, medicamentul nu este inclus în lista medicamentelor compensate. Prețul de 10.000 de lei pe flacon este unul pe care Iulian C. nu-și putea permite să-l plătească.

O situație legală care duce la moarte reprezintă o „limitare rezonabilă” a dreptului la viață

Teoretic, situațiile în care medicul curant recomandă un medicament pentru altă boală decât indicațiile terapeutice aprobate trebuiau analizate de o comisie de specialitate constituită la nivelul Ministerului Sănătății.

Intenția de înființare a comisiei a fost anunțată încă din 2018, dar a rămas până azi la nivel strict declarativ. Joia trecută, ieșeanul s-a adresat Curții de Apel, cerând emiterea unei ordonanțe președințiale prin care guvernul, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și ANMDM să fie obligate să-i furnizeze medicamentul necesar, în regim de compensare 100% ca și la includerea între indicațiile terapeutice ale medicamentului și a cancerului de tract biliar de care suferă.

De cealaltă parte, reprezentanții instituțiilor din domeniul medical au procedat ca la toate celelalte procese de acest tip, cerând respingerea acțiunii. ANMDM a precizat că suportarea plății contravalorii medicamentelor compensate face parte dintre atribuțiile CNAS, nu ale sale.

Realitate tristă

„Ocrotirea dreptului la viață nu poate fi realizată în afara cadrului legal, care poate impune şi limitări rezonabile ale exerciţiului acelor drepturi care indirect asigură realizarea dreptului la viaţă.

Decontarea integrală sau parţială numai a acelor medicamente care sunt autorizate, numai pentru diagnostice care sunt incluse în rezumatul caracteristicilor produsului în urma unor studii clinice şi care sunt prescrise în cadrul unor protocoale aprobate reprezintă o astfel de limitare prevăzută de lege, care urmăreşte un scop legitim – protejarea sistemului naţional de sănătate, şi care nu apare nici disproporţionată în raport cu scopul urmărit”, au arătat reprezentanții ANMDM.

Din punctul de vedere al acestora, o situație legală care duce la moarte reprezintă o „limitare rezonabilă” a dreptului la viață.

Continuarea pe : Ziarul de Iași

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te