Câți bani iei în plus la pensie dacă ai avut ture de noapte, sporuri, grupe de muncă? Cum se acordă?

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.01.2024 - 17:54
Câți bani iei în plus la pensie dacă ai avut ture de noapte, sporuri, grupe de muncă? Cum se acordă? - Foto: Freepik

Cât iei în plus la muncă dacă ai avut ture de nopate, ai luat sporuri, grupe de muncă, indemnizații, e una din cele mai des întâlnite întrebări printre pensionari.

SHARE

Legea pensiilor se schimbă complet de la 1 septembrie și, de asemenea, modul de calcul al pensiei. Deocamdată, nu există normele metodologice la această nouă lege a pensiilor. Vor apărea, spun oficialii, într-o lună.

Citește și: Câți ani trebuie să fie căsătorit un cuplu pentru ca unul să ia pensie de urmaș? Cât e pensia?

Cât iei în plus la pensie dacă ai avut ture de noapte, sporuri, grupe de muncă, indemnizații? Cum se acordă?

Au existat multe discuții legate de faptul că, pe baza noii legi, pensionarii care au avut grupe de muncă vor fi dezavantajați. Punem la finalul articolului cum se adună aceste grupe la pensia recalculată.

Citește și: Pensie cu 200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar cu 41 de ani cotizați. Ce a muncit?

Dar, o altă întrebare care revine printre pensionari este dacă orele de noapte, indemnizațiile, munca în ture sporurile vor mai conta la calcularea pensiilor.

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Răspunsul scurt ar fi că toate cele enumerate mai sus se vor lua in calcul la pensia finală, daca la dosar se depune o adeverință care să constate că respectivul pensionar a avut parte de ore de noapte, ture etc. Din păcate, adesea, adeverințele sunt greu de obținut.

Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în 3 schimburi?

Pe grupul de pensionari se întreabă: „Știe cineva dacă cei care au lucrat în 3 schimburi trebuie să prezinte, pe lângă cartea de muncă, și o adeverință din care să rezulte acest lucru?”

Cineva care a trecut prin această experiență spune că: „Da, personal am adus adeverință și mi-a adăugat ceva nesemnificativ la pensie”.

Trebuie spus că, pentru perioada lucrată până la 1.04.2001, este necesară o adeverință cu sporuri permanente. Din păcate, multe companii, mai ales cele comuniste de stat, s-au desființat ori au fost cumpărate demult de alte firme, iar arhivele s-au pierdut.

Acest lucru este menționat de un alt pensionar:  „Odată cu ieșirea la pensie, în anul 2020 luna iulie, am scos adeverință de la arhivă, cu veniturile. Această perioadă a fost și bine plătită (sporuri), dar nu se regăsesc pe statele de plată”.

Ce se întâmplă cu orele de noapte?

Teoretic, munca în ture, orele de noapte, indemnizațiile, sporurile trebuie să intre în calculul pensiei. 
„După recalculare cu tura de noapte mi-au mărit punctajul cu 0,02, apă de ploaie.”

„În prezent, legea pensiilor nr. 263/2010 prevede o enumerare cu caracter limitativ a sporurilor permanente, care sunt luate în calcul la stabilirea dreptului la pensie. Și, de obicei, orice alte venituri care nu se regăsesc în lege nu sunt luate în considerare.

De exemplu, sporurile pentru ore suplimentare, de noapte, muncă în acord global, prime și indemnizații cu caracter temporar și alte asemenea, nu sunt valorificate la pensie. Această practică nu este legală, întrucât legea pensiilor are la bază principiul contributivității.

Dacă pentru o serie de sporuri angajatorul a reținut și a virat contribuțiile la bugetul de asigurări sociale, atunci sporurile respective trebuie incluse în baza de calcul a pensiei”, spune altcineva.

Plecând de aici, Newsweek vă prezintă modul în care, pe actuala lege, cresc pensiile ținându-se cont de sporuri, indemnziații, dacă ați avut funcții de conducere.

Legea în vigoare este AICI

Pentru modul de calcul din viitoare lege a pensiilor (va fi în vigoare de la 1 septembrie sunt așteptate normele de aplicare în februarie.)

 

Cum se vor calcula „grupele de muncă”?

O altă întrebare vizează modul în care se vor calcula grupele pe baza noii legi a pensiei.

Cum se claculează grupe speciale, potrivit noii legi a pensiilor.

Art. 88 - (1) Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:

a) 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;

b) 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te