S-a descoperit marea eroare din recalcularea pensiilor: „Pensionarii vor face infarct"

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.08.2024 - 10:57
S-a descoperit marea eroare din recalcularea pensiilor: „Pensionarii vor face infarct" - Foto: Freepik

S-a descoperit marea eroare din recalcularea pensiilor: „Pensionarii vor face infarct". În plin scandal privind recalcularea pensiilor, un expert în pensii explică ce este greșit la deciziile primite de pensionari. Este vorba despre o contradicție între termeni.

SHARE

Mii de pensionari au primit deciziile de recalculare cu sume mult mai mici decât aveau inițial. Oamenii au luat cu asalt ghișeele caselor de pensii pentru a obține lămuriri. 

S-a descoperit marea eroare din recalcularea pensiilor: „Pensionarii vor face infarct"

Peste 1.000.000 de pensii se pare că au fost recalculate până în acest moment. Au apărut pensii mai mici și mii de lei. mai jos aveți o oensie care a fost reclaculată cu peste 2.000 de lei mai puțin.

După cum se vede mai sus, este vorba de un pensionar care nu are mulți ani munciți - numai 16. El a avut un salaiu mare, a cotizat mult și are o pensie de peste 4.000 de lei.

Pentru că NU a muncit mulți ani NU are puncte bonus sau de stabilitate care se acordă pensionarilor care au muncit peste 25 de ani. El va avea pe reclaculare o pensie de numai 1.900 de lei

Va rămâne cu pensia în plată.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru anii peste 25 munciți.

Un expert în pensii arată ce este de fapt greșit în aceste documente. 

Citește și: În ce zile și la ce ore poți contesta pensia recalculată la Casa de Pensii? Ce documente depui?

Ce este greșit la deciziile de recalculare? Explicația expertului: „Pensionarii vor face și infarct"
Dorina Barcari, expert pensii, spune că autoritățile ar trebui să arate ce formule de calcul au fost introduse.

Citește și; Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

„Pensionarii vor face și infarct. Președintele Casei de Pensii a ținut un discurs în care încerca să ne lămurească, că noi nu avem nevoie de buletinele de calcul, lucru care se întâmplă de ani de zile.

Şi decât să ne tot dea asigurări și să facă comentarii, ar trebui foarte bine să ne dea acele buletine de calcul pe care noi să le verificăm și să putem vedea cu ochii noștri ce date au fost introduse în calcul și în ce calcule au fost introduse. Dar, vedeți, nimeni nu vorbește de ele și încearcă să ne lămurească că nu avem nevoie de așa ceva", a spus expertul la Antena 3 CNN.

Citește și: RECALCULARE Șeful Casei de Pensii, mesaj incredibil pentru pensionarii cu grupe de muncă: Să aștepte

Experta a dat două exemple în care punctajul a fost redus semnificativ în deciziile de recalculare. 

„Eu am văzut cu ochii mei decizii de pensii în care pe decizia de dinainte de legea asta, de recalculările astea și era vorba de doi mecanici de locomotivă de-ai mei.

Pe cea de dinainte erau 128 de puncte, total puncte realizate și pe astea cu recalculări sunt 91. Iar în altă variantă erau 102 puncte vechi cu 64 pe astelalte. 

Păi cum își permit să atace un drept o dată obținut în temei legal, pe bază de o lege organică și în baza unor date reale de muncă pe care cu care ei se joacă?


Au fracționat stagiile de cotizare, le-au dat 7.000 de denumiri cu 7.000 de evaluări de s-au încurcat și ei în ele. Au scos niște date pe care nu le înțelege nimeni. Ne explică oficial că n-avem nevoie de buletine de calcul, iar primul ministru de indicații prețioase să ni se explice că nu o să pierdem.

Citește și: Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?

Experta a punctat că a sesizat o contradicție în termeni în decizia de recalcularea a pensiilor.  

Pentru că în articolul 144 din lege spune că pensiile calculate în baza legilor anterioare sunt pensii în litera legii actuale și ele nu pot fi modificate, nu pot fi recalculate.

Iar la recalculare apare o altă valoare . ”Care recalculare dacă la articolul 144 zice că nu se recalculează și că rămân așa și doar se aplică VPR-ul pe total puncte realizate. Păi cum poți să spui într-o parte că ălea sunt pensii și că nu se intră în recalculare, adică nu se mai calculează o dată și odată spui că la recalculare poate să se iasă mai mic. Atunci unde spui adevărul şi unde minţi?", a mai punctat Dorina Barcari. 

Ce este cu aceste decizii de calcul?

Experta a mai precizat că buletinele de calcul la deciziile pensionarilor pot fi emise de un soft. ”Pentru că mai demult, odată cu deciziile de pensii, uneori, nu întotdeauna, veneau niște liste cu datele care au fost extrase din înscrisurile de muncă, dar și se pretinde că alea ar fi fost valorificate în calcule, care calcule nu se puteau verifica, că nu erau.

Dar erau cu titlul de buletin de calcul. Am făcut ani de zile discuții prin tot felul de emisiuni în care am pus întrebarea: domnule, de ce ne mințiți că dacă nu găsești un calcul pe foile alea, cum poți să treci titlu de buletin de calcul? Înseamnă că nu faci joc de mine!

Citește și: Cui se pot adresa pensionarii nemulțimiți de pensia recalculată? Deciziile cu erori se pot contesta

Din 2007, acele foi se numesc date sau adeverință. De ce mi-ai spus că sunt buletine și acum de ce-mi spui că e adeverința? Adică când îți bați joc de mine? Şi au apărut alte două file care s-au numit buletin de calcul, cu niște rezultate.

Dar tu ai un soft pe care ai dat o pălărie de bani și ai făcut atâtea discuții. Vai, vai, ne-a costat soft-ul ăla? Vai, ce grozav e. Softul ăla are este vizibil, poți să te uiți la el pe softul ăla scoţi buletinul de calcul și poți să scoți și ultima filă care îți explicitează tot. De ce nu mi-l dai. Că eu cetăţean l-am plătit, nu l-a plătit Tutankhamon", a spus Dorina Barcari, expert în pensii, la Antena 3 CNN.  

Ce se întâmplă cu pensiile românilor?

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu recunoaște că o parte din pensii au fost recalculate greșit. Care este procentul de pensionari care au de suferit în urma acestor schimbări.

Casa de Pensii a anunțat că a deschis birouri pentru a înregistra petițiile oamenilor.

Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță câte pensii au fost recalculate greșit: Unde și cum le contești?

Newsweek România a scris, însă, că aceste petiții verifică doar dacă s-a făcut calculul greșit. Șansele de reușită sunt aproape zero.

Doar în instanță, pensionarii pot contesta cuantumul pensiei, dacă li s-au luat în calcul toți anii sau sporurile.

Pentru a evita un proces îndelungat, reprezentanții casei spun că soluția cea mai bună este să meargă la ghișeele teritoriale cu deciziile pentru a primi explicațiile de care au nevoie.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te